úterý 6. dubna 2021

kompas duševního zdraví

Dnes trochu osvěty a přání, ať žádnou pomoc v této oblasti nepotřebujete, i když je dnes doba těžká a zrovna optimismu nenahrává. 
Všechny podrobné informace i s videem Kompas duševního zdraví, kde si můžete vyzkoušet, jak na tom právě jste, najdete v mém článku níže. 
Ale já upřímně mám pocit, že se tady nikdo z nás v úplně negativních emocích nenachází, i když občas to přepadne každého z nás.
Tolik nám toho teď chybí. 
Setkávání s blízkými, kultura, spoustu jiných aktivit, ze kterých se skládá život.
Myslím, tedy mám ten pocit, že většina z nás to bere jako život, který se má prožívat za každých okolností. Jiný nemáme a není na zkoušku. Opakovat se nedá, takže já se snažím neztrácet čas s čekáním na něco lepšího. Každý den se dá prožít něco krásného.
Mějte pěkný den a opatrujte se.

Mimořádná doba přináší mimořádné psychické nároky aneb Kompas duševního zdraví
Marta Dušková

Nový web Opatruj se přináší spolehlivé a vědecky ověřené informace.
Mimořádná doba přináší mimořádné psychické nároky, kdy je nutné posilovat psychickou odolnost, pečovat o své duševní zdraví a pomáhat sobě i ostatním. Na pomoc přichází nový web Opatruj se, který vyvinuli odborníci z Národního ústavu duševního zdraví za odborného přispění dalších organizací jako Ministerstva zdravotnictví, psychologický pracovišť Ministerstva vnitra a dalších.

Duševní zdraví je důležitou součástí celkového zdraví člověka. V souvislosti se současnou mimořádnou situací pociťuje mnoho lidí mimořádné psychické nároky. Tíživé důsledky současné situace není možné změnit, ale je možné zlepšit způsob, jakým na ně reagovat a jaký dopad mají na psychiku.

Web Opatruj se https://www.opatruj.se/ přináší informace založené na výzkumech, jak posilovat psychickou odolnost a jak pečovat o duševní zdraví. Web obsahuje on-line testy na úzkost, depresi a další, sekci Duševní zdraví či sekci Péče o sebe. Ne méně důležitá je sekce s názvem Pomoc, kde je možné poznat, zda už je vhodné vyhledat odbornou pomoc, jak se v takových situacích zachovat, či na koho se obrátit o pomoc.

K dispozici je i video s názvem Kompas duševního zdraví - Zjisti, kde se nacházíš.

Citace z webu Opatruj se:
„Ať už se podle kompasu nacházíte kdekoliv, v kontextu duševního zdraví je za každých okolností možné směřovat na východ, tedy k optimálnímu well-beingu. Mnoho lidí po celém světě absolvovalo cestu z míst, kdy byli “psychicky na dně”, a třeba se i pokusili si ublížit, ale dnes žijí šťastný a naplněný život, cítí se a fungují dobře. Další lidé na sobě museli pracovat, aby změnili své prožívání, cítění a myšlení, a tím zlepšili svoji kvalitu života. Zvládnete to taky. Možná budete překvapeni, jak velké změny mohou někdy přinést i docela malé věci – např. dodržování pravidel zdravého spánku.“

Duševní zdraví není jen opakem duševní nemoci. Proto je možné přirovnat ho k oblasti na mapě, která je rozdělena dvěma osami. Čtyři základní směry a čtyři oblasti nám tak naznačují, že duševní zdraví je dynamické a může mít různé podoby.

11 komentářů:

  1. Toto je prostě o člověku jako takovém. Každý má jinak odolnou svoji duši.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, důležitá informace do dnešní divné doby. M.

    OdpovědětVymazat
  3. Martino, každopádně díky za osvětu. Časem prozkoumám a pěkný pozdrav posílám k vám přes Labe.Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Je snadné o duševním zdraví psát. Horší je problémy prožívat a padnout i na dno a někdy to bez léků už nejde. Ale nechci to tu rozebírat, ale dost o tom vím...I když si člověk říká: " to zvládám a chci zvládnout"...bohužel mozek nakonec rozhodne jinak a projeví se to někde docela jinde, než by se čekalo. Chci smát a zjistím, že pláču. Chci se radovat, ale v pozadí převládá smutek a tíseň. Ono toto téma je až příliš složité... Proto přeji všem hodně zdraví i toho duševního.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, to je mi líto. Ale já jsem tohle psala právě jako první pomoc pro toho, kdo problémy má a je jasné, že bez prášků to nejde. Nechtěla jsem nikterak snižovat pocity druhých, nakonec jsem to po velkém úrazu hlavy zažila a ještě i někdy zažívám.

      Vymazat
  5. Duševní zdraví v dnešní době, hodně trefné téma. Je potřeba být vyklidněná a hlavně v pohodě, ale bohužel, ne vždy to jde, je to hodně těžké

    OdpovědětVymazat
  6. Vážné téma obzvlášť v této nelehké době. Také něco o takových problémech vím a někdy to opravdu bez léků nejde.
    Přeji klidné dny.

    OdpovědětVymazat
  7. Důležité, velmi citlivé téma a v této době zvlášť.
    Marti, měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, dobrý článek - je důležité vědět, že něco takového existuje, kdyby člověk potřeboval... Protože nikdy neví,,,
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
  9. Tak jsem si udělala všechny testy a jsem duševně zdravá. Ještě nstusuji Péči o sebe. Dík. J.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.