středa 18. listopadu 2015

japonská dovolená



Takto moji dovolenou nazvala kolegyně.
V podstatě, kromě vánoc, ať si vyberu kdykoliv dovolenou, stejně do toho spadnou nějaké uzávěrky spojené s projekty a  korekturami, tahám počítač za mojí mámou na Moravu a chci jej vyhodit z okna, ale..., takže jsem na telefonu a pořád lítám k počítači a kontroluji emaily.
Tentokrát je dovolená přece jen trochu jiná. Ještě jsme si k tomu přidali rekonstrukci kuchyně. Tedy rekonstrukce je příliš silné slovo. Kuchyně je pěkná a téměř nová, vyrobená na zakázku přímo na míru, ale podědili jsme ji po minulém majiteli a já jsem pořád necítila, že je naše.
Navíc kuchyň se mi zdála pořád tmavá. Už jsme vyměnili stropní světla, na stěnu jsme vyrobili zrcadlovou sestavu, ale pořád to nebylo ono.
Naše pravidelné vínové turné s mojí sestrou tentokrát na Moravě se opět neslo ve znamení obracení domu na jih, rozuměj různé malé změny, které však přinesou velké změny, tzn. je nutné obrátit celý dům na jih - už jsem o tom někde psala.
Popíjejíc jsme řešili moji kuchyni a  sestřinu ložnici, vlastně tu už měla vyřešenu, takže jsme hledaly inspiraci na netu, co třeba úchyty na naši kuchyňskou linku v zelené barvě apod. a v půlnoci to zaznělo, tak tiše a něžně, že se mi to do mozku ani nedostalo: tak vyměň tu tmavou pracovní desku, co?
Druhý den v autě při dlouhé cestě z Moravy se mi rozsvítilo.Vlastně to byl geniální nápad, štve mě, že nebyl můj.  No jo, to je tak jednoduché, vyměníme tmavě zelenou pracovní desku s tmavě černými fleky jakože mramor za světlou a celá kuchyň se prosvětlí. Panebože, světlezelená by byla krásná.
Vystupuji z vozu a ještě v botách běžím do kuchyně, jak vlastně vypadá. Ano, zelená se hodí, bude úžasná.
Panebože dá se sehnat světle zelená? Ano, na netu je, tak to nebude problém.
Byl a velký. Naše green tour byla neúspěšná. Všude i ve velkoobchodě, kde ve vzorníku měli padesát odstínů zelené :-), nám sdělili, že se již zelená nevyrábí, protože není moderní.
Panebože, co je dnes out?! Nosí se vše a kuchyň v zelené...???? Proooč???
No, sehnat zelenou pracovní desku trvalo dýl, než celá následující úprava kuchyně, ale mému šikovnému muži se to povedlo. Sice, když mi volal: hráškově zelená, měla jsem pochyby, koupil pro představu kousek pásky na hrany. A ona byla krásně limetkově zelená. Otazníky v očích mého muže nebudu popisovat, muži neznají jemné odstíny barev..
Zkrátka povedlo se a splnilo náš záměr. Cíl nebyl jen, aby kuchyň byla krásná a moje... Ale limetková barva prosvětlila celou kuchyň a to byl cíl.
Ještě sháním po celém bytě (to je to obracení domu na jih, protože jedním zásahem měníte celý dům) vše zelené a máme toho kupodivu dost - květináče na okno atd.
Ale musím něco nového samozřejmě koupit. Zelenou soupravu coffe tea sugar jsem už kupovala jako svatební dar, velmi se mi tato designová souprava koupená na Zoot líbila, ale tenkrát se mi nehodila.
Dnes už ano, sice už ji neprodávají v sadě, takže vyjde dráž, ale sny se mají plnit nejen o vánocích. Nafocená kuchyň má nejspíše smysl jen pro naše známé a příbuzné, kteří znaly předchozí variantu, nicméně zvěčnit, i když rychle ve tmě, jsem ji chtěla.





