sobota 10. dubna 2021

nevíš, kam s ním?

O tomto smysluplném charitativním projektu jsem už psala před týdnem do magazínu a nějak jsem pozapomněla dát jej sem na blog, přestože jsem to měla v plánu. 
Třeba jej letos nevyužijete, ale možná je dobré vědět, že něco takového existuje. 
Aspoň já to tak vnímám. 
Sama jsem o sbírce starých mobilů dosud nevěděla a jedná se o český projekt. 
Ráda píšu o smysluplných projektech a vědomí o nich posílám dál "do světa".
To úvodní foto je ze včera, kdy svítilo po delší době opět slunce, i když zima je dál, a nesouvisí s tématem jen zdánlivě. Nakonec je to příroda, tak souvisí s Dnem země, který se blíží. Ostatně na tento den se váže i projekt, o kterém píšu. Zlatici vidím každý den i z okna obýváku a od počítače se na ni každou chvíli dívám. Po zimě je to osvěžující pohled. No, dnes bych ji nenafotila, je zataženo a po slibovaném oteplení ani památka.
Tak dnes zase trochu osvěty viz článek níže. Já jsem zatím nechala staré mobily vnoučatům na hraní, ale až je to přestane bavit, budu vědět kam s nimi.
Mějte pěknou sobotu. 

Nevíte, kam s ním? Zapojte se do sbírání starých mobilů.
Marta Dušková

V rámci Dne země, který připadá na den 22. dubna, se i letos uskutečňuje projekt Čas pro přírodu. Do sbírání starých mobilů, tabletů a nabíječek se zapojila i Městská knihovna Kralupy nad Vltavou a až do 22. dubna je možné využít Biblioboxu, který je umístěný ve vstupní chodbě knihovny a vhodit do schránky nepotřebný mobil.

Projekt Remobil je český neziskový projekt sběru starých a nepotřebných mobilních telefonů a zapojit do projektu se mohou všechny typy subjektů včetně občanů a funguje v celé republice.

Z každého mobilu jde příspěvek 10 Kč pro Jedličkův ústav a školy, je zajištěna bezpečná likvidace osobních dat. V rámci tohoto projektu je možné se zbavit i starých kabelů, tabletů a nabíječek.
Každý účastník sbírky se může zapojit do soutěže o mobilní telefon v hodnotě 10 tisíc Kč.

Všechny podrobné informace k projektu jsou na www.remobil.cz :
„Náš společný příspěvek pro přírodu a pro lidi
7,9 tuny nevypuštěného CO₂ do ovzduší, 149 tisíc litrů pitné vody, 800 hodin práce pro hendikepované nebo jinak špatně uplatnitelné osoby na trhu práce, 48 tisíc kilometrů najetých průměrným automobilem a 50 tisíc Kč pro Jedličkův ústav a školy. To je konkrétní výčet úspor, kterých společně dosáhneme při sběru pouhých 5 tisíc mobilů.“

Bezplatné předání mobilů je možné letos přes podací pobočku Zásilkovny a heslo pro bezplatné předání je 98 765 259. Stačí jen mobil zabalit a označit názvem firmy Remobil.

V roce 2020 se podařilo sebrat 2209 mobilů a cíl pro rok 2021 je 5000 ks. Partnerem projektu je Jedličkův ústav a školy.

foto zdroj Remobil

9 komentářů:

  1. To je dobrá akce !!!
    U vás je zataženo ? U nás teď ráno svítí slunce :-).
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Vidíš, musím se podívat, jestli nemáme nějaký schovaný"co kdyby se hodil". J.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, díky za osvětu, tenhle projekt neznám. Jsem velký příznivec nevyhazování věcí do odpadu, pokud mohou být využity jinak, takže mne tento projekt potěšil. Já všechnu použitou elektroniku, včetně "mrtvých" mobilů dávám do kontejnerů k tomu určených (máme u nás speciální na elektroopad) a větší věci (stolní PC) jsme kdysi dávali do sběrného dvora.
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Marti,
    to je skvělá akce, díky za info:-) Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Take tu máme jeden starý mobil připravený pro tuto akci. Už loni odnášeli staré součástky do kancelářského počítače.Přeji ti krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, tahle akce je rozhodně báječný počin. 👍👍 Před pár lety probíhala sbírka mobilů pro rozvojové země, nevím už, kdo jí organizoval, takže jsem odevzdala naše staré mobily, doufajíc, že někomu poslouží. Jeden z nich byl dokonce ještě v záruce. 😃 Je prima, že lidé nejsou lhostejní a že se konají takovéto smysluplné akce.
    P.S. U nás bylo také celý den pod mrakem.
    Měj hezký víkend. 🍀

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, děkuji za info, nějaké kousky tu máme, ráda toho využiju.
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Tak to je fajn akce. Dobré o tom vědět.
    Krásný den.

    OdpovědětVymazat
  9. Marti, další užitečná akce. Myslím, že se i nás takové kousky najdou.
    Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.