pondělí 8. července 2024

výlet do pravěku


O Historyparku už byl na blogu příspěvek několikrát, byli jsme tam s vnoučaty už potřetí. Letos to byl náš první prázdninový výlet. Moc jsme si to užili, a protože jsem psala článek, tak bližší informace o tomto úžasném místě si můžete přečíst v něm. Oslovila nás tam paní a vítala nás, že si nás pamatuje, že se tam vracíme. Nakonec jsme zjistili, že je to majitelka (domluvily jsme se i na rozhovoru) a já jí říkám, jak je to úžasné místo apod. a jen jestli by nemohli mít míň stanovišť. Pochopila a zasmála se a já říkám, jsme tu víc než dvě hodiny a máme za sebou pouze dvě stanoviště. Majitelka odpověděla, že ta někteří návštěvníci jsou pouze hodinu... No my jsme byli v parku téměř čtyři hodiny a děti všechna stanoviště neprošly, už byly unaveny.
Fotografií je hodně, tak je tady jen výběr. Ostatní jsou u článku tady , pokud máte zájem si je prohlédnout.
Mějte pohodový vstup do nového týdne.



Jak žili lidé v pravěku či ve středověku aneb zábavná archeologie pro všechny
Marta Dušková

HistoryPark Ledčice je zcela zvláštní místo. Zábavný park nabízí zábavu i vzdělávání. Prožít historii na živo, cesta do pravěku, jaký byl středověk, na chvíli archeologem, hledání pokladů a plno dalších zážitků pro celou rodinu, právě to je HistoryPark plný jedinečných zážitků na jednom místě s pohledem na horu Říp.

Park není jen zábavný, ale především vzdělávací a je zde možné nahlédnout do historie zábavnou formou. Děti si mohou vyzkoušet mletí zrní kamenem a drcení na mouku, uvidí, jak vykřesat oheň z pazourku, venku na ně čeká bludiště a pravěká obydlí. Nebo se mohou jen tak zabavit a protáhnout na prolézačkách či nakrmit roztomilé kozičky. Připraveny jsou i dílničky keramická, cihlářská či mlynářská. Velkou atrakcí je interaktivní pískoviště, kde se děti učí, kde postavit dům, kde je voda, co se stane, když prší.

O děti se stará tým zkušených lektorů, kteří jsou připraveni u každého stanoviště nejen dohlédnout na děti, pomoci, ale podávají dětem i důležité informace srozumitelnou formou. HistoryPark se neustále vyvíjí a každý rok přibude nějaké nové stanoviště a letos je tedy možné vyzkoušet si například dobytí hradu trebuchetem.

Pro veřejnost je otevřeno celé prázdniny každý den a návštěvníci se mohou těšit i na projekt, který již běží třetím rokem Léto s loutkovým divadlem v HistoryParku Ledčice.

Podrobné informace k pravěkému hřišti pro celou rodinu jsou na webu parku HistoryPark Ledčice - výlety a exkurze pro školky a školy (historypk.cz).

Slovo redaktorky
Letos jsme strávili několik hodin v parku s vnoučaty. A přestože jsme se tam vypravili už potřetí a děti už všechno znaly, stejně jsme po dvou hodinách strávených v parku měli za sebou teprve dvě stanoviště. Na tento výlet je tedy zapotřebí udělat si dostatek času, za hodinu ho tak maximálně můžete projít, ale na prožití zážitků to nestačí. O děti se starají lektoři a vy si můžete sednout s kávou a pozorovat Říp a uvidíte i na některá stanoviště z toho místa, tak uvidíte i svoje děti. My se, myslím, vrátíme opět příští rok. A ke vstupence dostanete letos i mapu stanovišť.






4 komentáře:

  1. Skvělé místo pro zvídavé děti!
    Marti, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, ani jsem o tomto Archeoparku neměla tušení.Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, tak to se těším, až vnouček bude větší, přijedeme za ním do Roudnice nad Labem a pak s ním do Ledčic, do HistoryParku. To bude něco! zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, to je pro děti myslím úplný ráj. Zážitek je vždycky víc než jen výklad :).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.