Dnes, abych si zkrátila čekání na dózy, které byly stále na cestě, ještě pracuji na šesti nahřívacích polštářcích (plněné čistou pšenicí z šlechtitelské stanice). Objednávka od mé milé kolegyně - dárky k vánocům - vyzkoušeli a chtějí další, to mě těší.



Takže zakončuji den smysluplnou prací, která byla přerušovaná poštovním autem s balíkem dóz (konečně), důležitými emaily a asi čtyřmi pracovními telefonáty, z nichž dva byly natolik zásadní, že mě "odbouraly" na celé dopoledne.
Ale jedeme dál. Co to je proti celému životu? Co to je proti pátku třináctého v Paříži?
Takže toto je moje japonská dovolená. Panebože, já musím někam ven - za hranice všedních dní....
Jo, a mám zákaz cokoliv řešit se svojí sestrou, slyším to, hlavně žádné rekonstrukce či v noci po bílém, růžovém a šampáňu objednávání nějakých dárků..
Takto to pak dopadá příliš mnoho slepiček ....
A zítra prosím žádné důležité telefonáty. Zítra mám dovolenou :-) Budu sjíždět Odložené případy, Komisař Rex, To je vražda napsala, zkrátka všechny detektivní seriály, které mnou jen projdou a zítra už nevím nic. To je to, co potřebuji.

Jo a ještě jsou na cestě zelené polévkové misky s puntíky, které jsem vykoupila zde 4home, ale určitě je mají jinde, jen ne v sadě čtyř kusů.
Panebože, doufám, že té zelené nebude už moc :-)


10 komentářů:

  1. To je náádhera... taky jsem kdysi chtěla zelenou kuchyň, ale nebylo mi přáno...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Taky se nám to líbí, ale hlavně konečně: budiž světlo :-)

      Vymazat
  2. Je to krásný, jen mi tam neladí ty hrnky s těma švestkama :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. No oni jsou stranou a zelená a modrá jde dohromady. Musí mít čestný místo, mají svoji historii, je jim možná 80 i více let :-) Ale víš, že obracím neustále barák na jih, takže vše možná bude ještě jinak, protože přijdou ty polévkové misky a ty s tím určitě zamíchají :-)

      Vymazat
  3. Moc pěkná kuchyň, mám též zelené doplňky, a naše holky říkají ať to nepřeháním :o). Dózy, misky, hrníčky, květináče jsem též barvila na zeleno a aby byly živější, kolem rantlu jsem nalepila žluté kamínky :o). Takže opět chválím, ta pracovní deska je super nápad Maryša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maryško, děkuju. Také se nám moc líbí a zjistila jsem, když už dorazily i misky, že zelené není dost, je osvěžující.

      Vymazat
  4. Nevím jak vypadala před tím, ale teď je hezká. Nicméně, sovičkový polštářek, je TOP :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ona byla hezká i předtím. Vlastně se s ní toho moc neudálo. Výměna tmavé pracovní desky za světle zelenou a zelené doplňky, ale to stačilo. Je jak nová. Ano sovičkový polštářek je nej. Děkuji.

      Vymazat
  5. Marti, kuchyň je moc pěkná. já mám zelenou-olivovou a když jsem si vybírala u truhláře barvu na těch pidikartičkách, myslela jsem, že ho klepne pepka. a je krásná, jsem totálně spokojená a už ji máme 6 let. jen deska se nám nepovedla. máme světloučkou, ale kvalitu nám nedodal takovou jakou bych si představovala na kuchyňskou linku.
    přeji krásný den Majka. jo a ty polštářky super

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, děkuji. Jsi můj člověk. Chci světle olivovou vymalovat obývák, nevím, jestli to stihnu do vánoc, páč neuznávám vánoční úklid a po malování to vlastně vánoční úklid bude, tak uvidím, jak budu mít chuť. Přeji ti hezké dny. M.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.