sobota 1. června 2024

Nelahozeves a rodný dům


Nevím, pro kolik z vás bude dnešní příspěvek zajímavý, ale vzhledem k tomu, že jsem o rodném domě Antonína Dvořáka psala vloni, rozhodla jsem dát i dnes aktuální informace.
Mějte pohodovou sobotu. My máme dnes rodinnou sešlost a oslavu narozenin. Jsem ráda, že zrušili kvůli dešti u nás dnešní Dětský den, kam mě obec pozvala fotit a já nemohla odmítnout, budu mít přípravu klidnější.


Rodný dům Antonína Dvořáka Nelahozeves se otevře již od léta
Marta Dušková

Rodný dům Antonína Dvořáka, který spravovalo Národní muzeum až do roku 2019, převzala společnost Lobkowicz Collections, o.p.s. a byla zahájena dlouho očekávaná proměna v mezinárodní hudební centrum s muzejní expozicí.

Testovací provoz interaktivní expozice bude spuštěn koncem jara 2024 a otvírací doba bude středa-pondělí od 9.00 do 17.00 hodin, v úterý bude zavřeno.

Očekávaná muzejní expozice bude propojovat Dvořákovu hudbu s geniem loci jeho rodiště. Připravovaná výstava představí Nelahozeves tak, jak vypadala v 19. století v době Dvořákově dětství. Autentická atmosféra domu umožní návštěvníkům prožít příběh dětských let Antonína Dvořáka.

Další informace jsou k dispozici na webu Rodný dům A. Dvořáka (lobkowicz.cz).

Letos je možné cestovat s Antonínem Dvořákem po středních Čechách nejen za Rusalkou a připomenout si 120. výročí úmrtí tohoto světového hudebního skladatele a významnou osobnost českých dějin. Dvořák byl také vášnivý obdivovatel a milovník vlaků, chovatel holubů, zahradník a turista. Byl považován za podivínského výstředníka, velmi rád nosil nápadné oblečení, potrpěl si na vesty a vázanky výrazných barev. A své myšlenky si zapisoval kamkoli, co se zrovna naskytlo, třeba i na manžety košil.

Kromě návštěvy rodného domu Antonína Dvořáka je možné navštívit i další místa, která skladatele připomínají. Například Zlonice, kde je Památník Antonína Dvořáka, Vysoká u Příbrami rovněž s památníkem v místě, kde rád pobýval a Rusalčino jezírko bylo inspirací pro operu Rusalka. Rodina zde trávila každé léto ve vlastní Vile Rusalka.

Podrobné informace, kam se vydat po stopách Antonína Dvořáka, je možné najít na webu Střední Čechy S Antonínem Dvořákem po středních Čechách nejen za Rusalkou (strednicechy.cz).

Použité fotografie archiv www.lobkowicz.cz


4 komentáře:

  1. Byla jsem tam jako dítě, na novou podobu se moc ráda přijedu podívat.
    Marti, děkuji za info a přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za info. Není na škodu to vědět.
    Pěknou neděli u vás, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, díky za info - mohou se hodit při plánování výletů
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, dobrá zpráva, loni jsem to tam okukovala a ráda se tam zase podívám. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.