pondělí 19. dubna 2021

co jsem našla v trávě...


Nutno podotknout, že ve značně divoké trávě, letos se ještě nijak nekultivovala. Připomíná louku a bylo by škoda ji teď posekat. Po fialkách tam rozkvétá kde co, co se tam urodilo bez našeho přičinění. Pro potěšení. Všechno, co už mělo kvést, má značné zpoždění, tak tohle je náhrada.
 Ne že bych si to snad pamatovala, ale vzpomínky na facebooku mi to připomenou loňskými fotkami. Třešeň už byla vloni rozkvetlá několik týdnů, před týdnem na mě vykoukla rozkvetlá hrušeň a už měly dávno rozkvétat tulipány. Letos opět vylezly všude možně, kde v minulých letech nikdy nebyly. 
Ostatně je to tak každý rok.
Jo a ta krásný hnědá kytka mezi těmi modrými vydržela ležet právě jen na jeden jediný snímek a ihned utíkala ke mně s výrazem, co zas děláš. 
Takže jsem měla jeden pokus a dost. Premiéra bez generálky.
Včera byla Sára moc ráda, že jsme po delší době všichni venku. 
Buď byla zima, nebo pršelo či poletoval sníh. 
No na zahradě jsme tedy zatím nepracovali, tedy jen velmi málo, ale můj muž zedničí. Opravuje zeď u vchodu do domu, která začala hodně opadávat už vloni a letos to již bylo neúnosné. 
Sice vzdychá, že by se jako zedník neuživil, ale po různých pokusech konečně nic neopadává a vypadá to, že oprava se povede a bude možné zeď natřít venkovní barvou. Zvát v této době zedníka, o kterém nevíme vůbec nic, se nám nechtělo, i když jsme o tom uvažovali.
Sára u této práce neasistuje, protože pochopila, že občas něco upadne, schody nejsou vidět, tedy jejich barva, takže nás neustále obíhá, lítá z místa na místo a dává najevo, že je ráda, že jsme konečně na zahradě dlouho s ní.






Na třešni i na hrušce se konečně začíná něco dít. Myslela jsem si, že už ani nepokvetou. Tak snad nějaká úroda letos bude a budeme moct přivézt opět třešně Jiřince do Neratovic.





Jo u nás v trávě se ještě válí velké štafle, které "zedník" potřebuje", ale ty jsem zapomněla vyfotit.






Tenhle krásný parazit mě konečně letos neoblafl. 
Mého muže ale opět: hele ono už to kvete.
Ne nekvete, to je jiná kytka... 
Ano, opět si nepamatuju ani jedno, co to je a vím, že mi to tady říkáte každý rok a já opět musím odpovědět: názvy pro mě nejsou důležité a informace tohoto druhu jsou pro mě jako perly sviním. Úspěch pro mě je, že vím, že tenhle keřík kvete jinak a květy mají květenství klasu.
Teď v této době nosím v hlavě informací víc než dost, tak musím čistit "harddisk" a vyhazovat nepotřebné, páč by se mi to do té hlavy už nevešlo.
Mějte pohodový vstup do nového týdne.

10 komentářů:

  1. Marti mě se líbí ty zahrady, které jsou jako louky.Hezké kytičky všechny včetně té hnědé ! Já jsem na zahrádku ještě ani nesáhla. Měla jsem tu na týden tři malé vnučky a tak jsem se věnovala na plné pecky jen jim. Zdraví Lenka.
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Marti u vás už toho kvete. To u nás zatím je ty první květinky, rozrazil sedmikvítek, sem tam fialka, prvosenky, primulky, ale modřence se teprve klubou stejně jako tulipány a narcisky teprve vystrkují listy. Za chvíli budeš Sáru v trávě hledat hihihi....

    OdpovědětVymazat
  3. Kdybych fotila naši zahradu, tak tam jsou k mání sedmikrásky, čemeřice, zavřená poupata narcidů a tulipánů, zlatý déšť stále v květu není, stromy trochu napučelé jsou, ale když se podívám třeba na loňské i předloňské fotky v této době, tak to už bylo jarně barevno.
    Snad se toho opravdického jara dočkám :-).
    Hezký den!'
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Marti,
    máte krásnou zahradu, Sárince to tam moc sluší. Já mám zrovna přestávku mezi hodinami a jsem zabalená v dece na gauči, dneska jsem nějaká úplně vymrzlá. Asistuje mi tu Shakespeare, který neskutečně nahlas vrní a nechápe, proč pořád mluvím na ten počítač a ne na něj:-D Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, krásně ti to na zahradě kvete, nejhezčí však je to čtyřnohé kvítko. 👍🐱😀
    Já už na zahradě pracovala. Namíchlo mně, že jsem prostříhala hortenzie a veškerá moje práce kvůli mrazu přišla vniveč. Zda letos pokvetou, je otázka.
    Měj hezký a pohodový den. 🍀

    OdpovědětVymazat
  6. Už máte na zahradě vysokou trávu, u nás za domem teprve trochu povyrostla. A kvete vám hodně kytiček, nejhezčí je ta hnědá. Vypadá jako když na někoho číhá. ;-)
    Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak u nas už je jaro i když opožděně. Ale diky omezenému cestovani máme nasazené brambory, kedluby a salát(pod termo-netkanou folií). A modřence máme taky všude. Přeji Ti krásné jaro. J.

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, tak jaro už se ti na zahrádce klube pěkně. A Sára tam hezky zapadá :).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  9. Marti, jaro si letos dává opravdu na čas. Každý den trochu očima povytahuji všechno, co už touhle dobou bývá venku. "Divoké" zahrady mají rozhodně svůj půvab, Sára se do ní perfektně hodí :o)
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  10. Taky díky FB pozoruju jak se za těch deset let co na něm jsem změnilo klima. A že letos je opravdu nadmíru studeno a vše je o dost zpožděné. To že stromy nekvetou je fajn, nejen že je nespálí mrazy (tak na Moravě ale hlavně ve Francii by teď se mnou rozhodně nesouhlasili) ale také nelítají včely. Na ty je taky ještě sakra zima. Takže něco zlé je pro něco dobré.... no máte trávu sakra vysokou, tady se teprve začíná vzpamatovávat po zimě.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.