úterý 3. prosince 2019

pondělní studený podvečer


Aneb jak se křtí pivem.
Včera jsme docela venku vymrzli. 
Pořád se oblékáme celkem na lehko, protože se nám zdá, že zima vypadá jinak.
Včera jsme se shodli s mým mužem, že už je čas na zimní svršky. Přišli jsme domů po více než dvou hodinách stání venku zmrzlí jak ..... - doplňte si sami.
Včera jsme se účastnili křtění kalendáře Bezpečný Mělník a zároveň vernisáže výstavy velmi akčních fotek, které ukazují, že v Mělníku není spolupráce Městské policie a Policie ČR jen o zákonné součinnosti, ale o skutečné spolupráci. Kalendář na rok 2020 zobrazuje akci, dynamiku a nebezpečí.
Jelikož jsem chtěla stihnout ještě rozsvícení vánočního stromu u nás v obci a na vernisáži bylo fakt strašně narváno, vůbec jsem si fotografie neužila. 
Ostatně skoro jako vždy. 
Musím na výstavu znovu, snad to stihnu. 
Z obou akcí přináším jen pár momentek pro sebe, víc jsem nestihla. 
Navíc mi před rozsvícením stromu u nás selhal externí blesk k foťáku a já volala Pavlovi, mému muži SOS, bylo tam narváno, a protože šel zaparkovat, neviděla jsem jej. 
Blesk se nepovedl zprovoznit. 
Nebyl by to problém, kdybych si nevybila baterii na foťáku u první akce, takže trochu stres. 
Ale když pracujete, nesmíte očekávat, že si akci užijete i osobně.
Dnes jsem stihla už napsat oba články a upravit fotografie z obou akcí. Odeslala jsem zatím jen jeden. Musím si vždy trochu od psaní odstoupit a přečíst napsané znovu s odstupem.
Tak dnes trochu pro vás i pro mě.
Většinou, když pracuju, si to užívám nakonec jen na fotkách. 
Ale výstavu jsem moc nafotit nestihla, jen drobky, páč bylo narváno a já se k některým fotkám z kalendáře ani nedostala. 
Podtrženo a sečteno jsem vlastně neviděla skoro nic.




Přidávám nakonec na blog i článek, který jsem ráno napsala, protože si myslím, že tenhle projekt překračuje hranice našeho regionu.

Kalendář policistů a strážníků na rok 2020 zobrazuje akci, dynamiku a nebezpečí
Marta Dušková

Před Regionálním muzeem Mělník se v pondělí 2. prosince uskutečnil křest nového kalendáře Bezpečný Mělník Městské policie Mělník a Policie ČR, který na snímcích zachycuje významnou spolupráci těchto dvou složek.

Po úvodním slovu tvůrců tohoto unikátního projektu kpt. Petra Limprechta, kpt. Mgr. Tomáše Svobody a fotografa Tomáše Lorenze byl kalendář slavnostně pokřtěn za přítomnosti starosty města Ctirada Mikeše půllitrem piva, byla přestřižena policejní páska a vernisáž výstavy fotografií instalovaná ve vstupních prostorách muzea byla zahájena.
Výstavu, která zachycuje nejen vlastní fotografie kalendáře, ale i snímky ze zákulisí, shlédly desítky zájemců, účastníků vernisáže.

„Prvotní nápad na vznik tohoto kalendáře byl vlastně můj“, vysvětluje fotograf Tomáš Lorenz. „Chtěl jsem si nafotit akční fotky, které jsou postaveny na nějakém reálném základě akcí, které obě složky provádějí. Jinak fotím svatby a reportážní fotografie. Tady byla původní myšlenka nafotit si to jen pro sebe, pro zábavu, užít si to a ukázat co umím. Zkrátka udělat si fotky podle sebe. Nakonec jsem přišel s tímto nápadem za svým kamarádem Petrem Limprechtem a zajímavý projekt byl na světě“.

„Kalendář poukazuje na skvělou spolupráci Městské policie Mělník a Policie ČR. Zájemci si jej mohou zakoupit v mělnickém informačním centru a v antikvariátu Želví doupě. Výtěžek z prodeje bude použit na akce pro děti v rámci prevence kriminality“, doplňuje vedoucí kanceláře vedení úřadu Barbora Walterová Benešová.

Výstava snímků z kalendáře pro rok 2020 ukazuje a naznačuje skutečnou spolupráci, nikoliv jen zákonnou součinnost obou zmiňovaných složek. Výstavu je možné shlédnout ve vstupních prostorách regionálního muzea do neděle 8. prosince. V lednu 2020 bude výstava instalována v malém sále muzea od 13. do 24. ledna.




Hodně z dálky jsem stihla vyfotit vánoční strom na náměstí Míru. Původní můj záměr byl, že si nafotím celé adventně ozdobené náměstí tentokrát večer bez lidí. Nestíhala jsem, tak někdy příště.
Nakonec jsem se rozhodla dát dnešní příspěvek na pokračování. 
Takže rozsvěcení stromu u nás bude zítra. 
Mějte pěkný den.




6 komentářů:

  1. Marti, vy se opravdu nenudíte. Vím, že tyhle akce jsou součástí Tvé práce, ale poznáš zajímavé lidi a zajímavé akce.
    Minulý týden jsem na Rádiu region poslouchala rozhovor se zaměstnankyněmi z jihlavského Tyflocentra, které spolu s dobrovolnicemi nafotily adventní kalendář. V rámci pomoci klientům se neváhaly více odhalit.
    Přeji Ti pěkný den. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, sám sobě šéfem se zdá být nejhorší. Víš, že práci si vybírám a přikazuji sama a má to vícero důvodů. Finanční je na posledním místě. Za prvé si trénuju nemocný mozek, dostala jsem pochvalu od své neuroložky a za druhé jsem jediný externí redaktor deníku a po snížení nákladů na honoráře si mě vybrali jako jedinou placenou redaktorku. Takže mě žene také to, že pokud nebudu pravidelně psát, mohla bych o tuhle výsadu přijít. Měj pěkný den.

      Vymazat
  2. Marti, u vás se pořád něco děje a ty jsi skoro u všeho :). A ty psoeldní dvě fotky mají takovou tajemně předvánoční atmosféru
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, no už to není tolik jako ještě před pár měsíci. Rozsah mojí práce se vzhledem ke snižování nákladů na honoráře dost snížil, takže místo běžných 14 článků dřív píšu jen 7-8. Díky a měj pěkný den.

      Vymazat
  3. Marti, taky jsem včera pěkně vymrzla, a zdaleka to nebyla tak hezká akce jako křtění kalendáře. No, snad nebudeme mít rýmu - ani ty ani já.
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, no já jsem jen trochu kýchala, takže dobrý, ale v pondělí jsem nemohla rozmrznout. Tak ať jsi taky v pořádku. Měj pěkný den.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.