středa 3. dubna 2024

den bez spěchu

foto zdroj

Dnes 3. dubna je Národní den bez spěchu. Tuhle informaci jsem dnes dávala na facebook našeho magazínu a tak ji dnes dávám i pro vás. Národní den bez spěchu jsem opět neznala a připojuji se tedy sdílením informací.
Tak mějme dnes den bez spěchu.

P.S. Včera jsem jela za reportáží na Kokořínsko a předjížděl nás nějaký blázen přes plnou čarou a před zatáčkou. Těsně minul protijedoucí auto. Kam tak strašně spěchal?!

Dnes 3. dubna je Národní den bez spěchu, který má připomenout nám všem, že spěchat se nevyplácí, a nejen za volantem. Dnes se symbolicky zastaví i pražský orloj v 10.00 hodin a smrtka odbije 138krát za každý život ztracený vloni při rychlé jízdě, zpomalí jednotlivci, média, kulturní a sportovní instituce a další. 

Další informace a seznam těch, kteří se zapojí, mimo jiné symbolicky i Národní divadlo, je zveřejněn na webu Národní den bez spěchu (13minut.cz). A připojit se dnes může každý. Přijet pozdě není ostuda, ale prevence, jak dorazit do cíle v pořádku, a nejen za volantem. Zkusme aspoň dnes nedobíhat na tramvaj, když za chvíli jede další, nechme si ujet metro, ať nemusíme běžet po eskalátorech. A nezkracujme si cestu přes koleje a to nejen dnes.

8 komentářů:

  1. Zajímavý článek. Naštěstí u nás metro ani tramvaje nejsou a přes koleje bychom nešli i když je manžel bývalý železničář, auto už také nemáme...navíc v důchodu už opravdu není kam spěchat... Přeji Ti krásný den beze spěchu.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, o Dni beze spěchu jsem se dozvěděla dnes ráno ve zprávách v televizi. Také o tom, že vznikl film 13 minut, který se pokusím najít a shlédnout.
    Byli jsme dnes v Litoměřicích na Tržnici Zahrady Čech. Praha byla ucpaná, auta za domem stála, takže jsme jeli zadem přes Slaný a Budyni nad Ohří. A v rádiu slyšeli o nehodách na D8, kudy většinou jezdíme. Zase někdo někam spěchal.
    Jan Ámos Komenský kdysi pronesl: "Všeliké kvaltování pro hovado dobré jest." Platí to stále a nejen dnes.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
  4. I já jsem se o něm dozvěděla ve zprávách. Nemám ráda, když se věci vlečou, takže v jistém tempu žiju asi stále :o)
    Marti, přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Nic se nemá přehánět a snad nejvíc to platí o silničním provozu.
    Klidný den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, to je dobrý den. Mě tak napadlo, jak to bylo dřív, když nebylo tolik aut. Lidé jezdili vlaky, autobusy, kde nemuseli řídit, mohli vypnout, popovídat si s ostatními... Ona i ta pěší cesta je fajn - než sednout hned do auta. Někdy opravdu zbytečně honíme každou minutu a pak zůstaneme stát u nehody :-(

    OdpovědětVymazat
  7. Já tento den taky zaznamenala ve zprávách
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.