sobota 11. listopadu 2017

splněné přání





Přistěhovali jsme se před více než 4 lety a už tenkrát poprvé mě krásný kostel zaujal zvenčí. 
Zevnitř jej však není možné shlédnout. Kostel je přístupný jednou týdně při mši.
Sice to kostela nechodím, ale fotit při mši a otáčet se zády k oltáři bych rozhodně nedokázala. 
Toužila jsem se dostat dovnitř jako návštěvník, který architekturu obdivuje. 
Občas jsem se i někoho ve vsi zeptala, zda je možná nějaká prohlídka, ale odpověď byla vždy stejná - při mši.
Když jsem stahovala fotky z minulého týdne a opět jsem zachytila kostel, už mi to nedalo.
A díky dobrým lidem jsem měla možnost splnit si své přání. Zavolala jsem s dotazem na úřad, tam mi velmi ochotně vyhledali emailový kontakt na pana správce a už to bylo.
Románská část kostela je ze třináctého století a z této doby se zachovaly i některé artefakty, které jsem měla možnost vidět. Zbylá část je barokní. 
Součástí kostela je malá kaplička a podívala jsem se i do zákristie, ale tam jsem nefotila, přece jen je to příliš soukromé.
V kostele se moc dobře nefotilo, malé osvětlení a já blesk nesnáším, protože mění realitu, ale některé fotky se myslím povedly.
Tak pojďte se podívat se mnou.

















12 komentářů:

  1. Taky si ráda nakouknu do kostelů, takže díky za možnost podívat se do jednoho, kam to úplně běžně nejde (při mši si kostely neprohlížím - přijde mi, že bych rušila, kdybych tam obcházela)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já jsem ráda, že jsem se tam dostala. Přesně při mši to považuji za nevhodné. Hezký víkend.

      Vymazat
  2. Paní Slunečnice bydlím v místě, kde máme také krásný kostel. Říká se mu "Perla Slezska". Byla jsem tam na několika dnech otevřených dveří, svatbách, pohřbech a nikdy mne nenapadlo fotit. Nevím komu je váš kostel zasvěcen. Na druhé fotce je vidět, jak do kostela zatéhá a je dlouho bez údržby a oprav. Do mne deprimuje. Takové věci mají být opravené a lidé to mají obdivovat a kochat se jimi. Zaujal mne krásný tvar oken u oltáře a jejich venkovní zamřížování. Máte hezké varhany, hlavně zlacené ozdoby. Moc krásné jsou obrazy s Křížovou cestou, kde mne hlavně zaujaly rámy. Já ráda nakupuji do kostelů a hodnotím tu starou krásu. Děkuji vám za zprostředkování. Normálně bych se tam určitě nedostala. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, tady se právě nekonají ani dny otevřených dveří jako v jiných kostelích a nekonají se tady ani svatby, takže fakt není možnost se tam dostat. To já si zase památky fotím vždy a i kostely. Někam se třeba už nikdy nepodívám a na fotkách si to připomenu. Tento kostel oproti jiných, co jsme navštívili, je naopak celkem zachovalý a udržovaný, ale je pravda, že opravu by potřeboval určitě. Přeji hezký zbytek víkendu.

      Vymazat
  3. Marti, krásný kostel, povedené fotky. Také jsem před pár dny zavítala do jednoho kostela, moc daleko od nás, i pár fotek zevnitř pořídila. Kostel byl zrovna otevřený, protože zde skončila mše za zesnulé, sle nevím, jak se jí správně říká.
    Byl také nádherný.
    Přeji příjemný víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, já myslím, že to máš správně. Mše za zesnulé. Zádušní mše je na Dušičky. Kostely jsou krásné. A někdy si člověk připadá naprosto nicotný jako v Paříži v katedrále Notre-Dame. Ten byl fakt honosný. Taky jsou tady někde na blogu fotky. I já ti přeji pohodový víkend.

      Vymazat
  4. Moc hezký kostel. Stojí za to vejít tam. Je toho opravdu hodně k vidění.
    Takže díky za fajn fotečky.
    Hezký večer a pohodovou zítřejší neděli.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, také jsem byla v pátek v nádherném kostele. Bohužel za velmi smutných okolností..ještě dnes to těžko rozdýchávám..raději se po kostelech procházet a obdivovat jejich dokonalou krásu..měj se moc krásně.Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, vzpomínám na tebe od té doby, co jsem četla na blogu. Upřimnou soustrast a ať je líp.

      Vymazat
  6. Naozaj krásny kostol so zaujímavými architektonickými detailami ... Tie okná sú prekrásne ... Takisto interiér sa mi veľmi páči, Každý cirkevný chrám je niečim zaujímavý a má svoju atmosféru. Tento zvlášť ... Ďakujem za možnosť nakuknutia ... :) Marti, prajem ti príjemný zvyšok večera ... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laury, viď, je nádherný a ta okna mě taky zaujala. A i vše ostatní. Přeji ti krásný den.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.