úterý 7. listopadu 2017

proč se bojíme Alibaby...

zdroj: idnes

Kdo chce, za vším vždy něco negativního či kontroverzního najde, byť by se jednalo o sebe nevinnější téma.
Život je prostý. Neříkám, že vždy jednoduchý, ale složitým ho někdy děláme sami.
Tento týden mě zaujaly dvě naprosto nevinné, naprosto nekontroverzní zprávy.
Tedy vlastně ne ty zprávy, ale vlna emocí, kterou pro mě naprosto nepochopitelně dokázaly vyvolat.
První zpráva:
Dětské hřiště v Berlíně má věžičku s půlměsícem, vyvolalo to pozdvižení.
Hřiště na motivy otrocky známé pohádky Alibaba a čtyřicet loupežníků vzniklo celkem logicky u školky, která se jmenuje Alibaba a jeho loupežníci a děti, které do školky chodí, si téma hřiště vybraly samy. Navíc v této čtvrti je tradicí stavět hřiště na motivy známých pohádek, takže by to nemělo být nic překvapivého. Nanejvýš bych řekla, že je krásné a zajímavé. 
Nicméně někteří lidé zaměnili věžičku s půlměsícem, která představuje orientální hrad z pohádky, za náboženský symbol představující mešitu. Vím, doba je rozjitřená, ale proč hledat nějaký symbol, kde prostě žádný není. Proč se rozčilovat, že náboženství na hřiště nepatří?
Ano, náboženství ne, ale pohádky ano.
To budeme přepracovávat a přepisovat všechny pohádky, které pro některé lidi představují údajné nebezpečí?
To by ale mohla být i Červená Karkulka či Kůzlátka a zlý vlk.
A upřimně, jako dítě jsem tyto pohádky vnímala pozitivně, jako dospělá vnímám některé pasáže jako strašné, ale rozhodně neskrývají žádné jinotaje. Jsou to pohádky, které ukazují dobré i špatné vlastnosti, které v sobě všichni máme.
Druhá zpráva:
Fotka prvňáčků z Teplic vyvolala vlnu nenávisti, škole hrozí podřezáním krků.
Naprosto nevinný projekt Deníků po celé zemi představuje už od září nové žáky prvních tříd z regionu. Protože jsem pro Deník pracovala a ještě externě pořád pracuji, vím, jakou radost mají příbuzní, když se v novinách objeví fotka dítěte z rodiny. Volají i do redakce, zda se nedají zde noviny koupit, páč je nemohou sehnat. 
No nedají.
Z tohoto pohledu se mi naprosto nekontroverzní, v podstatě ani ne novinářský projekt líbí a vím, že lidem v regionu přinese radost. 
Podívej, jak se ten náš kluk důležitě tváří. Jéé, naší holce to na fotce moc sluší a noviny putují jako relikvie do rodinných archívů. A věřte, já to vím. 
Znám to úsilí, které je věnováno sehnání kýženého výtisku, osobně.
Mám to ze života.
V žádném regionu nevyvolal projekt negativní reakce. 
Až v Teplicích.
A důvod?
Naprosto malicherný a normální člověk by si toho nevšim´.
Tablo teplických prvňáčků se z větší části sestává z žáků romského a arabského původu. No a co?
Proboha jsou to malé nevinné děti a v regionu je jich hodně a projekt zvěčnil jejich první veledůležitý krok v životě.
Jeden komentář z mnoha hovoří za vše: "Ještě, že jsou ze ZŠ Plynárenská, řešení se přímo nabízí..."
Dalšími komentáři se nechci špinit.
Kdo mě zná, ví, že někdy mám potřebu se vyjádřit.
Dnes jsem ji měla. Život nejsou jen samá pozitiva.
Přeji všem den plný dobrých zpráv a hezkých komentářů.

