středa 14. prosince 2022

světlo jako symbol míru, lásky, naděje a přátelství


V sobotu se začne rozvážet Betlémské světlo. Přiznávám, že my jsme ho doma měli jen párkrát, ale vím, že spoustu rodin tuto tradici dodržuje. Jaká je tradice v současnosti, najdete v článku, který jsem napsala a vyšel právě v tuto chvíli v našem magazínu. 
Třeba pro vás nebudou informace úplně nové, ani pro mě všechny nebyly, ale občas si je ráda připomenu.
Tak mějte pohodovou adventní sobotu, a pokud nevíte, kam pro Betlémské světlo ve vašem okolí, v článku je odkaz na mapu.

Betlémské světlo se začne rozvážet čtvrtou adventní sobotu
Marta Dušková

Betlémské světlo se odebírá z věčného ohně, který hoří v jeskyni pod bazilikou Narození Páně v Betlémě v Palestině a představuje symbol míru, lásky, naděje a přátelství.

V Libiši bude Betlémské světlo k dispozici v pátek 23. prosince od 16 do 18 hodin u obecního úřadu od neratovických skautů z Přístavu Neratovice.

Každoročně rozvoz světla zajišťují skauti a skautky z celého světa a do České republiky jej dováží od roku 1990 z Rakouska brněnští skauti. Letos se rozvoz betlémského světla uskuteční čtvrtou adventní sobotu 17. prosince a budou jej rozvážet skautští kurýři prostřednictvím vlakové dopravy. 

Mapu rozvozu a místních akcí, kde se bude rozdávat Betlémské světlo, je možné vyhledat po zadání místa bydliště Rozvoz a místní akce - Betlémské světlo (betlemskesvetlo.cz). Na mapě se nabídnou místa, kde je možné plamínek získat.

Jak vypadá tradice v dnešní doběwww.betlemskesvetlo.cz:

„Každý rok vyberou rakouské neziskové organizace ze svého kruhu dítě, které v daném roce vykonalo zvlášť mimořádný čin. Chlapec nebo dívka potom odjede do jeskyně narození Ježíše Krista v Betlémě a vyzvedne světlo míru. Rakouskými aerolinkami plamének v ohnivzdorném obalu dopraví do Rakouska. Třetí adventní sobotu je poté v rámci ekumenické bohoslužby symbol míru předáván delegacím z celého světa.
Za Českou republiku organizují distribuci světla skauti z Brna, kteří každoročně společně s dalšími vybranými skauty odjíždějí do Rakouska na slavnostní ceremoniál, kterého se účastní kolem 1400 skautů a skautek více než dvaceti různých národností. Kurýři po návratu plamínek míru předají v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně do rukou biskupa brněnského, který mu požehná.
Na čtvrtou adventní sobotu potom skauti světlo rozvážejí vlaky po celé České republice a předávají ho dalším dobrovolníkům a zájemcům.
Betlémské světlo a jeho poselství se tak šíří mezi miliony lidí, aby jim v jejich domovech o vánočních svátcích připomínal narození Ježíše Krista – mír, lásku, víru, naději a přátelství“.

Jak vznikla tradice Betlémského světla? Odpověď je zveřejněna na Informace - Betlémské světlo (betlemskesvetlo.cz).

6 komentářů:

  1. Marti tradici Betlémského světla znám dobře, všichni tři synové chodili do skautu a tak ani u nás světlo z Betléma nechybělo. Měj se dobře, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Betlémské světlo tady u nás o Štědrém dnu bylo možné převzít od skautů. na náměstí při odpoledním malém koncertu koled. Ale to bylo před nějakým rokem, jak to je teď nevím.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Tady v Rumburku bude na nádraží ČD 17. 12. Nepatříme mezi skalní věřící a pro světlo jsme nikdy nechodili. O této tradici vím už pár let, ale patřím ke generaci kdy nám byl vnucován "Děduška Maróz" a kdo chodil do kostela, byl na černé listině. Tyto tradice jsou nám cizí a dozvěděli jsme se o nich až po roce 1989...a tak to už "jde mimo nás"...přeji ti Marti, příjemné předvánoční dny.

    OdpovědětVymazat
  4. Hezká tradice.
    Hezké zimní dny, Marti

    OdpovědětVymazat
  5. Je to moc krásná tradice.
    Marti, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Každým rokem si chodila moje maminka pro světýlko na nádraží. Bohužel jí už druhým rokem betlémské světlo na Vánoce neposvítí. M.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.