pondělí 26. dubna 2021

hlavní téma voda


Voda je na Mělníku velkým tématem od počátku vzniku města a v posledních dnech je slovo voda skloňováno ve všech pádech. Nejen výstava Voda a civilizace, ale i spoustu přednášek na téma voda a v nejbližší době budou online přednášky Voda ve výtvarném umění. 
Na venkovní výstavu panelů s fotografiemi a texty odborníků jsem se chystala v podstatě od její instalace od začátku dubna. Ale plán na první živou výstavu po dlouhé době pořád nevycházel. Buď jsme nemohli, nebo byl tak velký vítr, že jsem to vzdala, potom pršelo, sněžilo a já byla líná jít v takovém počasí fotit.
Nakonec jsme tam byli v sobotu, kdy zároveň byly i farmářské trhy. Sice to bylo už téměř na hraně, protože výstava ve středu končí, ale nakonec jsem mohla nafotit výstavu i s lidmi, což by se mi při prázdném náměstí jen těžko povedlo a tradičně by mi stál modelem jen můj muž.
Tak v sobotu jsme si po dlouhé době užili dvě akce najednou a na živo. A já konečně píšu a fotím, co jsem zažila a ne jen online akce. Mohu přinést svoji vlastní invenci a to mě právě na novinařině baví.
Přináším dnes i na blog malé nahlédnutí na výstavu a v článku najdete i video s komentovanou prohlídkou, tak pokud máte chuť, jdeme na to.
Zítra dám pravděpodobně malou reportáž z Mělnických trhů.
Mějte pohodový vstup do nového týdne.




Venkovní výstavu je možné shlédnout jen do středy
Marta Dušková

Putovní výstava Voda a civilizace, která je instalována od začátku dubna na náměstí Míru v Mělníku, potrvá do středy 28. dubna. Venkovní expozice velkoplošných panelů se zabývá významem vody od náboženských, přes ekonomické, krajinné, ekologické, historické či politické souvislosti. Fotografie pocházejí od Austrálie přes Evropu a Afriku až po Grónsko a Ameriku. Nechybí ani zajímavé záběry z Mělníka. Na panelech se mohou návštěvníci začíst do textů od světově uznávaných vědců.

Výstava je putovní a za dva roky její existence ji prohlédl v českých a moravských městech víc než milion lidí. 
Pokud jste výstavu ještě neviděli, připravili jsme pro vás v galerii u článku malé nahlédnutí ze soboty. I v době farmářských trhů se lidé u výstavy zastavili a prohlédli si panely a začetly se do textů. 

K výstavě Voda a civilizace je i natočeno video s komentovanou prohlídkou výstavy. Prohlídkou provádí Petr Kubala, generální ředitel státního podniku Povodí Vltavy.
Video natočil Mirek Pánek.











7 komentářů:

  1. Zatím jsem si prohlédla jenom fotky, video si pustím později a ráda.
    Měj se fajn!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti díky za výstavu a povídání o vodě. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, pěkná výstava. Vždy se k Tobě těším na kulturu. M.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, je to báječný počin, udělat venkovní výstavu, když není zatím jiná možnost.
    Voda je pro nás všechny důležitá, bez ní by nebylo života. 💧
    Měj hezký den. 🍀

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, zajímavá výstava. Jak je voda důležitá si hlavně uvědomujeme poslední roky.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, venkovní vyýstava je fajn, už na takovéto akce začíná být i počasí. A voda je důležíté témě...
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, mám tyhle venkovní výstavy moc ráda.
    Děkuji za info a přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.