úterý 11. října 2016

výchova příkladem

Občas mě něco irituje tak, že si k tomu musím říct svoje, i když nic nezměním a nic se nestane. 
Již několikrát jsem se na blogu vyjádřila k nějaké reklamě jako
"fousaté léto" či další zde, která mi přišla nějakým způsobem nevhodná. Reklamy sleduji, protože jsem poznamenaná svou bývalou profesí, i když se již na tomto poli nepohybuji.
Prostě už to tak mám.
Reklamy na auta se mnou dosud nedělaly naprosto vůbec nic.
Jednak autům nerozumím, poznávám je pouze podle barev, a druhak mě většinou ničím nezaujmou.
Až nová reklama na Opel.
Děti vychováváme příkladem a tedy vše kolem nás děti ovlivňuje.
Vím, že na reklamu se děti snad tolik nekoukají, ale jelikož nová reklama na Opel je denní reklama a ne noční, jen těžko se jí lze vyhnout a navíc v reklamě dítě vystupuje v hlavní roli.
Dle mého soudu tato reklama hraje na nejnižší pudy člověka a na jednu z nejhorším vlastností - závist.
Nevím, jestli jste ji už viděli.
Syn majitele Opela obdivuje auto (nevím, jaké) souseda se slovy: a můžete auto otevřít mobilem? a zavolá vám pomoc, když se porouchá? a ... to si nemůžete dovolit Opel?!
Je to něco v tomto duchu, přesná slova si nepamatuji a spot nemohu najít na netu.
Soused, ke kterému jsou otázky namířeny, se tváří rozpačitě a postupně i provinile.
Proboha, proč?!
Vím, je to jen reklama, ale i ta má mít své hranice.
Já bych si tak všimla, pokud by si soused pořídil kočár se živými koňmi a to bych možná i záviděla, i když to neznám, ale sotva nového auta.
Tady je reklama postavena na závisti a to mi přijde trochu ubohé a ještě v tom figuruje dítě. 
Ovšem je pravda, že si reklamu pamatuji i já, kterou auta vůbec nezajímají. 
Takže z hlediska zapamatování si svůj účel splnila.
Ale pořád si myslím, že bychom ve všech oblastech našeho života měli myslet na to, že máme kolem sebe děti a ty vnímají tyhle zkratky víc a rychleji než dospělí.

6 komentářů:

  1. Povedala som si že už idem domov, len si prečítam ešte tento príspevok. Ja neviem, vousaté léto bolo a je odporné, toto je len také škádlení. To je pravda že vy máte povedzme mercedes, ale ja mám opla ktorý otvoríte mobilom. To ani nie je závisť, ale chvastanie sa. A keď sa poobzerám okolo seba, je mi až zle ako sa ľudia chvastajú so všetkým. Veď aj my niektoré sa vychvaľujeme kde s čím, (aj ja napr.)veď keď ťa nikto nepochváli, pochváľ sa sama. Toto moje písanie neber veľmi vážne :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zitko, máš pravdu, že je to chvástání, ale dle mého se takto vytahuje právě ten, kdo chce nebo má potřebu, aby ostatní záviděli. Já toto právě nechápu. Každý žijeme jiným životem, máme jiný žebříček hodnot a jiné potřeby. Nezávidím a ani nemám potřebu se chvástat, ale pochválit se je něco jiného. Přeji ti hezké dny.

      Vymazat
  2. Milá Slunečnice, musela jsem chvíli popřemýšlet..a zkusit se na tu reklamu podívat, ale neviděla jsem ji... vím, že jsem ji viděla a nějak mě nepohoršila...asi jsem to tak nevnímala i když vám musím dát za pravdu.. Mě zase strašně a asi víc vadí reklama na prostředky na erekci - ať teda je, ale v noci a ne u oběda . a totéž ta reklama s vaginou, tyhle věci tedy iritují v reklamě mě.. Hezké dny Lenka/kočka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lenko, ano vagina mě vytáčí taky dokonale, ale nějak mi nestálo za to se k ní vyjádřit. Asi proto, že tato reklama dle mého nijak děti neovlivní.
      A co se týká reklam na erekci, taky se mi nelíbí a navíc s panem doktorem Uzlem jsem se svého času pracovně stýkala, takže jej znám osobně a nějak mi to k němu vůbec nejde, i když je to samozřejmě jeho parketa ...
      Ale ta věta u toho opelu mě dostala. Mějte se hezky. M.

      Vymazat
    2. MIlá Slunečnice, to zase já jsem z kraje, kde pan doktor dlouho působil a začínal... a TOHLE mi na něj sedí velmi dokonale.. skoro jako bychom znaly dva pany doktory .)) Ps.. a ještě dost chápu u toho oplu vaše rozhořčení, když se tohle týká dětí a jejich mrzačení.. chápu, opravdu ,fakt

      Vymazat
    3. Leni, přinutila jste mě přemýšlet :-) Já jsem ho vlastně jako lékaře nepoznala. Vystupovali jsme před stejným publikem - on s přednáškou a já bych svému vystoupení asi přednáška neříkala a třídenní akce každoročně končila večer setkáním při hudbě, takže jsem ho znala jako člověka, ale evidentně jsem se spletla. Jinak moc děkuji za komentáře.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.