čtvrtek 15. dubna 2021

příběh obrazu

Dnes opět trochu kultury prostřednictvím videa, kde se dozvíte příběh obrazu Synagogy na Mělníku. Příspěvek dnes vyjde na našem Kanál eM, na blog jej dávám trochu s předstihem. 
Nynější situace moc kultury nepřináší, ale úplně o kulturu ochuzeni nejsme. Naopak se mi zdá, že přináší výzvy, které nutí vytvořit něco, co by vlastně za normálních okolností nevzniklo. 
I kdyby se konala přednáška o obrazu naživo při nějaké vernisáži, těžko bych vám ji mohla přenést komplet celou, abyste si ji mohli poslechnout. 
Vlastně vás teď mohu přenést do našeho muzea nejen prostřednictvím mého povídání a fotografií. Tak, kdo máte chuť, pojďte se něco dozvědět. Tady je příběh obrazu.
Mějte klidný den.


Jaký je příběh obrazu Synagogy na Mělníku? Kde stála synagoga?
Marta Dušková

Odpovědi přináší video promluva historika Lukáše Snopka z Regionálního muzea Mělník, který příběh obrazu prozradí v širších souvislostech dějin Evropy a její židovské diaspory. 
(Diaspora označuje lidi nebo etnickou populaci, kteří dobrovolně nebo z donucení emigrují ze své domoviny, a přitom si zachovají vazby na původní kulturu – poznámka redakce.)

K letošní připomínkové akci Jom ha-šoa, tedy 16. ročníku Veřejného čtení obětí holocaustu, která se letos uskutečnila online ve čtvrtek 8. dubna, se připojilo i Regionální muzeum Mělník a zveřejnilo video prezentaci obrazu Mělnická synagoga, který je jedním z nejzajímavějších obrazů ve sbírce muzea a vyobrazuje tuto pozoruhodnou stavbu.

Obraz Mělnická synagoga je olejomalba z roku 1928 a jeho autorem je ukrajinský emigrant Vasyl Koroliv Staryj. Tento zvěrolékař, ale i nadaný spisovatel, překladatel, malíř a ilustrátor žil na Mělníku v letech 1888–1966 se svojí manželkou spisovatelkou Natalenou a zde také zemřel.

Snad se brzy dveře muzea otevřou a bude možné shlédnout monetovsky laděný obraz synagogy naživo, a nejen prostřednictvím videa viz níže.

7 komentářů:

  1. Video jsem shlédla. Stále je něco, čím si člověk může svoje obzory rozšířit.
    Hezké čtvrteční odpoledne !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý článek i video. Krásný den přeji.

    OdpovědětVymazat
  3. Přesně tohle chci slyšet. Díky, Martino. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, moc děkuji za zprostředkování přiběhu tohoto obrazu. 👍👍
    Měj hezký den. 🍀

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, ráda jsem si poslechla video i přečetla článek. Moc zajímavé. M.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, ráda si poslechnu příběh obrazu.
    Měj pěkný večer.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, díky, ráda se na video podívám!
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.