pátek 21. července 2017

o železné tyči, albínovi a zahradních chorobách






Do úvodu příspěvku jsem dala ibišek, protože ten nemá naprosto žádný problém. 
Vysadila jej minulá majitelka našeho domu a každý rok kvete bez nějakého našeho přičinění a rozhodně ne naší zásluhou. 
Pro nás amatéry aneb kozel zahradníkem by měly být na naší zahradě pouze takoví silní jedinci. 
V podstatě něco jako plevel.
Problém máme s oleandrem. V loni už byl v této době krásně celý rozkvetlý a kvetl ještě po odsunu do domu v listopadu. Když se letos přestěhoval ven, zjistila jsem, že je celý napadený, zřejmě mšice nebo co, je to lepkavý, takže jsem jej musela ostříhat na kluka respektive téměř podle kastrolu. 
Všimla jsem si toho bohužel, až tu docela těžkou váhu snesl syn z patra. 
Ne, že by to po ostříhání bylo lehčí, ale ostříhaný by se lépe po schodech nesl. 




Myslela jsem si, že letos ani nepokvete. Zatím má jeden květ. I po ostříhání se objevilo ovšem znovu to lepkavé. Můj muž našel na internetu babský recept, páč chemii se tedy snažíme vyhnout ze všech sil. 
Recept:
Půl litru teplé vody
Půl decky oleje
Půl dcl octa
Polévková lžíce nějakého saponátu, třeba jaru. 
Vše promíchat, dát do postřikovače a postříkat celou rostlinu.
Funguje to.
Pomohlo to a oleandr začal kvést a má ještě další pupeny, tak uvidíme.
Další problém je magnólie.
Máme ji zasazenu čtyři roky a každý rok krásně kvete, důkazy jsou na blogu a nebyl s ní žádný problém. Všimla jsem si asi před měsícem, že nové listy jsou nějaké světlé a ne tmavé, jako normálně bývají. Po čase začaly nějaké listy hnědnou, rolovat se a odpadávat. Minulý týden, když jich začalo přibývat, jsem šla googlovat. 
A tady malý příběh o železné tyči.
Od odborníků jsem se dozvěděla, že buď má magnólie úpal a s tím nic nenadělám, což je možné, páč byla vedra a sucho, a i když zaléváme hodně každý den ze studny, asi to nepomáhá anebo má nedostatek železa a je nutné ho dodat uměle podobně jako hnojivo. Ještě jsme to teda neudělali. 
Ovšem při tom surfování po netu jsem objevila úžasný komentář či dotaz. Nerada se směju cizí hlouposti. Bez ohledu na to, jak vysoké IQ máme, občas každý z nás je za naprostého blbce, to se stává, že někdy má člověk mozek mrtvého delfína, ale tohle mě fakt pobavilo. 
Omlouvám se panu neznámému, ale musela jsem.
Pán psal ve svém dotazu, jak je možné, že magnolii nepomohla do hloubky zatlučená železná tyč... Nefungovalo to a nenastala žádná změna, i když magnolie měla mít přísun železa :-)
No, nic. Jdeme koupit železo.
Jo tyhle růže naštěstí nemají problém.
Zatím.



Jo a ještě něco. To tedy není nemoc, spíše záhada. Může mi někdo vysvětlit, kde se vzal ten albín po téměř třech měsících růžovo oranžového kvetení v truhlíku?
Přiznávám, trochu mě tam irituje, ale vytrhnout ho na to nějak nemám odvahu. I když některé věci musím mít naprosto podle pravidel :-). 
A toto je nad moje chápání.

8 komentářů:

  1. Marti, ibišky ti nádherně kvetou. Já mám asi nějaký jiný druh, protože mně rozkvétají až koncem srpna. A s tou tyčí jsi mne pobavila. :o)
    Přeji krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud to chcete s mšicemi zkusit i bez chemie z jaru, tak skvěle funguje vývar z tabáku. Při vaření to dost smrdí, ale po 3 dnech stříkání se mšice odstěhují, asi jsou taky nekuřáci:-D
    A albína bych si nechala, je pěkné, že příroda si občas jede podle svého.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dany, ok zkusíme to. Díky za tip. Já jsem albína nechala :-)

      Vymazat
  3. Tyč je fajn. Zahrádku máš krásně rozkvetlou. Ibišek mi taky kvete až později. Albínek je zajímavý, aspoň si ho každý všimne :-) A ten oleandr má možná puklice - štítenky. Oleandry je mívají často a teče z ních lepkavá tekutina. Držím mu i Tobě palce s bojem se škůdci :-)
    Ivana

    OdpovědětVymazat
  4. Prostě není železo jako železo:-).
    Máš krásnou barvu květů ibišku. Já mám bílou, a když naplno rozkvete, září do dálky. Na to si ale ještě budu muset chvíli počkat.
    Pěkný týden
    Henrieta

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.