pondělí 19. prosince 2022

střípky z festivalu


Původně jsem sem chtěla dát jen výstavu, ale pak jsem si uvědomila, že bych tento moc zajímavý projekt mělnické knihovny musela sáhodlouze popisovat, takže je lepší dát sem reportáž z festivalu celou. Kdo se chcete podívat na další fotky, například na děti, jak se v pátek bavily, můžete se podívat do galerie u článku, který právě vyšel. 
Na blog dávám jen výstavu, která byla součástí festivalu a je možné ji vidět až do února.
Třeba vás dnešní téma zaujme, jako bavilo mě. Můj názor na tento originální projekt si můžete přečíst na konci článku.
Mějte pohodový vstup do nového týdne.

P.S. Děkuji všem za komentáře, já nějak teď nestíhám, ale komentáře čtu.









Po tři festivalové dny byl v hlavní roli komiks
Marta Dušková

Galerie Naproti v Městské knihovně Mělník patřila minulý týden Mělnickému Komiksfestu, který zahájil letos svůj první ročník. Festival je v plánu i na příští rok a pokračování si určitě zaslouží.

Festivalový program nabízel zajímavé zážitky. Nechyběly výstavy, besedy, workshopy, jarmark komiksů, veřejný poslech audioknih na motivy komiksu. Po tři dny si večer mohli užít návštěvníci Raistův malý videomaping, nechybělo ani divadlo a film.

Galerie Naproti byla plná komiksů nejen v podobě výstavy na zdech, ale komiks se maloval i na zemi na koberci. Pro děti byl připraven i unikátní workshop Komiksové vyšívání pod vedením lektorky Mariany Novotné.

Galerii Naproti a prostor na náměstí Karla IV. před knihovnou patří výstavě Problémy druhej lidí, která byla součástí festivalu a je možné i shlédnout až do 23. února 2023.

Kolektivní výstava ilustrací z původních českých komiksů je vytvořena autorkami podle jejich vlastních prožitků. Představuje ilustrace ke knize Bez vlasů Štěpánky Jislové, venkovní výstava s názvem Lymfon City autorky Lucie Trávníčkové je plná pocitů z onemocnění rakovinou a následné onkologické léčby. Monika Baudyšová se věnuje prostřednictvím komiksu Bezdětná neplodnosti. Naopak ilustrátorka Marie König Dudziaková přes komiks V očekávání zaznamenává prožívání svého těhotenství.

"Nejdrsnější na životě je, že člověk furt musí řešit problémy druhejch lidí." Charles Bukowski

Slovo redaktorky
Ojedinělý projekt formou festivalu, který připravila Městská knihovna Mělník, zaslouží rozhodně potlesk. Projekt nejen pro děti byl plný zážitků, vzdělávání a v neposlední řadě zaměření se na témata, o kterých se moc nemluví. Za tímto smysluplným projektem je vidět nejen množství práce, ale i radost z této činnosti. Obdiv patří všem, kteří se na organizaci festivalu podíleli a rozhodně si projekt zaslouží pokračování, tak ahoj příští rok.

Závěrečné představení autorek převzato ze stránek www.mekuc.cz. Venkovní výstavu na náměstí Karla IV. je možné si prohlédnout u článku Náměstí Karla IV. ovládl komiks plný černého humoru (kanalem.com).









5 komentářů:

  1. Marti to je zajímavé téma zvláště v této náročné a bouřlivé době a zajímavá výstava. Přeji ti moc krásný předvánoční týden.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, přečetla jsem si se zájmem celý článek. Na Mělníku se stále něco děje.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti to je zajímavá výstava. Přeju hezké klidné Vánoce, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, informuješ náš o velmi zajímavých akcích.
    Děkuji a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, já taky totálně nestíhám, ale snažím se aspoň trochu blogy číst, byť někdy už nekomentuju.
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.