úterý 28. listopadu 2017

my to máme trochu jinak


U nás se začíná adventem.
Už tedy mám letos kupodivu trochu špatné svědomí či co to je.
Všude okolo mě všichni už pečou, zdobí a vnímám trochu ten stres z toho nestíhání.
Já to mám už léta nastaveno jinak.
Vadí mi výzdoba v předstihu, ale to je každého věc, páč mám pocit, 
že mi to ubírá na pocitech slavnostní chvíle.
U nás se s výzdobou již tradičně víc než třicet, ježíš to je let, začíná v předvečer před první adventní nedělí. Někdy to dokonce spadlo až na první adventní neděli. 
Věnec na dveře věšíme vždy až s adventem. 
Prostě vánoční zdobení a pečení vánočního cukroví mám spojeno výlučně s tímto krásným obdobím. 
A když jsem nestíhala pečení, tak jsem cukroví prostě objednala. 
Nechtěla jsem být matka tří dětí, která u štědrovečerního stolu padne vysílením.
Jedině perníčky jsme s dětmi pekly koncem listopadu, aby stačily do štědrého dne změknout.
Vánoční úklid neřeším už od doby, kdy byly naše děti malé. Teď se asi budu opakovat, páč jsem to již psala. Lepily na okna stromečky a ozdoby malované uhlem, takže mytí oken přicházelo v úvahu až po svátcích. Uklízíme celý rok, takže proč se strhat v prosinci. Navíc jsme nemuseli řešit, když děti drobily všude vánoční cukroví a rozšlapávaly je do koberců. Čištění probíhalo až v lednu. 
Šatní očistu jsem s radostí prováděla rovněž až po:
V lednu mě bavilo v klidu, bez spěchu vytřídit, co je dětem malé a nahradit novým, co přinesl Ježíšek. 
I když už děti nejsou dávno doma, máme to s mým mužem stejně.
Jediná moje příprava na vánoce zatím tkví v tom, že už nakupuji a vymýšlím dárky, v Pepco jsem koupila něco malého na tvorbu adventního svícnu a svíčky, 
letos nebudeme vyrábět s mým mužem jako vloni. 


Nakoupila jsem komponenty, které jen upravím. Ve Veltrusích při vánočním tvoření jsem koupila visačky na dárky. A včera jsem objednala andílky na vánoční stromeček. Letos chci, aby byl stromeček pro děti a ne dospělé. Už stromeček vnímají, takže aspoň nějaké postavičky. Na cestě mám ke svátečnímu stolu ještě sladké překvapení. Až dorazí, tak vám ukážu.
Venkovní věnec, který jsem tady už prezentovala, nakonec zavěsíme v neděli zvenku na okno, na vratech by se zničil. Takže se pokusím, já naprostý diletant, oživit ten starý, který máme pětadvacet let. Uvidíme, zda to bude aspoň trochu ke koukání.
Teď má mnohem víc času, takže mohla bych se pustit do vánočního úklidu, umýt znovu okna, myté před měsícem, vytřídit naši šatnu, ale věci jsem třídila a posílala do dalšího kola před pár týdny a dělám to často během roku, celý dům uklízíme společně pořádně s mým mužem každých 14 dní a mezitím běžný úklid, takže tradici měnit nebudu. 
A jak jsem se z toho vypsala, už nemám ani špatné svědomí z toho, že nic nedělám.
Ať to máte, jak to máte, přeji, ať nemáte pocit, že se nedá nic stihnout. 
Nic se nestane, když nebude vše podle našich představ. 
Svátky jsou především o setkávání a na to se těším.

20 komentářů:

  1. U nás se letos nepeče, většinou už jsme doma jenom s manželem, který nemůže lepek. A když přijedou děti bude i to cukroví, mám objednané u kamarádky, přece jenom to musí na vánočním stole být 😀😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem pekla po hrozně dlouhé době teprve vloni a jen čtyři druhy. Letos to bude stejné, ale bez vánočního cukroví nejsou vánoce :-)

      Vymazat
  2. Už týden si říkám, že bych mohla udělat těsto na perníčky nebo na linecké, ale ještě jsem se k tomu nedostala. Nechce se mi na tom našem staveništi dělat ještě větší nepořádek :-) Mám já to ale bezva výmluvu, že?

