úterý 13. října 2020

den za omezení přírodních katastrof

foto zdroj tv nova

Přiznávám, že téma mezinárodních dní mě nikdy předtím nezajímalo. 
Přišlo to až se spuštěním Kanál eM, protože mezinárodní dny mi jako téma na článek přišlo zajímavé. A možná taky proto, že se dá k tomu napsat i vlastní názor. Ovšem vybírám si jen zajímavé dny. 
Zjistila jsem, že snad na každý den připadá nějaký mezinárodní den něčeho a někdy mi to přijde naprosto nesmyslné a přemýšlím, proč to někdo proboha vymyslel. Například teď v říjnu se slaví Světový den žen žijících na venkově nebo Světový den páteře či Den původních odrůd jablek. Nějak nechápu smysl těchto dnů. Na venkově žiju už pár let a jsem žena, ale nerozumím tomu, co je na tom k oslavě či připomenutí. Ženy žijí na venkově od nepaměti ne? 
Ovšem den páteře to je taky dobrý nesmysl, možná snad ještě kdyby tam bylo den zdravé páteře. Našla jsem na netu několik vysvětlení tohoto dne, ale ani se mi to nechce zde psát. A proč je Den původních odrůd jablek, jsem už ani nehledala. Jakoby snad každý na světě, každá organizace se chtěla zviditelnit tím, že vymyslí nějaký den s nesmyslnou oslavou něčeho, co by nás ani nenapadlo. Možná to tak i bude, ale nemyslím si, že tímhle se někdo stane nesmrtelným. 
Ovšem Mezinárodní den za omezení přírodních katastrof, který připadá na dnešní den, mě celkem zaujal. Jak se proboha dají omezit přírodní katastrofy?
Dnes na blog kopíruji koncept článku, který dnes vyjde na Kanál eM, kde jsem se nad tímto tématem zamýšlela. 
Úvodní fotografie je z povodní na Mělnicku v roce 2002 a vypůjčila jsem si ji na serveru tv nova.
A než se případně pustíte do čtení článku, chci vám všem poděkovat za milé komentáře u včerejší hry, které mě moc potěšily, ale ke hrám kvůli počtu komentářů pro losování svoje vlastní nikdy nepíšu. 
Kdo si ještě nevšiml, hrajeme do neděle 18. října.
Mějte pěkný den a najděte si v této už trochu zoufalé době důvod k úsměvu.


Mezinárodní den za omezení přírodních katastrof
Marta Dušková

Že nevíte, co to vůbec je? Nejste sami. Existuje několik desítek mezinárodních a světových dní a některé jsou známé, některé méně a pak jsou takové, o kterých většina z nás nemá ani tušení.

Mezinárodní den za omezení přírodních katastrof patří mezi ty, o jejichž existenci jsem neměla tušení. Letos den připadá na 13. října, což je právě dnes, a v pravdě musím přiznat, že nevím, jak se dá přispět k omezení katastrof, které řídí příroda. Svátek vyhlásila OSN již v roce 1989 a připomíná se od roku 1990.

Možnosti, jak omezit přírodní katastrofy a předcházet jim, jsou podle mě značně omezené. Možná máme už možnost některé katastrofy předvídat – jako hurikány, tsunami či zemětřesení, povodně a možná můžeme svým konáním i ulehčit životnímu prostředí. Ovšem přímá souvislost, že znečistění prostředí způsobuje změnu klimatu, není dosud prokázána stoprocentně.

Tento den nám připomíná, že možná můžeme zmírňovat některé katastrofy. Jako příklad uvedu povodně. Nezabráníme jejich vzniku, protože neporučíme větru, dešti, ale můžeme upravit vodní toky, stavět protipovodňové zábrany, a naopak nestavět domy v povodňových oblastech.

Dnes jistě máme na programu daleko všednější a úplně jiné starosti, nicméně Mezinárodní den za omezení přírodních katastrof tady jednou je a stojí za povšimnutí a třeba i k zamyšlení nad tím, jak člověk může svým chováním ovlivňovat, tedy spíše omezovat přírodní katastrofy. Přece jen možnosti, jak předcházet katastrofám, jsou značně omezené.

A protože v tento den slaví svátek zároveň všechny Renáty a Renaty, tak vše nejlepší k svátku.

9 komentářů:

  1. Já za některými přírodními katastrofami vidím člověka a ty jdou eliminovat. Když vyteče tanker v nádherné přírodě, zdecimuje faunu i floru, pak ten člověk za to může.
    Leckdy jsou ty tankery v havarijním stavu, přeceňují se a následky pro planetu jsou ve většině případů fatální.
    A my pak vidíme, jak dobrovolníci omývají vystrašená zvířata celá olepená, šílená.
    Většinou bývá pozdě, to je pak skutečně katastrofa, pod kterou je podepsaný člověk.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, i já vidím za některými přírodními katastrofami konání lidí. Kácení deštných pralesů přispívá ke změnám klimatu. V neposlední řadě jsou hubena zvířata, která tam žila. Občas mám pocit, že si jako lidstvo, obrazně řečeno, řežeme větev pod zadkem.
    Měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, pochopila jsem to stejně jako vy, nicméně dle dostupných informací je tento den skutečně vnímám jen jako přírodní katastrofy, nikoliv přírodní katastrofy způsobené člověkem a že je jich hodně. Tady se myslí čistě katastrofy, které přicházejí z přírody, což nějak extra ovlivnit nemůžeme.

      Vymazat
    2. Navíc byl tento den vyhlášen víc než před 30 lety a tenkrát se ještě lidé životním prostředím kolik nezabývali.

      Vymazat
  3. Já souhlasím s komentáři, který přidala Simča a Alena. Za vším hledejme člověka. Nepořádek v přírodě, všude plno odpadků a plastů. To všechno ovlivňuje celou přírodu a naši planetu, zvláště nepořádek, který se dostává do moří a hromady plastů tam vytvářejí nové ostrovy. Viděla jsem takový dokument a je to fakt dost strašné, když před vyhozené odpadky není ani vidět hladinu řeky. Hrůza! I když pravda je také to, že katastrofy byly, jsou a budou, přírodu a její konání zastavit nelze.

    OdpovědětVymazat
  4. I já vidím za přírodními katastrofami člověka, ale tenhle den je asi míněn jen na ty skutečně přírodní.
    Marti, děkuji za info a přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Souhlasím, že za některé katastrofy může člověk, některé asi neovlivníme. Díky za zajímavý článek.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, objevila jsi mi další mezinárodní den, který jsem neznala.
    Hezký zítřejší den (ať už bude čehokoliv :))

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Marti, moc zajímavý článek, zase jsem se dozvěděla něco nového:-) Přeji krásné dny!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.