čtvrtek 28. prosince 2017

duch vánoc s prodlouženou trvanlivostí


Po bramborovém salátu, smažených rybách, kachnách se zelím a knedlíkem je čas 
na trochu duševní potravy.
Regionální muzeum Mělník umístěné do budovy bývalého kapucínského kláštera z druhé poloviny 14. století je zajímavé samo o sobě, dýchá historií a bylo by zajímavé i bez vystavených exponátů a expozic.
Duch vánoc je pro naši rodinu něco tak výjimečného, že u nás tradičně začíná v předvečer Štědrého dne a končí na Tři krále.
Betlém v největším chrámu v Mělníku jsme letos nestihli. Byl otevřen pro veřejnost pouze ve dva vánoční svátky, které u nás tradičně patří setkání s rodinou.
A protože jsme si chtěli prodloužit tu vánoční atmosféru, navštívili jsme výstavu Vánočních ozdob.


Tak pojďte s námi za duchem vánoc.







Zpočátku to vypadalo, že s focením bude problém. Za focení se platí a to jsem hned nahlásila, ale některé exponáty není možné fotit vůbec. Šli jsme na výstavu soukromě, ale viděla jsem tam celkem dost návštěvníků, tak jsem se rozhodla, že to pojmu trochu pracovně, abych měla prostor na focení. Tak jsem opět fotila pro deník, ale byla jsem svobodná, tak jsem si to víc užila. 
Doufám, že v novinách bude prostor a já splním svůj slib muzeu. 
Nejdražší exponáty zapůjčených vatových ozdob z 18. století jsem nesměla fotit ani pod záštitou novinařiny. 
Další výstava s vánoční tématikou byly práce dětí základní umělecké školy umístěné ve foyeru muzea.


A nahlédli jsme i do stálé expozice starých vláčků a železnice.


Nakonec jsem toho nafotila hodně a je mi líto některých  fotografií, do jednoho příspěvku se mi to nevejde. Zítra vás provedu některými prostorami muzea, které není moc velké a špatně se ty krásné prostory fotí. Ukážu vám taky stálou expozici. Snad se vám dnes rychlá procházka výstavami líbila.

12 komentářů:

  1. Marti,krásná výstava.Některé ozdoby si pamatuji z dětství a mrzí mě,že se nám nezachovaly.My jezdíme do Kryštofova údolí každý rok.Také tam je muzeum a od malíře Jíry betlém.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, přesně to jsme si říkali s mým mužem, že jsou tam ozdoby našeho dětství. A taky se nedochovaly. Krásný večer.

      Vymazat
  2. KRÁSNÉ OZDOBY..NĚKTERÉ Z NICH JSME MĚLI V DĚTSTVÍ...MOC HEZKY JSTE SI TO UŽILI. MÉHO MANŽELA BOLÍ V KRKU, TAK MÁME PO VÝLETECH..ALE KONEČNĚ TU ZASE PADÁ SNÍH..MĚJ SE MOC KRÁSNĚ...INKA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, i my. U nás teda vydatně prší, sníh nikde. Ať je tvému muži líp. Pěkný večer.

      Vymazat
  3. Nádherná výstava.Děkuji za krásný příspěvek.

    OdpovědětVymazat
  4. Mám ráda takové výstavy.Některé ozdoby mi připomínají dětství. Těším se na zítřejší prohlídku muzea prostřednictvím Tvých fotek.
    Hezký den. Je zasmušilý, ale co - můžeme si ho prosvětlit teď doma ledasčím.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Mám vánoční výstavy ráda. Myslela jsem, že na nějakou vyrazím teď v týdnu po práci, ale měla jsem toho tolik, že jsem se nikam nedostala a nedostanu se určitě ani zítra. Takže jsem se ráda podívala alespoň tvým prostřednicvím.
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, takové vánoční výstavy miluji. Ráda jsem s tebou nakoukla a užila si ji s tebou. Hezký večer. Iva

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.