P.S.
Článek o hřišti - k přečtení zde
Článek z Teplic - k přečtení tady

11 komentářů:

  1. O reakcích na tablo prvňáčků z Teplic jsem někde četla článek - taky mne zarazily popisované reakce. Na jednu stranu svědčí o úrovni pisatelů, na druhé straně z toho trochu mrazí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, já ti odpovím slovy kamarádky Báry: je to hnus. Co jiného na to říct. Ano mrazí z toho. Jo a dobré ráno :-)

      Vymazat
  2. Každý kdo má nějaký mindrák hledá někoho, kdo zato může. Jinak si to nedovedu vysvětlit. Jednou to jsou staří (Inkové), jednou to jsou židé, cikáni, slované a postižení (Hitler) a dneska? Lidé ztratili soudnost a už vůbec nepotřebují myslet. Měli bychom mít radost, že malé děti chodí do školy a něco se naučí, ale to my né, my je budeme hanit. A s tou pohádkovou zahradou je to to samé. Copak jim nikdo nečetl pohádky jako Aladinova kouzelná lampa, Alibaba a 40 loupežníků? Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré ráno Iwko, mám pocit, že nejen ztratili soudnost, ale zřejmě nemají ani svůj vlastní osobní život, tak si ho musí naplnit nenávistí. A anonymně to jde nejlépe. Krásné dny.

      Vymazat
  3. Můj názor
    Ano,měsíček na kopuli dětské prolejzačky sám o sobě nic neznamená.Ano hřiště pravděpodobně je na motiv pohádky,a je opravdu hezké,ale ta náhoda,že zrovna u islámského centra/nebo školky nebo co to tam je ?Já bych řekla,že to náhoda není.Nedělejme ze sebe blbce.
    V Německu bych řekla je situace jiná než u nás ,nejde to soudit našima očima,nechodíme v jejich botách..Tam je na každém rohu skupina uprchlíků a opravdu se nedivím ,že se rodiče bouří.Určitě mají o svoje děti strach a z toho plynou ty negativní reakce .Momentálně je na takové hřiště prostě citlivá doba,vyvolává to diskuze.A bude.Je chyba takové hřiště v této době vybudovat,je to zbytečné.Neříkejme ale prosím,že Ti kdo vyjadřují nesouhlas jsou špatní.Je jasné,kdo bude na hřiště převážně chodit,a kde vznikne *jejich prostor*....I já bych se bouřila a nemá to nic společného s náboženstvím,nebo s dětmi ,nebo nenávistí...Vzniknout hřiště před 10 lety nikdo by ani necek...Já osobně si myslím,že to hříště má dva možné osudy,buďto ho nějací *vandalové zničí*,což je škoda,nebo ho budou navštěvovat přistěhovalci...
    Snad jsem nikoho nenadzvedla , hezký den.M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Míšo, musím trošku uvést vše na pravou míru. Jméno školky nemá nic společného s islámským centrem, je to zkrátka pohádková školka a ta čtvrt je úplně obyčejná a je zde tradice pohádkových hřišť. O kus dál mají pohádkové hřiště na téma Pipi Dlouhé punčochy. Celý článek si můžeš přečíst tady : https://zpravy.idnes.cz/detske-hriste-berlin-alibaba-nabozenstvi-islam-kontroverze-plp-/zahranicni.aspx?c=A171106_075101_zahranicni_lre. Hezký den.

      Vymazat
    2. Ještě malý dodatek. Německá starostka, která vše uvádí na pravou míru, je sociální demokratka. Navíc islám Pohádky tisíce a jedné noci zakázal a neuznává je, takže oni sami nemají s hřištěm nic společného a nikdy by jej naopak takto nevytvořili.

      Vymazat
  4. Ahoj,dívala jsem se na reportáž v tv prima,tam tvrdili něco jiného,tak jsem vycházela z jejich informací....
    Hezký víkend ♥..M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Míšo, no já už jsem poučená a většinou si zprávy, které mě zaujmou, ověřuju na vícero frontách :-) A přiznávám, že na zprávy v televizi už nekoukám vůbec, jsou tam vždy trochu pozměněny, aby byly poutavější a pak jsou zavádějící. Snad jedině ještě ČT. I tobě přeji krásný a pohodový víkend.

      Vymazat
  5. Jo, kdyby hloupost nadnášela... hodně lidí by se vznesla... A taky si myslím, že spoustu nesnášenlivosti v nás pěstují právě média. Taky zprávy neposlouchám, a když ano, jsem spíš kritikem toho výcucu, co z dané události dokážou udělat.
    Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, díky. Já si taky myslím, že je mezi lidmi ještě ke všemu zbytečná hysterie, která ničem nepomůže. Měj se krásně.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.