pátek 4. srpna 2023

tak modrá neexistuje...


Sice píšu každý den pracovně, ale psát pro blog nějak nestíhám. Ani tento příběh o neexistujících modrých pelargoniích jsem psát nechtěla. Nakonec jsem se rozhodla, že tento zvláštní příběh napíšu jako odstrašující příklad podvodu, protože chování zahradnictví podvodem zavání.
V únoru objevila dcera v nejmenovaném pražském zahradnictví, které pro ni nebylo neznámé, nabídku krásných modrých pelargonií, na fotce vypadaly nádherně. Nikdy jsme tmavě modré, vlastně žádné modré neviděly, tak se dcera rozhodla, že objedná i nám, protože o ně byl velký zájem. Objednala už v únoru s tím, že si je vyzvedneme na jaře, a koncem února už byla nabídka stažena kvůli velkému zájmu.
Někdy začátkem dubna si dcera všimla na webu zahradnictví výměny fotky v nabídce a modré pelargonie se najednou změnily na tmavě růžové či fialové s tím, že se pořád jmenovaly modré. Nová fotka bez nějakého vysvětlení, jen potichu vyměněná. Čekaly jsme, že nám přijde nějaká omluva do emailu, přes který jsme objednávaly každá samostatně. 
Nepřišlo nic a my neměly zatím žádný důkaz, abychom mohly požadovat vysvětlení. Někdy koncem dubna dcera vyzvedávala oboje objednávky pelargonií. Byly malinké a bez květů. Už jsme byly rozhodnuté, že to nenecháme jen tak, ale musíme počkat, až to rozkvete. Překvapivě to trvalo nezvykle dlouho a řešit jsme to mohly až v polovině června.
No a žádné překvapení se nekonalo, modré prostě nemáme. Já mám do fialova a dcera do tmavě růžova. Já jsem udělala chybu, že jsem k té tmavě modré jinde koupila až na jaře růžové. Říkala jsem si, že to bude dobrý kontrast a byl by.
Pořád nám nepřišlo žádné vysvětlení či omluva. Jistě člověk se může splést, a pokud by dorazilo vysvětlení, vůbec bychom se tím nezabývaly. Ale vadilo nám to mlčení a cítily jsme to tím pádem jako podvod. Nikdy by nás totiž nenapadlo kupovat kytky do truhlíků už v únoru a celkem draho. Toužily jsme po té modré, kterou jsme nikdy neviděly a ani nikdy neuvidíme, protože neexistuje.
Vznesly jsme tedy každá zvlášť dotaz, že se nám nelíbí, jak moc se liší nabídka od skutečnosti. Čekaly jsme vysvětlení, případně omluvu, pochopily bychom a dál neřešily.
Žádné vysvětlení nebylo, jen nabídka, pokud se nám barva nehodí, pošlou nám peníze zpět. Tak jsme toho využily, i když tedy i to byl celkem oprus a zdráhání ze strany zahradnictví, protože zřejmě nečekaly, že na nabídku přistoupíme. A je pravděpodobné, že měly podobných dotazů hodně. Tomuto problému se mohlo zahradnictví ale úplně vyhnout. Stačilo přiznat barvu, myslím, že všichni by pochopili, že tohle se může stát. Zadarmo jsme se tedy s barvou, kterou jsme nechtěly a ani neobjednaly, smířily. A výsledek? 
Tohle zahradnictví jsme si odškrtly ze seznamu navštěvovaných. Moje už je to druhé, kam odmítám chodit.
Tak jsem se hrozně rozepsala, nebo spíš vypsala a ani nevím, jestli vás tenhle malý podvod bude zajímat, protože jsme to za podvod začaly považovat v okamžiku, kdy se z toho stalo tajemství.
Mějte pohodový den a přiznám se, že ani já a ani dcera jsme nikdy kytky nereklamovaly...

P.S. Fotky jsou z více truhlíků, protože se musím přiznat, že letos se jim vůbec nevěnuju, není čas a tak je nečistím. A když už bych čas měla, přiznávám, že si na truhlíky vůbec nevzpomenu. Vlastně mě "bouchne" jejich stav, když vcházím domů a to většinou letím dělat fotky na reportáž. A můj muž sice o zahradu pečuje, ale tohle mu nepřijde důležité.





