neděle 26. května 2024

filmové tipy...

foto zdroj


V posledních měsících filmy nevyhledávám, nicméně na pár dobrých jsem přesto náhodou narazila, jen nestíhám je dát na blog. Tak dnes aspoň dva z nich.
Thriller V lepší společnosti z roku 2010 je inspirován nejznámějším nevyřešeným případem pohřešované osoby v newyorské historii. Pohřešovaná osoba nebyla nikdy nalezena a člověk podezřelý z její vraždy nebyl nikdy odsouzen. Do poslední chvíle jsem si myslela, že to dopadne úplně jinak. Od začátku jsem věděla, že je film inspirován skutečným případem a tím jsem taky byla hodně ovlivněna. Film sledujete úplně jinak, zajímá vás, ale nepatří úplně k filmům, které sledujete se zatajeným dechem nicméně za shlédnutí stojí a má dobré herecké obsazení.

Film V lepší společnosti byl inspirován nejznámějším nevyřešeným případem pohřešované osoby v newyorské historii. Je to příběh lásky i záhadné vraždy, jež se odehrála v osmdesátých letech na pozadí mocné dynastie obchodující s nemovitostmi. Tento psychologický thriller, jež produkoval a natočil Andrew Jarecki, byl inspirován zmizením Kathie McCormack, manželky dědice impéria s nemovitostmi, Roberta Dursta. Kathie v roce 1982 záhadně zmizela a nikdy ji nenašli. Pan Durst byl podezřelý z její vraždy, ovšem před soudem nikdy nestanul. (oficiální text distributora)

New York, osmdesátá léta 20. století. David, člen zámožné a mocné dynastie obchodující v nemovitostech, se bláznivě zamiluje do Kate, která jeho city opětuje. Krátce na to se vezmou a oddávají se šťastným okamžikům. Postupem času se však začne David chovat divně a v jejich vztahu dochází k odcizení a násilí. Jednoho dne Katie beze stopy záhadně zmizí... (claudel)




Film Nic než pravda je z jiné kategorie. Scénář je inspirován případem novinářky Judith Millerové, uvězněné v roce 2005, která odmítla vypovídat před soudem a sdělit zdroj svým informací. Jinak je příběh smyšlený, ale víte, že stát se mohl a pravděpodobně i vícekrát stal. Právě hrdinství novinářů pomáhá odhalit velké kauzy a aspoň trochu hlídá jednání mocných. I tady se stalo, že jednání novinářky rozkrylo kauzu, která by jinak nikdy nevyšla na světlo a zastavilo pokračování nemorálního jednání jednoho z hlavních představitelů státu, v tomto případě USA, ale vzhledem k tomu, že je příběh smyšlený, je to vlastně jedno. Je to napínavý film a úplně na konci se prostřednictvím vzpomínání hlavní hrdinky dozvíte překvapivý zdroj zásadních informací, které rozjedou mašinérii soudů. Naprosto obyčejná informace díky novinářce rozjede velké pátrání až do nejvyšších pater společnosti.
Tenhle film mě zaujal více už tím, že člověk není naivní a ví, že podobné případy se dějí všude po světě. A bez skutečných novinářů bychom o nich ani nevěděli a ty nahoře by už nezastavilo nic, tady občas šance je. Novináři jako svědomí společnosti...
Přidávám jako vždy recenze k filmům a třeba vás zaujmou. Přiznám se, že jsem je viděla už před několika měsíci, ale třeba se vám povede si je vyhledat anebo na ně narazíte náhodou jako já.

Pravda vždy vítězí – nebo snad ne? Původně filmový publicista, posléze úspěšně zavedený scenárista a režisér Rod Lurie (Poslední pevnostStrašáci, seriál Zatracení) natočil snímek o dvou silných, i když naprosto odlišných ženách, které se snaží chránit to, co ve svých životech považují za podstatné. Rachel Armstrongová (Kate Beckinsaleová), mladá reportérka významného washingtonského deníku, ve svém výbušném článku odhalila totožnost agentky CIA Eriky Van Dorenové (Vera Farmigaová) a upozornila na nečisté praktiky americké administrativy. Zatímco Erica musí bojovat o svou pověst v agentuře, Rachel se za každou cenu snaží ochránit svého informátora, ale stojí proti ní příliš silný soupeř – samotná americká vláda. V dalších rolích napínavého thrilleru Nic než pravda se představují Angela Bassettová (Avengers: Endgame), David Schwimmer (Přátelé), Matt Dillon (Jack staví dům) a Alan Alda (M*A*S*H). (Česká televize)

Reportérce z Washingtonu D.C. (Kate Beckinsale) hrozí vězení za zveřejnění článku, jenž kompromituje americkou vládu a odhaluje identitu tajného agenta CIA (Vera Farmiga). Do města je povolán zvláštní žalobce (Matt Dillon) s jediným úkolem... odhalit a usvědčit zdroj reportérky za velezradu. Ta však svého informátora odmítá prozradit a je uvězněna. Následuje boj za svobodu reportérky pod vedením jejího právníka (Alan Alda). (Krouťák)


Mějte pohodovou nedělí. 

3 komentáře:

  1. Marti, myslím, že jsem viděla oba, ale je to už dávno. Klidně si je dám znovu.
    Přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. V lepší společnosti jsem viděla, ten druhý ne.
    Pěknou neděli, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Neviděla jsem ani jeden. Já teď momentálně sjíždím seriál s Herculem Poirotem, předtím jsem koukala na příběhy se slečnou Marplovou - mám holt období A. Ch. :)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.