    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaká výmluva? To není výmluva, ale objektivní okolnosti :-) Jen se tím hlavně nestresovat, když nejde o život, jde o .....

      Vymazat
  3. Já už pár let peču jen perníčky. Ale není to žádná vzácnost, protože je peču několikrát do roka. Všichni, nejen děti, je mají rádi a mám jistotu, že se snědí. Vánočku upeču až 23.12. a asi ještě bude bábovka, protože to je též oblíbené. Uklízím, když mám čas. A po Vánocích - to bude teprve fuška, až všichni odjedou.
    Mějte hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, přesně, úklid, až všichni odjedou :-) Hezké dny, Věruško.

      Vymazat
  4. Ľudia, veď neblbnete ešte je iba 28.11.2017. Ja stihnem na Mikuláša nejakú ozdobu na stôl, vytiahnem venčeky mám ich neúrekom. Potom dlho dlho nič. Asi trochu skôr možno 20.12.2017 vyzdobím stromček, 22-23. 12. upečiem jeden koláč.
    U mňa sú stresové hlavne obchody, komu aké darčeky, aby bola radosť. Krásny deň prajem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zitko, správný přístup. A stromeček zdobím tradičně většinou 23.12. v noci nebo přes den a dárky mi už chodí poštou, vybírám od počítače. Měj se krásně.

      Vymazat
  5. Já se držím své tradice, týden před adventem si začnu rozmýšlet co letos, dozdobím venkovní truhlíky a prostor přede dveřmi, většinou tak pátek sobota před 1.adventem. Mnohokrát jsem dělala v obýváku na stole v sobotu večer adventní věnec na poslední chvilku. A co? Nic, pohoda, klídek. Někdo si rád vše dopředu nazdobí, někdo na poslední chvilku a někdo to má na háku úplně. Má kamarádka třeba - ta si uvědomuje vánoční svátky tak týden před Štědrým dnem :o))), dávají si všichni jenom symbolické malé dárečky (jen děti dostanou trochu víc :o)...) a vůbec ničím se nestresují. A tak to má být. S tím uklízením to dělám úplně stejně jako ty, ale když jsem byla mladá, šílela jsem také - zvyk z domova. Pak jsem si v duchu poklepala na čelo a s halasným přitakáváním manžela jsem to zrušila.
    A jsem ráda, že je nás víc :o))).
    Marti měj se primově.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, já jsem taky kdysi šílela z vánočního úklidu, ale naštěstí mě to brzy přešlo. Jak říkám, každý podle svého, jak to sám potřebuje. Měj se pohodově a hezký večer.

      Vymazat
  6. Úplně nejdůležitější je, udělat si to dle svých pocitů a ty máme každý jiné.
    Já ráda peču. Když jsem byla malá, u nás se nepeklo, mamka to neuměla, vůbec vánoce u nás byly za trest, bojuji s těmi emocemi celý život, protože spoustu věcí prostě neoblafneš. Peču, abych nějakou tradici předala, ovšem s úklidem zásadně vyčkávám až na leden.
    Domnívám se, že jsi velice moudrá, posloucháš své potřeby, takže budeš mít advent dle svých představ a votom to je.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem pekla hlavně kvůli dětem, když byly doma. Taky mám problém s vánoci, nechci tady psát podrobnosti a kvůli dětem jsem se snažila udržet v sobě slavnostní náladu. Kompenzovala jsem si to tím, že jsem každý rok kupovala nové ozdoby na stromeček a u nás stromeček přinášel Ježíšek nad ránem před Štědrým dnem a tato tradice se zachovala, i když byly děti dospělé a já se vždy těšila, jak budou překvapené. A byly, budily se v noci navzájem a ve tmě testovaly, jaká že je letos barva. Dnes bych si s ozdobami mohla založit skoro krám :-) Ale to bylo moje těšení na vánoce. Dnes už to mám trochu jinak, nové ozdoby nekupuju, ale každý rok je jiný stromeček. Hezký večer.

