středa 23. srpna 2023

vzácná návštěva


V pondělí večer přišla na návštěvu na triku mého muže kudlanka nábožná. Ne fakt nejsme znalci, takže můj muž začal hned hledat tu černou pasažérku na internetu, která si jej oblíbila natolik, že seděla na ruce, nechala se hladit po hlavě a zdráhala se odejít a zůstat venku. 
Druhý den bylo hledání úspěšné a my jsme naši návštěvu mohli pojmenovat a také zjistit, kde se u nás vzala. Před 10 lety se vyskytovaly jen na Moravě, ale nyní jsou i Čechách a jejich lokalitou je mimo jiné Polabí a Mělnicko. Kudlanka nábožná je jediná z rodu kudlanek, která se vyskytuje u nás a je chráněná
V úterý přišla další návštěva tentokrát kudlanka mužského rodu, opět přistála muži na triku a zvenku ji opět přinesl domů a přišel mi ji ukázat. Vypadá to, že u nás na zahradě máme kudlanky z celého Polabí.
Fotky nejsou nic moc, ženskou fotil můj muž a chlapa já. Ale snad to jako dokumentace stačí.
Tak dnes příroda u nás doma. Byli jsme trochu v šoku, jak jsou ty potvůrky "přítulné" a člověka se nebojí, ale jak jsme zjistili, není to nic ojedinělého, takhle se prostě chovají.
Měj pohodový den.









A tady je mužský protějšek, není tak hezký.







7 komentářů:

  1. Marti, upřímně řečeno, moc bych o to, aby mi tenhle živočich přistál na triku nestála. Jak je tak podivně nohatý, tak mi není sympatický ;-)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  2. Máš pravdu, u nás na Moravě jich je hodně. Mě jednou lezla po nohách, ale já tyhle potvůrky miluji jen na rostlinách, když si je prohlížím, ne na mě. O kudlankách je známé , že po páření sežerou samečka:-). Jednou jsem to viděla. Za pár dní se začnou zbarvovat do barev padajícího listí.

    OdpovědětVymazat
  3. Ráda se kouknu na fotky, blíže bych se seznamovat snad ani nechtěla :o)
    Marti, měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Marti tak to jste měli opravdu vzácnou návštěvu, to se běžně nevidí, alespoň u nás ne. Pozdravuju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Vija
    Marti, zajímavá návštěva , ale já je mám radši na fotkách. Měj hezký den. J

    OdpovědětVymazat
  6. Taky jsem ji tento týden viděla. Hupla na lavičku u syna na zahradě. Vyfotit jsem ji nestihla.
    Hezký den, Marti !
    Hanka bavi-mne-to

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, já ty "hmyzáky" moc ráda fotím, ale na ruku bych ji tedy nevzala. Mám z těchto tvorečků docela respekt. Přeji Ti krásné dny.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.