středa 19. července 2017

kde je klíč od galerie?!


Cestou z hradu Kokořín jsme se zastavili ve vesnici Vysoká, kde je Dům řemesel Arcadis. 
V současné době je tam instalovaná výstava malířky Lucie Suché  s názvem Obrazů až na půdu
Naivní umění tedy upřimně moc nemusím a nejela bych kvůli němu např. do Českého Krumlova jako kdysi na výstavu Daliho, ale bylo to při cestě, tak jsme se zajeli podívat a navíc si má člověk rozšiřovat obzory všemi směry.
Nakonec konečně po čtyřech letech, kdy žijeme v tomto regionu, je chuť a čas ho poznávat a objevovat.


Do domu řemesel projdeme kolem zahrádky cukrárny, kde sedí dva štamgasti naprosto bez hnutí a asi už dost dlouho a nechají se jen tak fotit bez nějaké mimiky ve tváři, a vstoupíme bránou na nádvoří. Na lavičce sedí znuděný pán s nataženýma nohama před sebou, který si odskočil zřejmě na jednu kuřáckou z baru držíc v ruce půllitr. Bar je hned  vedle cukrárny. Rozhlížíme se a hledáme na nádvoří vstup do galerie a bavíme se o tom celkem nahlas.


Galerie se nachází v prostorách starého špejcharu a sám o sobě je ten prostor krásný, starý, s popraskanými zdmi. Vystupujeme pomalu do patra a celé schodiště dýchá minulostí. Už vidíme dveře do galerie a já sahám na kliku. Je zamčeno. Teprve pak si všimnu, nevím, jak jsem ji mohla přehlédnout, cedulky, tedy je to spíše pomačkaný papír s rukou psanými slovy. Dle mého sem tento vzkaz "Klíč od galerie vám zapůjčí v cukrárně"  naprosto zapadá a hodí se do prostředí. Někdo s estetickým cítěním si vyhrál. Jen měl být ten vzkaz asi na těch prvních dveřích, ne?
Sejdeme tedy zpět po schodech dolů na nádvoří a v ústrety nám kráčí ten znuděný pán a ochotně mává velkým klíčem od galerie. Slyšel prý, že tam chceme...
Tak znovu nahoru a odemykáme galerii. Opravdu krásný prostor špejcharu a musím přiznat, že i výstava se mi líbila a možná tak se dvěma obrazy bych dokázala i žít. 
Nešlo však moc fotit, bylo tam dost tma a obrazy byly nasvíceny reflektory a já nesnáším blesk a tady by stejně nepomohl. Tak jen malá ochutnávka a odpusťte ty rozmazané fotky, ale musela jsem. Jestli pojedete kolem, určitě se zastavte. 
Už atmosféra starého špejcharu stojí za to.














6 komentářů:

  1. Nádherné fotky,kresby od Lucie Suché parádní.Přeju prima slunečný den <3

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný prostor starého špejcharu a na galerii se bezvadně hodí. Sice obrázky nejsou úplně můj šálek kávy, ale i tak bych si prohlédla, kdybychom zavítali...
    Hezké dny přeji Marti.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, také to není můj styl, jak jsem už psala, naivní umění moc nemusím. Měj se prima.

      Vymazat
  3. Zajímavé místo i výstava, člověk by měl opravdu poznat cokoliv, závěr si pro sebe pak udělá.
    Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, zajímavé. Určitě se tam ještě pojedeme na nějakou jinou výstavu podívat.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.