      Vymazat
  7. Já peču (ono mne to celkem i baví). Máme seznam oblíbených druhů, o kterých někdo z rodiny tvrdí, že "bez perníčků (lineckého... - libovolně dosaď) by nebyly ty správné Vánoce" :-). Většinou začínám na Mikuláše, tentokrát jsem to vzala trochu s předstihem (dneska jsem upekla perníčky) - rádi bychom druhý týden v prosinci ještě na pár dní někam na dovolenou, tak chci mít trochu rezervu, kdyby to klaplo. Uklízení moc neřeším - beru to style "potěmkinova vesnice" tj. aby to vypadalo a abych se doma cítila dobře. Výzdobu obvykle omezuji na adventní věnec (už tradičně ho vždycky bastlím v neděli odpoledne na poslední chvíli) a pak pár větví do vázy. Letos přibyla světýlka na vřesu - uvidím, jestli je ještě přesunu někam jinam. A dárky - dárky skoro nemám. S těmi to bude nejhorší - návaly v obchodech nesnáším a nákupy v e-shopech mi nepomohou (uniknu sice tlačenici v krámě, ale nával na naší poště taky stojí za to).
    Tak klidný blížící se prosinec

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, já přiznávám, že mě to nějak extra nebaví. Jo vloni vlastně, když jsem pekla po letech, tak mě to celkem bavilo. Teď se na to taky trochu těším, protože přesně máme oblíbené druhy, které k vánocům patří. Já taky před vánoci jedu ještě na Moravu. A světýlka ty mám ráda, ty máme každý rok téměř po celém domě. I tobě pohodu a klid.

      Vymazat
  8. I u nás je úklid čili gruntování od podlahy po stropy odloženo na "pak". Uklízíme průběžně, pečení letos omezíme jen pro vůni a oblíbené druhy(rozhodla jsem se pro tři)a vánočku pak 23.12.snídáme jí na Štědrý den.Jediné v čem jsem oproti loňsku v předstihu jsou dárky. Už druhý týden je balím, a nezabaleno, stále leží ve skříni. Nejsem schopná se k tomu dokopat. Ono to přijde :o). A jako každý rok jistě nějaký, někde zapomenu. Doma pouze jedna zelená větvička, zbytek v sobotu, v klidu a se svařákem doma i na zahradě, světýlka a ostatní.
    Hezký večer. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, to jsem ráda, já už jsem si myslela, podle toho, co se děje kolem mě, že jsem sama, kdo se nestresuje. Já se přiznávám, že dárky balím většinou až den před Štědrým dnem. Dárky ještě všechny nemám, některé jsou teprve na cestě a některé budu letos vyrábět až těsně před. Svařák nemusím, ale víno a nohy nahoru :-) Hezké dny.

      Vymazat
  9. Já opravdu nevím, proč se mnoho žen cítí teď upachtěné. Vždyť je to o každém z nás jaké si stanoví priority. Já se na tento čas těším a užívám si ho i když jsem trochu víc, díky mým aktivitám, zapřažená. Je mi jedno, zda někdo peče a rád třeba 15 druhů cukroví. Já jsem si stanovila číslo 6 a to dodržuji. Množství si určuji dle dané skutečnosti. Stromeček strojíme na tzv. Dlouhou noc"- tak jsem si to přenesla z mého původního ,,doma". Uklízím průběžně, takže o tom žádná řeč, jen navíc mám pár záležitostí, které až tolik do běžného úklidu nespadají. Co se asi tak stane, když nebudu mít doma adv.věnec ? :-) Nic ! Ale určitě ho mít budu, protože zrovna toto mne baví víc, nežli mávání handrou.
    Hezký den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, přesně tak, nestane se vůbec nic, když nebude vše podle obecných zvyklostí. Já se jimi neřídím ani v jiných oblastech. Vím, že máš hodně aktivit a zájmů, kvůli kterým jsi hodně zapražená, ale jsou to krásné aktivity, které nepřinášejí určitě radost jen tobě, ale i jiným. Měj se krásně a ať vše běží v pohodě a s radostí.

      Vymazat
  10. Ahoj Marti. Mám to jako ty. Se zdobením začínám první adventní neděli a postupně dozdobuji. Já mám ráda mít doma všechno naparáděné a za neděli nestíhám. S pečením začnu pomaloučku až příští týden - limit 5 druhů, ale hlavně chci chodit po trzích, tržíčkách, za kulturou a užívat si ten krásný čas. Hezký večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré ráno Ivy, užij si trhů a kochej se, to je důležitější, než cokoliv jiného.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.