neděle 9. července 2017

umění za humny - 1. část


Bydlíme na Mělnicku už víc než čtyři roky a zatím jsme z krásného okolí moc neviděli. 
Včera jsme to trochu napravili a já bych mohla říct slovy klasika: konečně, jsi mě, táto, vyvezˇ:-)
To sice není pravda a táto jsem mému muži neříkala nikdy, nicméně okolí fakt neznáme a přitom nabízí nejen přírodní rozmanitosti, ale i umění.
Toužila jsem hlavně vidět asi 9 metrů vysoké skalní reliéfy dvou obřích hlav - Čertovy hlavy vytesané do pískovcových bloků nad obcí Želízy. Jedná se o dílo sochaře z 19. století Václava Levého.
Cestu nahoru až k těm sochám jsem nezvládla, bylo to docela prudké a ještě nejsem v kondici, ale zblízka při té velikosti děl bych stejně moc neviděla.
Sochy jsou částečně zničené větrem, ale hlavně vandaly, kteří na ty sochy lezou. 
V každém případě se na české poměry jedná o unikátní dílo.





Když jsme se dost pokochali, vypravili jsme se za dalšími díly zmíněného sochaře o kus dál. O tom chci však psát až příště, protože bych blog zahltila fotkami. Ukážu vám jen kus cesty k tomuto místu. Cesta prý je to nejlepší a nejschůdnější. Pro turisty asi jo, pro mě teda ne. Polovinu cesty jsem šla bosa a bylo to pro mě výrazně pohodlnější a jistější a cestu jsem nakonec zvládla i do prudkého svahu s mnoha kořeny prorostlými půdou "bez ztráty desítky".
Cesta byla nádherná, takže jsem fotila pořád. Snad se vám některé snímky také budou líbit a přiblíží aspoň trochu tu krásu okamžiku.






Všude podél cesty jsou praskliny či průrvy ve skalách, místy skoro až propasti a do hloubky jsem se nechtěla moc koukat. A ani mi to amatérovi nešlo pořádně zachytit, aby byla ta hloubka znát.






Tak a už jsme skoro v cíli.
Pokračování příště.

6 komentářů:

  1. Čertovy hlavy mám mezi místy "až někdy" (z Prahy to taky není extra daleko), takže jsem se zatím pokochala aspoň na fotkách. Těším se na pokračování :-)
    Hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, z Prahy to máš taky skoro za humny :-) Taky přeji pěknou neděli.

      Vymazat
  2. Marti, někdy stačí vyrazit opravdu jen "za humna", aby člověk viděl tu krásu kolem nás. Hezky je u vás a krásně jsi to zachytila.
    Přeji fajn neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, ano máš pravdu. Jezdíme do Paříže a krása je i za humny :-) Děkuji. Měj se krásně.

      Vymazat
  3. Dobrý večer, krásná krajina jako vsude v česku. Taky mi vadí u nás v Českém ráji na pískovcových skalách všelijaká vyrytá znamení či psané vzkazy kdo tam byl atd.Ale co mi nejvíc vadí,o letních prázninách jak se chovají turisti.Podle našeho pozemku vede cyklotrasa a já jak blbec každý den chodím na cestu a uklízím pet flašky, papíry a igelitky.Mějte se krásně.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, u vás je taky krásně. Český ráj znám. Ano, lidé nejsou vychovaní, musí to mít v sobě odmala zakořeněný, nenechávat všude odpad. Hezké dny.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.