sobota 17. dubna 2021

nějak se to sešlo

a já mám opět pro vás malé kulturní nahlédnutí. 
Dnes vyjde článek, jak se natáčí videoklip. Je to opět práce velmi akční Milli Janatkové, kterou už většina z vás zná prostřednictvím blogu. 
S Milli jsem často ve spojení prostřednictvím sociálních sítí a videoklip se mi moc líbil a pouštěla jsem si jej několikrát. 
Pak mě napadlo, že by to byl pěkný článek. 
Ovšem vzhledem k mému nedostatku informací o tvorbě klipu, pocitech a dojmech jsem musela položit Milli pár otázek. Nakonec jsem měla informací tolik, že jsem je chtěla použít všechny a vznikl vlastně takový polorozhovor nejen o videoklipu, ale i o životě vůbec. Článek sem dávám opět trochu v předstihu a snad vás bude bavit. 
Mě bavilo jej číst a psát.
V nejbližších dnech mám pro vás ještě výstavu výtvarných děl dětí.
Mějte pěknou sobotu.

P.S. Pokud nebude pršet a nebude zima jako včera, jdu fotit první letošní farmářské trhy a venkovní výstavu fotografií, na kterou se chystám už týden.


Jak se natáčí DIY videoklip, který spojuje hudební umění s výtvarným?
Marta Dušková

Projekt Hluboko Milli Janatkové je multimediální projekt, který spojuje písně i obrazy. Není tedy překvapením, že i videoklip, který je dílem Milli Janatkové spojuje jak umění hudební, tak výtvarné.

Nápad vytvořit jednoduchý videoklip vznikl v rámci autorského projektu Hluboko spontánně v návaznosti na tvůrčí poutě autorky k nejstarším českým památkám. DIY videoklip (pozn. redakce Do It Yourself – tvorba, kterou člověk tvoří sám) měl premiéru na Velikonoce.

„Videoklip jsem natáčela sama. Dělám to tak vlastně už dlouhá léta, ale ze zahraničí k nám přišel tento termín pro vlastní tvorbu bez pomoci dalších profesionálů. Nápad vytvořit jednoduchý videoklip vznikl v rámci mého autorského projektu Hluboko úplně spontánně v návaznosti na mé tvůrčí poutě k nejstarším českým památkám. Buď jezdím sama se skicákem, vlakem nebo na kole, anebo jedeme s mužem autem, a pak na místě kreslím a maluju. Přináší mi to klid a rovnováhu“, vysvětluje zpěvačka a výtvarnice Milli Janatková.

Projekt Hluboko je hudebně – vizuální vzdělávací projekt založený na osobitých aranžích nejstarších českých hudebních památek z 11. a ž 15. století. Součástí projektu je soubor výtvarných děl, která zobrazují atmosféru nejstarších českých architektonických památek.

„Je krásné napojit se na naše tradice, krásné bohatství kultury a umění, ocenit to a být si vědom toho, co všechno jako národ máme za sebou, co jsme vybudovali. Nelitovat se kvůli těžkostem. Vybrat si to, co mě vyživuje a podporuje. S vědomím osobní i národní historie jít dál a nezabředávat už v minulosti, vyrovnat se s ní i se sebou. Na tom pracuji od roku 2014 skrze své projekty. Jde o osobní proces a zároveň tím ostatním nabízím cestu“, říká Milli Janatková.

