pondělí 1. dubna 2024

zajímavý projekt


Musím přiznat, že opět projekt, který jsem neznala. I když tady mě omlouvá, že vznikl vloni. Další smysluplný projekt, který jsem chtěla trochu zpropagovat. Jedná se o Oděvní banku a více si o ní přečtete v článku, který přidávám. Podobných projektů je spoustu, ale tenhle má dosah po celé republice. A přidávám sem ještě odkaz na fotky ze sobotní výstavy chovatelů, pokud chcete, můžete se podívat tady Víkend patřil výstavě chovatelů v Cítově (kanalem.com). Jsou tam všude lidé, tak to nechci dávat na blog. Vnoučata jezdila na koni i si vyzkoušela králičí hop. A pokud nevíte, co je králičí hop, i to se dozvíte z fotek.
Mějte pohodové velikonoční pondělí. 

Každá pomoc se počítá… Znáte projekt Oděvní banka?
Marta Dušková

Vedle potravinové banky, o které už každý ví, existuje také projekt Oděvní banka. Jedná se o projekt neziskové organizace Klub svobodných matek, která sbírá a rozděluje oblečení mezi lidi v nouzi v celé ČR. Spolupracuje s regionálními potravinovými bankami a neziskovými organizacemi. Projekt byl spuštěn v roce 2023.

Organizace Klub svobodných matek poskytuje od roku 2017 již několik let komplexní pomoc rodinám samoživitelů z celé České republice a vzhledem k dlouholetým zkušenostem se rozhodla organizace rozšířit pomoc a pomáhat všem ohroženým sociálním skupinám. Materiální pomoc zahrnuje oblečení dětské, dámské i pánské a distribuce probíhá prostřednictvím pražské Oděvní banky přímým vydáváním oděvů žadatelům či ve spolupráci s regionálními potravinovými bankami Praha a Středočeský kraj, Karlovy Vary, Džbánsko, Central, Jihočeský kraj, Olomouc, Pardubice a Vysočina.

Do Oděvní banky se mohou zapojit všichni zájemci, kteří chtějí darovat oblečení. V posledním březnovém týdnu darovali krásné oblečení do banky zaměstnanci Ministerstva práce a sociálních věcí. Uspořádali již čtvrtou sbírku oblečení.

Každá pomoc se počítá Oděvní banka - oblečení pro sociálně potřebné (odevnibanka.cz). Kontaktní místo Oděvní banky v Praze je na adrese Povltavská 5/74 na Praze 7, Troja u ZOO, email spoluprace@odevnibanka.cz, otevírací doma pondělí až pátek od 9.00 do 18.00 hodin.

Nezisková organizace Klub svobodných matek, jejímž projektem je Oděvní banka, pomáhá rodičům a jejich dětem komplexně. Poskytuje finanční, materiální, odbornou právní a komplexní informační pomoc, pomáhá s financemi na zajištění potravin a nákladů na bydlení. Příjemci pomoci jsou důkladně prověřování v rámci spolupráce se sociálními pracovníky, azylovými domy a pobočkami Úřadu práce. K dispozici je i bezplatná infolinka a právním online poradna.

Podrobné informace na webu Klub svobodných matek - pomoc rodičům samoživitelům a jejich dětem (klubsvobodnychmatek.cz)

8 komentářů:

  1. Marti, tenhle projekt neznám, ale vím o několika hodně podobných. Díky organizátorům za ně.
    Měj hezké sváteční pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Podobný "obchůdek" tu ve městě máme a provozuje ho Adra. Dá se tam odnést oblečení, případně hračky pro děti může se i finančně přispět...už to tu funguje léta...Přeji Ti krásný sváteční den.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, taky jsem tenhle projekt neznala. Znám Šatník Nory Fridrichové a pak obchůdky Sue Ryder a Cesty domů. Ale je fajn, že jsou i další a spojení s Potravinovou bankou mi přijde zajímavé.
    Hezké velikonoční pondělí

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, já obdivuji tebe, jak dovedeš předávat potřebné info. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, a mě jsi připomněla, že mám zas nějaké oděvy vyřazené, že je odnesu do kontejneru - třeba poslouží. Máš zajímavé články.

    OdpovědětVymazat
  6. Mám ráda smysluplné projekty. A tento je jeden z nich. Je dobré o nich vědět, děkuji ti, Marti!
    Ivana

    OdpovědětVymazat
  7. V sekáči Klubu svobodných matek občas nakupují moji známí. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, každá pomoc je smysluplná. O Oděvní bance u ZOO vím. Pro mně je ale bližší humanitární obchůdek, který provozuje hospic Cesta domů, který kromě oděvů uvítá i domácí potřeby a další věci. Sice je nerozdává zdarma jako Oděvní banka, ale prodává za opravdu symbolické ceny a utržené finance pomáhají hospicu.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.