pondělí 5. dubna 2021

pondělí v červené



 Věděli jste, že Velikonoční pondělí je někdy označováno jako Červené pondělí? Dnešní den patří pomlázce (já teda doufám, že letos nikdo cizí zvonit nebude) a červená kraslice má speciální význam. 
Z pohledu křesťanů je barvou Kristovy krve.
Na úvod tedy dávám červené tulipány, na zahradě nic červeného ještě není. Vzhledem k tomu, že objednáváme potraviny každý týden od Tesca, mám každý týden čerstvé tulipány. Jsou krásné, pěkně vybrané, jen barvu bych si někdy vybrala jinou. Miluju růžovou, fialovou apod., ale dnes se mi ta červená hodí. Navíc ty tulipány mám vždy, v krámu bych je nemusela ani stihnout a navíc v krámech už nenakupujeme teď ani jídlo.
A ještě pohled do ranní zahrady na stále rozkvétající zlatici před plotem i za plotem.
Tak mějte pěkné pondělí v jakékoliv barvě, která se vám líbí. Třeba ve zlaté.






13 komentářů:

  1. Marti, krásné tulipány. Já jsem si včera vybrala právě růžové. Nemohla jsem se rozhodnou, jakou kytici si vybrat. V Lidlu měli kromě tulipánů růže, gerbery i nádherně vonící frézie. Tu vůni jsem cítila i přes respirátor.
    Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  2. Teda, zlatice vám kvete krásně. Já ji nemám ještě ani rozkvetlou ve džbánu. Dnes tady sice slunce svítí, ale ráno byly střechy potažené námrazou a teď je teplota tak kolem 6ti stupňů. Koledníci letos nechodí, tak jako v roce loňském. Je mi to líto, protože ti malí, co chodí rádi, odrůstají. Vždycky jsem na ně připravená a užívám si to s nimi.
    Dnes přijde akorát vnuk, který je už ale velký- ale sladkosti rád má :-). Takže se prý u dveří staví. Zpívat ale nebude.
    Hezké velikonční pondělí !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Nemám tulipány,ale od dcery červené růže ��,aspoň něco červeného na červené pondělí. Přeji pohodové dny.Fukcarinka

    OdpovědětVymazat
  4. Marti to je hezké. Já jsem včera barvila vajíčka ve slupkách s tmavě červené cibule a doufala jsem že tak tmavě červená budou. Nejsou ...jsou hnědá. Na koledu stejně nikdo nepřišel, tak to nevadí. Stejně nám chumelí a je zima. Přeji Ti příjemný zbytek dne.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, hezké tulipány, tak je mám ráda (nejčastěji volím fialovou, ale ani ta červená není marná :)). Ale dneska tu mám frézie, které miluju taky.

    Hezký zbytek Velikonočního pondělí.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, zlatá i červená pěkná. My máme zlatici rozkvetlou jen doma ve váze. Přece jen je tu tepleji než venku, a teď i venku sněží. Kraslice jsme nabarvily červeným voskem, takže máme splněno, i když koledníci letos seděli doma a nechodili ani u nás na vesnici. Až se divím.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, taky bych si nevybrala červené, ale musí uznat, jsou krásné!
    Zlatici manžel loni ostříhal tak, že tam bude jen pár kvítků :o)
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Marti,
    v kuchyni na stole mám taky kytici červených tulipánů, jen já jsem je sehnala v Lidlu. Myslím si, že už zase končí čas tulipánů, tak si pak budu kupovat jiné květiny...
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Marti, u Tebe červeno a žluto, u mě dnes fialovo. Byla jsem na fialkách na kopci v lese za rybníkem. Zlatice nám na zahradě ještě nerozkvetla, ale už se těším, máme ji vytvarovanou do koule.Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Marti, krásně zlato je u vás, ale já se vždycky zastavím u těch obrazů...
    Měj fajn dny. J.

    OdpovědětVymazat
  11. Já už se těším na svoje červené tulipány, Mám jich tolik, že už mne to přestává bavit. I když jsem měla strach jak se na nich podepíše to trojnásobné zatopení záhonu vodou, jestli mi vůbec neshnijou, ale přežily a s nimi i ostatní cibuloviny a trvalky. Zlatice ještě spí, navíc tu zas je pěkná kosa.

    OdpovědětVymazat
  12. Marti, já mám taky raději světlejší barvy tulipánů. A ten zlatý déšť, to je takový kouzelný posel jara. Už aby tu bylo, to ochlazení se mi nelíbí :o)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
  13. Krásné tulipány. Já se na ně těším, až rozkvetou na zahradě. No, ale to si asi ještě počkám. Pět cm sněhu přikrylo i ty malé špičky listů, co rostou ze země. Zlatici (Forsythii) u nás říkáme nesprávně zlatý déšť. Na ten si taky ještě počkáme. Ale nedovedu si představit, že bych nechodila nakupovat. Máme malý obchod za domem. Většinou jsem tam sama a čas od času zajedeme do města do Alberta. Chybělo by mi to. Měj hezké jarní dny. V.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.