V současné době nebylo možné cestovat mimo okresy, a tak Milli pokračuje nejbližšími kostely a momentálně jezdí na kole k románskému kostelíku Stětí sv. Jana Křtitele v Dolních Chabrech: „Poblíž je krásný barokní statek s báječným domácím občerstvením, tak je ráda podporuji a zároveň tam teď byla možnost koupit čerstvé sazenice. Vyjela jsem opět na kole, ovšem za chvíli začala kroupová bouřka, což je na kole zážitek. Nicméně jsem to vnímala jako takový hezký symbol, že musím jet i přes překážky dál a dokončit, co ten den chci realizovat. Když jsem dojela ke kostelu, přestaly padat kroupy a začalo svítit slunce. Nakoupila jsem dobroty i sazenice, sedla si ke kostelu a kreslila. A videoklip vznikl v těchto dnech. Postavila jsem si vedle sebe malou kameru, malovala jsem a pak jsem jen obešla kostelík a použila dva záběry. Jde o takový prostý symbol mé osobní mnohaleté cesty od strachu a úzkostí k důvěře a víře, přestože nejsem křtěná a náboženské tradice nemáme v rodině. Ani do žádné církve nebo náboženství nepatřím, ač cítím respekt k těm, kteří ano“.

Až obtížné životní zkušenosti, výzvy a překážky Milli učily a pořád učí přijmout, že i těžkosti jsou součástí života: „Když je nemůžeme změnit, nezbývá než se s nimi postupně smířit. Jestli ale cokoli změnit můžeme, je potřeba v sobě najít sílu a odvahu měnit věci k lepšímu, nejen v osobním, ale i veřejném životě naší společnosti. A to, co nás přesahuje, nás může hodně podpořit a pak se zázraky opravdu dějí. Ale o tom se nedá mluvit, jsou to řeči, které mohou znít jako klišé a je dobré je radši nechat v tajemství. Navíc jak víme všichni, lehko se povídá a hůř pak žije, život si nás zkouší. Učíme se to všichni každý den i noc“.

Milli Janatková plánuje další cesty, a pokud to bude možné, navštíví nejen pražské památky, ale i památky v jiných okresech. Několik jich stihla objet již v loňském roce. Součástí jsou a snad ještě budou jemné akustické koncerty v kostelech. Několik koncertů je již domluveno a lze jen doufat, že současná situace dovolí, aby se mohly uskutečnit.

„Brzo alespoň vyjedu k dalšímu blízkému kostelíku, kde působila sv. Ludmila, té se chci jako mělnická rodačka letos věnovat víc, protože má 1100 let od zavraždění na Tetínském hradišti, i tam se chystám. Zároveň začíná ten pravý čas na pomalé dokončení dalšího mého několikaletého projektu Klid, prosím!, což je soubor psychosomatických písní pro tělo a psychiku. Ten mě právě k projektům Mým kořenům a Hluboko přivedl...“, prozrazuje umělkyně další svoje plány.

Názor redaktorky 
O vpravdě renesanční Milli Janatkové píšu hodně často a moc ráda a několikrát jsme se setkaly osobně. Osobně je mnohem lepší si povídat a na základě povídání napsat článek či rozhovor. Tento polorozhovor, či jak to nazvat, vznikl z nedostatku mých vědomostí o natáčení videoklipu a tím pádem jsem dokázala na dálku položit jen základní otázky proč, jak, kde, jaké pocity a dojmy. Milli ale umí povídat i na dálku, a tak jí patří určitě spoluautorství tohoto článku.
Milli, moc děkuji a těším se někdy na osobní setkání.

6 komentářů:

  1. Obdivuji každého, kdo umí na něco hrát, aby se to dalo poslouchat a kreslit či malovat, aby se na to dalo koukat.Díky tomuto článku jsem si znovu uvědomila, kolik toho máme na Mělnicku.Hezký den Marti. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, hezký a zajímavý článek. A kresby Milli z tohoto projektu se mi moc líbí.
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, velice hezký a zajímavý rozhovor s autorkou. 👍👍👍 Dívat se na to, jak vzniká kresba, vypadá na první pohled velice jednoduše, ale kdo umí, ten umí.
    Měj hezký den.🍀

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, článek i klip se mi líbí. A také obrázek, který během natáčení vznikl.
    Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, zdravím. Ještě že nás takhle zásobuješ a máme trocha kultury. Díky moc za to ! Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, tak to je fakt nádhera!
    Přeji krásnou neděli! Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.