pondělí 26. října 2020

falešné zprávy

Než dnes napíšu nový příspěvek, ještě malý dodatek ke včerejšímu. Něco jsem si uvědomila později a na něco mě přivedla Tereza. Tyhle problémy s on line výukou se týkají prvňáčků. Lola sice taky byla na jaře ještě prvňáček, nicméně více než půl školního roku chodila normálně do školy, znala paní učitelku, děti i jak to ve škole chodí. Nicméně letošní prvňáčci to mají hodně těžké a tím pádem i paní učitelky. Začali školu sotva před měsícem, neznají se pořádně ještě navzájem, paní učitelka si pravděpodobně teprve autoritu získává a děti si ještě nestačily zafixovat, jak se chovat ve škole.
Naše Lola je ve druhé třídě a on line výuku už zvládá naprosto sama bez pomoci maminky. A jistě je to těžší i tak pro všechny, jen to není takové drama jako ty prvňáčci. Když se Alan dozvěděl, že se Lola bude opět učit doma, byl značně otrávený. Už to nebylo tak atraktivní jako na jaře.
Ježíš, Lola se bude učit doma?! Táta bude pracovat dole v pracovně a ty, mami, budeš taky pracovat doma. Já chci do školky!!!
A teď už z jiného soudku. Tohle téma jsem psala už před dvěma týdny, ale zveřejněno bylo v našem magazínu až včera. Už jsem tady psala, že teď je naprosto nemožné dodržet nějaký plán zveřejňování článků. Vždy se teď objeví něco aktuálnějšího, důležité téma, na které je zapotřebí reagovat hned a ty méně důležité se prostě několikrát odsouvají, i když neztratí na své aktuálnosti. Pro mě teda většinou jo, musím si většinou připomenout, o čem jsem vlastně psala. A protože myslím, že tohle téma nemá hranice, dávám jej i na blog.
Mějte klidný vstup do nového týdne.

Fake news a hoaxy o koronaviru
Marta Dušková

Falešné zprávy byly vždy součástí života, dříve novinářské kachny nedosahovaly takových rozměrů a nezasáhly celý svět jako dnes. Nyní se šíří po sociálních sítích rychlostí blesku a prostor je využíván lidmi, kteří záměrně šíří nepravdivé informace.

Neměla jsem v úmyslu se tématem zabývat. Informace si zásadně ověřuji, nevěřím na první dobrou. V poslední době jsem se setkala přímo osobně s dezinformacemi od důvěryhodných lidé a přišly mi nemožné hned.

Narazila jsem na článek na Novinky.cz, který vyvrací tyto dezinformace či hoaxy, je jedno, jak tomu budeme říkat, a začala jsem se tím zabývat.

První informací bylo: „Po 3 hodinách čekání ve frontě na testy to moji známí vzdali a odešli. Později jim přišla sms, že jsou na covid pozitivní“. Je zajímavé, že naprosto stejná informace se šíří přes sociální sítě od různých lidí. Cílem je zpochybnit počty nově nakažených.

Další hoax, který se ke mně dostal po pár dnech a opět osobním sdělením: „Slyšela jsem, že když někdo zemře třeba na mrtvici, lékaři do zprávy napíší, že zemřel s covidem, a když se ohradíte, tak chtějí, abyste mlčeli, protože nemocnice díky tomu dostane víc peněz od pojišťovny a prý to tak dělají všichni“.

Z vlastní zkušenosti vím, že to pravda nebude, pracovala jsem dvanáct let ve zdravotní pojišťovně a zabývala se stížnostmi na lékaře. Všichni jsme jenom lidé a ve všech oborech je možné podvádět. U lékařů je to mizivé procento. Neumím si vůbec představit, že by se toto dělo v tak složité a ostře sledované době plošně. Spíš si myslím, že si to někdo vymyslel. Sama jsem zažila na vlastní kůži šíření lží a nepravd.

A co na závěr? Samozřejmě podobných hoaxů je spoustu, já si vybrala dva, které jsem slyšela na vlastní uši. Zpráv neustále přibývá a tím se orientace v nich stává složitější. Většina lidí čte jen nadpis a s tím šiřitelé fake news počítají. Snažím se čerpat informace především z oficiálních a důvěryhodných zdrojů. Nepovažuji zprávu automaticky za pravdivou nebo mylnou. Ověřuji si ji ze všech stran, samozřejmě pokud mi to stojí za to. Přála bych si, aby náš magazín byl pro vás důvěryhodným zdrojem.

