úterý 20. října 2020

co je dnes za den?

Hádejte. Už jsem tady psala, že jsem se na Kanál eM začala věnovat mezinárodním dnům něčeho, ale vybírám si jen takové, co mě zaujmou anebo s nimi nějak způsobem souzním.
Dnes je Den stromů a Mezinárodní den kuchařů. 
Informace k těmto dnům najdete v přiloženém konceptu článku, který vyjde dnes na našem Kanál eM.
Tak mějte pěkný den plný zdraví a pohody.
Ať už víte, co je dnes za den či nikoliv. Je úterý.
P.S. V úvodu se chlubím ještě kytkou, kterou jsem dostala včera k narozeninám od mého muže. Zná mě, takže jsem ještě dostala drahé krémy na ksicht, aby se mi proměnil v obličej, které si už dnes nekoupím. Stejně jako Chanel č.5, který jsem si dřív kupovala. Ale dnes nejen kvůli financím, ale i proto, že jej už tak nepotřebuju, si jej nekoupím. 
I když já plýtvám svoje parfémy i doma. Klidně se navoním i nenalíčená, a i když se nikam nechystám. Prostě jen tak. Mám vůně ráda. 
A život se skládá z krásných maličkostí.

Dnes je Den stromů a Mezinárodní den kuchařů
Marta Dušková

Úterý 20. října, což je právě dnes, patří těmto dvěma mezinárodním svátkům. Pravidelní čtenáři Kanál eM si jistě všimli, že tady pomalu vzniká možná pravidelná rubrika věnovaná mezinárodním dnům známým i neznámým.

Den stromů je svátek, který stromy oslavuje prostřednictvím jejich sázení a slaví se v současné době ve více než 40 zemích světa. Slaví se na jaře či na podzim. Datum není celosvětově jednotné, liší se podle klimatických podmínek a doba sázení se liší v jednotlivých zemích.

V České republice tento den připadá na 20. října. Stromy byly uctívány od nepaměti a úcta se přenášela z generaci na generaci. První zdokumentovaný svátek sázení stromů pochází ze španělské vesnice Modnoňedo z roku 1594. Sázení stromů jako svátek je iniciativou španělského kněze z malé španělské obce z roku 1805, kdy se konal první Den stromů novodobé historie za podpory všech občanů. Oslava Dne stromů se rozšířila v roce 1883 z Japonska nejdříve do USA, potom do Austrálie, Kanady a do Evropy. Prvorepubliková tradice svátku stromů v Československu souvisela s péči o lesy. Den stromů, organizovaný Svazem spolků okrašlovacích, se poprvé masově slavil u nás počátkem dubna 1906.

V úterý 20. října se rovněž slaví Mezinárodní den kuchařů, který patří samozřejmě všem profesionálním kuchařům nebo kuchtíkům, které vaření zkrátka baví. V tento den se obvykle konají akce spojené s vařením, pečením, smažením, a i dobročinné akce, kde je výtěžek z nakoupených jídel věnován na charitu. Je to den gastronomie a solidarity a poprvé se slavil v roce 2005 v jižní Africe na podnět Billa Gallaghera, prezidenta celosvětové organizace WACS, která sdružuje téměř sto členských států, mezi nimiž je i Česká republika. A cílem tohoto dne je nejen setkání ve spojení s dobrým jídlem a charitativními akcemi, ale klade se důraz i na problematiku hladovění ve světě.

Názor redaktorky

Oba dny jsou mi hodně blízké. Když náš soused pokácel krásnou a zdravou jabloň plnou krásných jablek, neměla jsem radost, i když to byla jeho věc. Na přírodu rozhodně myslím. Ale nezastírám, že i na jídlo. Jídlo mám ráda a jsem masožravec, takže nejlepší zákusek je pro mě řízek anebo pořádná flákota masa. Já vím, je to dost přízemní, ale ve mém věku už není předpoklad nějaké změny. Prostě jídlo mám ráda.


8 komentářů:

  1. Marti, zase jsem bohatší o další vědomosti. Ani jeden ze svátků jsem neznala. Stromy mám ráda, v mládí jsem jich i pár zasadila v lese. Obdivuji ty památné, které si nesou v paměti tolik generací, jen kdyby mohly vyprávět. A jídlo mám ráda, vaření moc ne.
    A ještě musím pochválit nádhernou kytici, kterou jsi dostala k narozeninám.
    Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  2. Tyto svátky jsem nějak dosud nezaregistrovala. Ale registruji občas cedulky u stromů, které jsou brány jako památeční. A stromy se mi líbí. Bez nich by krajina byla hodně fádní.
    Jo a ohledně druhého svatku. Docela ráda vařím a ráda i jím. A dobrého kuchaře dovedu ocenit.
    Hezký den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, zase mě Tvůj článek zaujal. Ke dni stromů musím dodat jen tolik, že ze zahrad zmizely ovocné stromy, nahradily je jehličnany a různé okrasné stromy a keře. To je docela smutné. Jen ovocné stromy potřebují jinou péči než ty okrasné, ale pak se zase odmění dobrým ovocem. Den kuchařů...tak bych dnes měla uvařit něco speciálního...ale nejsou psané kuchařky, tak to asi pro ženy neplatí. I když je fakt, že muži vaří líp než ženy, což se potvrdilo v mnoha případech.Přeji Ti krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...a dodatečně Ti přeji všechno nejlepší k narozeninám,hlavně zdravíčko.

      Vymazat
  4. Marti, že je Den stromů jsem věděla, ale neměla jsem ho spojený s přesným datem. Zato kuchaři překvapili :).
    A máš pravdu - je třeba si užívat maličkosti, právě z nich se skládá život.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, děkuji za informace o mezinárodních dnech - ten stromů registruji, děti kdysi sázely třídní stromy se svými učitelkami.
    A s tím voněním a make-upem na doma souhlasím. Taky to dělám!
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Marti,
    opět povedený článek. Moc blahopřeji k narozeninám! Jinak jsem ráda že se taky někdo voní doma jen tak. Měj se krásně:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, opět odpovídám hodně pozdě. Nějak fakt nestíhám, i když komentáře čtu a moc mě těší. Děkuji všem za blahopřání a mějte klidný a zdravý den.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.