11 komentářů:

  1. Změnit barvu květin na modrou na fotce je jednoduché. Stačí mít Zoner nebo Photoshop. Jinak modrou barvu by možná muškáty získaly zaléváním inkoustem z duběnek. Jako děti jsme si tam barvily kopretiny na modro, že jsme do vody nalili modrý inkoust.

    OdpovědětVymazat
  2. Kamáradka si koupila v Holandsku cibulky modrých tulipánů. Ani náhodou. Takže těžko věřit neobvyklé barvě. I když dnes všelijaké křížení ap. dovede vytvořit nevídané.
    Tady by stačilo solidní jednání, omluva ap. Člověk by pochopil.
    Klidné odpoledne, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, tak jsi odradila spoustu lidí od nákupů a škoda, že nemůžeš sdělit o koho šlo. Některé firmy si podnikání trochu představují jinak, než my, zákazníci.
    Máte to okolo domu hezké.
    Jřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, pochybuji, že jsem odradila. Mám zkušenost, že ostatní si zahradnictví chválí a nemají negativní zkušenosti jako já. Takže je asi zbytečné pro jednu chybu jmenovat firmy. Kdyby bylo těch špatných zkušeností víc i u dalších lidí, tak to udělám stejně jako jindy.

      Vymazat
  4. Modré muškáty by se mě hodily do Modré kavárny... Marti přeju hezký víkend, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. No, musím přiznat, že mě by se modré květy taky hodily... Tak nic, zase jedna zkušenost...
    Marti, truhlíky ti kvetou i tak krásně.
    Přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Spousta zahradnictví a prodejců spoléhá na to, že většina lidí nezná zákonitosti barevnosti u květin. Takže pokud nějaká květina nemá ve své původní nešlechtěné podobě gen pro nějakou barvu, tak jí prostě ani šlechtěním nezíská. Tam u by se muselo jednat o genetické inženýrství, a to není zrovna levná záležitost, takže takhle vypěstovaná rostlina by byla pro komerční využití neskutečně drahá. A pokud by se nějakou náhodou našla taková mutace v přírodě, není zaručené že by se udržela i v dalších generacích. Je pravdou že dnes už se dají vyšlechtit barevnosti které dřív byly i nemyslitelné (černé petúnie nebo jejich Star hybridy) ale myslím že u pelargonií které ten gen pro modrou barvu nemají si ještě hodně dlouho počkáme. Takže je potřeba na katalogy zahradnických firem pohlížet opravdu velmi opatrně a z rozmyslem a selským rozumem.... jsou totiž většinou velmi barevně i co do velikosti plodů hodně upravované v různých editorech a neodpovídají skutečnosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, tady vůbec nejde o fotku, ale o celou prezentaci tmavě modrých pelargonií i psaným slovem, jak jsem se zmínila. Navíc dcera je profesionální fotografka a i o zahradničení toho ví hodně, takže o tohle opravdu nešlo.

      Vymazat
    2. Navíc se domnívám, že sami nevěděli, že sazenice nejsou modré na začátku...

      Vymazat
    3. Tím spíš že o zahradničení ví, mě překvapuje že tomu uvěřila.

      Vymazat
  7. Jsem staromilec, takže pelargonie jen temně červené a bílé, jako mívala prababička za okny. Obecně tíhnu k červeným a růžovým květům. Modré květy mám jen na ořechoplodci a drnku. Zvonek musí být modrý, Je mi líto, že máš tak špatné zkušenosti. Před lety jsem si objednala v jednom, mě neznámém zahradnictví květiny. Přišly malé a bez listí. Byla jsem zklamaná, ale protože jsem rostliny moc chtěla, tak jsem nasadila a dala jim šanci. Od té doby je to moje nejoblíbenější zahradnictví. I když rostlinky přijdou malé, tak jsou zdravé a mám z nich vždy nádherné rostliny. O keřích ani nemluvím.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.