neděle 11. října 2020

kino v obýváku

Včera jsme po dlouhé době byli v kině. Tedy v kině doma. Film opět našel a vybral můj muž a jako téměř po každé úžasný film. Je to u nás malý svátek, nestahujeme filmy tak často a velká obrazovka navozuje atmosféru kina. Do kina ale moc nechodíme ani, když je možnost.
No úžasný film, spíš zvláštní, originální příběh, režie i kamera. Jen jsem myslela, že po shlédnutí filmu ještě prohloubím svoji běžnou nespavost a stane se ze mě insomniak.
Film Insomnia byl natočen v roce 2002 americkým režisérem Christopherem Nolanem a v hlavní roli hraje excelentně Al Pacino, kterému sekunduje Robin Williams. 
V malém městě za Polárním kruhem je na skládce objeveno zmlácené tělo mrtvé dívky. Na pomoc vyšetřování přijíždějí dva detektivové zrovna v době, kdy je na Aljašce polární den, který způsobuje neschopnost usnout. 
Je to mysteriózní krimi thriller, který obsahuje vše, co si pod tímto označením dokážete představit. 
Rozhodně to není klasika a nepřipadá vám úplně nejdůležitější najít vraha, mnohem víc vás zajímá hlavní postava detektiva, jeho tajemná minulost a až do konce nejste rozhodnuti, zda je to kladná či záporná postava. Ale to je i v životě. Není černá nebo bílá, spíš se míchá světlejší či tmavší šeď.
Prostě další film, na který jen tak nezapomenu, který ve mně dlouho zůstane. A víte, že na blog moc často recenze na filmy nedávám. Jen když to stojí za to.
A tento rozhodně stojí za vidění.
Na závěr malá anotace. Mějte pěknou neděli.

O FILMU

V malém městě za Polárním kruhem je na skládce objeveno zmlácená mrtvola mladé dívky. K případu jsou povoláni detektivové Dormer (Al Pacino) a Eckhart (Martin Donovan), kteří se pouštějí do vyšetřování. Rozběhnuté kolo vyštřování se však brzy zadrhne.Vrah se totiž jen tak nedá. Film Insomnia má pro fanoušky dobré zábavy hodně čpavé feromony zejména kvůli tomu, na kolika rovinách se hra na kočku a myš hraje a jak důmyslně jsou zvoleny elementy situace. Zapadákov. První větší případ nezkušené místní policie po několika letech. Drsný detektiv Will Dormer, který dá na svůj šestý smysl a kvůli prosazení práva klidně zfalšuje důkazy. Záporák, který není úplně jednorozměrná svině. Snaživá policistka. Probíhající vyšetřování ohařů z oddělení vnitřních záležitostí, nervy drásající polární den (jak by asi vypadala "černá verze" toho samého filmu?) a s tím spojená neschopnost usnout. A jako bonus vláčná Nolanova režie, který točí jako matador po třiceti filmech.

4 komentáře:

  1. Marti, dík za zajímavou recenzi na film. Zkusím ho najít.
    Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, recenze zní zajímavě...
    Hezký zbytek neděle

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, po přečtení jak článku, tak i anotace jsem zatoužila film vidět. Mám podobný žánr ráda a mám i ráda Al Pacina.👍
    Hezký zbytek neděle

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, film máme připravený, ještě jsme ho neviděli. Je to remake norského filmu (velmi dobrého) se Stelanem Skardgardem. Těším se!
    Přeji hezký zbytek neděle, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.