pondělí 6. listopadu 2023

dvanáct příběhů pro paměť národa


Dnes můžete nahlédnout, pokud chcete, na zajímavou externí putovní výstavu. Příběhy pamětníků, které by neměly být zapomenuty. Když jsem se vracela ve čtvrtek z Prahy, chtěla jsem tuhle výstavu vidět nejen pracovně, ale hlavně osobně nahlédnout do dvanácti příběhů, do dvanácti osudů.
Tak pokud máte zájem, pojďte se mnou. 
Pohodový vstup do nového týdne.


Dvanáct příběhů, dvanáct osudů na náměstí Míru pro paměť národ
Marta Dušková

Na náměstí Míru v Mělníku je k vidění výstava Střední Čechy v Paměti národa. Jedná se o putovní výstavu, která končí svoji cestu právě ve městě Mělník.

Expozice prezentuje dvanáct příběhů z období války, okupace a totality, které se odehrály na významných místech Středočeského kraje (mezi nimi je i město Mělník) a všechny nějakou souvisí s tím, co se právě děje na Ukrajině.

Jsou to příběhy rodilých Středočechů či těch, kteří v regionu prožili rozhodující okamžiky svého života. Jsou to vzpomínky na hrůzy druhé světové války, nacismu a holocaustu, na protinacistický odboj a lidskou statečnost. Příběhy posledních válečných bojů a slepé poválečné odplaty či vzpomínky na život za železnou oponou, komunistické pracovní tábory a sovětskou okupaci v roce 1968.

Příběhy pamětníků, které by neměly být zapomenuty.

Výstavu je možné si prohlédnout do úterý 14. listopadu.

Autorem a kurátorem výstavy je Jan Blažek. Putovní výstava byla prvně k vidění v srpnu na hradě Točník, poté ve městech Milovice, Příbram a Kutná Hora a v Mělníku své putování končí.

Výstava vznikla díky finanční podpoře Středočeského kraje. Podrobné informace k výstavě jsou na webu Výstava Střední Čechy v Paměti národa se přesouvá do Mělníku | Post Bellum.












6 komentářů:

  1. Mám ráda tyhle venkovní expozice a Paměť národa se musí udržovat! Na tyhle události a na tyhle lidi se nesmí zapomenout!
    Marti, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě bych si takovou venkovní výstavu prohlédla.
    Hezký den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Nedávno jsme podobnou venkovní výstavu někde procházeli. Byla věnovaná legionářům a bylo to opravdu zajímavé.ej se hezky Marti.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, díky tobě za tyhle články. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti určitě zajímavá výstava, mám tyhle venkovní ráda. Zdraví Lenka

    OdpovědětVymazat
  6. Některé věci by neměly být zapomenuty.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.