8 komentářů:

  1. Na tohle je "nejlepší" facebook. Tam to hoaxy jen sviští. A nejen o covidu.
    Marti, měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, tak já s Tebou na sto procent souhlasím a vyloženě mě otravují "přeposílačky" takových hloupostí. Ani je nečtu a okamžitě mažu. Věřím jen tomu, co vidím a co si umím sama spočítat a srovnat, že je tomu možné věřit. Seznam.cz i Facebook se tváří jako spolehlivé portály, ale není tomu tak. Již několikrát jsem se přesvědčila, že jsou zprávy úmyslně upravené a zveličené, aby táhly čtenáře a jak píšeš, mnozí lidé jsou líní číst celé články a tak si jen přečtou nadpis a pak z toho dělají závěry zcela nesmyslné a nekorektní a tím šíří zprávy zkreslené a nepravdivé. K Tobě si chodím číst blog moc ráda, protože mě vždy potěší Tvé články a také zajímavá témata o kterých píšeš. Přeji Ti příjemné dny, hlavně celé rodině hodně zdraví.

    OdpovědětVymazat
  3. To o tom, že člověk nebyl na testech, ale přišlo mu, že je pozitivní, jsem také slyšela. Naopak jsem slyšela, že člověk na testech byl a ani po 14 dnech nemá výsledky (a nejedná se o jednoho). Nevím, kde je pravda, každopádně tohle moc nesleduji. Jak píšeš, zaručené informace získat je těžké. A k tomu začátku, já jsem ráda, že mám větší dceru a vše do školy dělá sama - myslím tím třeba přihlášení na online hodinu. Sama bych nevěděla jak :-)

    OdpovědětVymazat
  4. V té záplavě informací je opravdu někdy těžké se vyznat, ale chce to raději opravdu ověřovat. Občas žasnu, čemu všemu lidi dokáží uvěřit :-). Titulky jsou většinou přehnané, zveličené a pak v textu pár nicneříkajících vět. Hlavně nás čtenáři rozklikni. Seznam.cz je snad nejhorší :-).

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, my máme prvňáčka. Nejmladší vnučka Bětka začala chodit v září do školy a teď je doma. Denně pláče, že nevidí děti, se kterými chodí do třídy, že paní učitelka nevidí, jak jí to jde. Je to psychický nápor na nervy zejména nás starších. Jak jí pomoci? Těžko. Ten základ všeho by se měla naučit ve škole. V pátek jsem dětem nesla mandarinky. V obýváku u počítače Jiřík v pohodě. Je to mazák, chodí už do třetí třídy. V dětském pokoji Bětka v černých šatech a čarodějnickém klobouku. Na můj dotaz mi odpověděla, že dnes mají Halloween a že i paní učitelka je v klobouku. Všechny děti na monitoru byly vystrojené a s předstihem slavily a přitom se učily. Těch prvňáků je mi neskutečně líto a přemýšlím, zda to doženou.
    A hoaxy? Také jsem slyšela několik "zaručených" zpráv. Šíří se to jako lavina a bohužel tomu spousta lidí věří a šíří to dál. Co vím tedy opravdu zaručeně je to, že pražská hygiena nestíhá už od září. U zetě ve firmě byl koronavirus, zaměstnanec získal pozitivní test ve čtvrtek odpoledne, na hygienu se dovolal až v pátek, kdy už zůstal doma. A hygiena začala konat až ve středu. A to bylo v době, kdy měli údajně podchycené všechny klastry. A Sára? Výsledky testů měla až po 56 hodinách. Také v září.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  6. Oba hoaxy jsem slyšela taky, myslím, že patří k těm nejčastějším.
    Pokud jde o školu na dálku, tak ymslím hodně rozevře nůžky mezi děti (myslím vzdělanostní) s dobrým rodinným zázemím a dětmi, které jsou ze znevýhdoněného prostředí (ať už finančně nebo sociálně). On je rozdíl, když rodiče jsou ochotni a schopni ve vzdělávání pomoci a tím, když děti tuhle oporu nemají.

    Marti, měj se prima

    OdpovědětVymazat
  7. Taky jsem to slyšela, snažím se držet covid nejen od těla, ale i od hlavy... Ale je to těžké, protože to ovlivňuje jak práci tak osobní život.
    Alánka chápu, já chci taky žít normálně! Musíme doufat.
    Marti, měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj všichni, zase odpovídám najednou, protože vlastně už nemám ani co dodat. Mějte zdravé dny.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.