středa 14. října 2020

malá velká úroda


Už třetím rokem naše mrňavá hrušeň rodí dobré a velké hrušky. Každý rok to nevypadá slavně, ale nakonec se urodí a jejich dost. 
Nějaké už jsme ochutnali a jsou chutné jako vždy. 



Včera jsem taky začala likvidovat velkou úrodu libečku. 
A měla jsem pomocníky, nejen mého muže, ale i Sáru, která běhala kolem nás obou, lezla na linku i stůl a sledovala, co se děje. 
Ona musí asistovat u všeho. 
Jinak zahrada u nás pořád není podzimní, furt kvetou růže a i některé truhlíky a ještě jsme ani nenaplánovali podzimní nákup v zahradnictví, nějak pořád žijeme v létě, i když venku je už zima. 
Dnes leje jako z konve, i tak vám přeji pěknou středu.

P.S. Ještě připomínka. Hrajeme do neděle.


11 komentářů:

  1. Mari, hrušky máte krásné a určitě jsou sladké. Loni na jaře jsem koupili na chalupu novou hrušeň, druh Nashi a letos měla velkou úrodu. Hruštičky mají neobvyklý tvar, jsou kulaté a na chuť jsou výborné, šťavnaté. I mladá broskev měla pár broskví, byly moc dobré. Z mého muže se stává zahradník, má být po kom. Libeček mám ráda, ale používám sušený. Vidíš, ten by mohl na chalupě také pěstovat.
    I u nás prší, spíš drobně a jak to je na Vysočině zvykem hodně tu fučí.
    I tak Ti přeji pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď koukám, že jsem Ti zkomolila jméno. Mělo tam být Marti, samozřejmě.

      Vymazat
  2. Martino, hrušky podobného druhu kupuji u zelináře u pošty a vždy se nemůžu dočkat, až přijde podzim, bez švestek a hrušek si ho neumím představit. ( i jablek ).
    Libeček přidávám k bramborám, když je vařím.Mám ho od jedné dárkyně!!! M.D. - v mrazáku, tak vždy vyndám jeden klacík s listy.
    Pozdravuji a máš pěkné sklo ve sbírce!!! Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. Hrušky miluju ! Ale musím si je kupovat, protože na zahradě hrušeň nemáme a u syna všechny v době začínajícího růstu všechny spadly :-(.
    Libeček mám taky ráda. Suším ho a i dávám do mrazáku. Naše zahrádka i zahrada už nabírají podzim. Jen co přestane pršet v okrasné části už udělám vše pro zazimování, nemám ráda když mne ruce při práci zebou :-)
    Klidný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, hrušky jsou parádní a věřím, že i skvěle chutnají. Kdysi jsme na zahradě mívali hrušeň, která mívala obrovskou úrodu, takže jsme s manželovou maminkou vytvářely hrušková povidla a hlavně kompoty. Dodnes můj muž tvrdí, že nejlepší kompot je z hrušek.
    Bylinky, jako je pažitka, petrželová nať a libeček, jsem už zpracovala. Už několik let je mrazím. Operu, nechám oschnout a nasekám je, či nastříhám. Pak je dávám do sáčků, které mají takový zip (Ikea) a během zimy si je podle potřeby beru. V podstatě jsou "čerstvé" celoročně.
    Jedeme také ještě v letním čase, venku jsou všechny středomořské kytky a máme i několik keřů s rajčaty. Ty, které už byly bez plodů, jsou zlikvidované. Ale to počasí je děs-běs.
    Měj hezký den 🌹

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, to je pěkná úroda. Určitě si pochutnáte. Naši hrušeň již před léty zničila rez hrušňová. V okolí je mnoho mezihostitelů( chvojka) rzi, tak už jsme pěstování hruštiček vzdali.
    U nás už dva dny leje , leje a leje.
    Přeji zdravé dny. M.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, každá taková úroda potěší.
    Pěkný večer. Jitka

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, och hrušky - dala bych si. A vůbec - hrušeň na zahradě by byla prima, zkusila bych hrušková povidla. Kdysi jsme je dostávali od tchýně a byla skvělá...
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, hruštičky máte jako malované.
    Libeček jsem měla krásný, obrovský, nějak se mu u nás nechtělo být a tak z nového prcka žádná dramatická úroda není, zato o asistenci u všeho nemám nouzi :o)
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj všichni, díky za komentáře. Hrušek sice moc nemáme, ale jsou moc dobré a já hrušky taky miluju jako většina z vás. Mějte pěkný den.

      Vymazat
  9. Ahoj Marti, my máme na chatě jen hodně starou jabloň, z které jsou jablíčka leda na štrůdl (měli jsme asi měsíc v kuse jen štrůdly:-D). Hrušky jsem si tento týden koupila v obchodě a chci z nich udělat takový hruškový perník, na který jsem našla recept na internetu. Jinak co se týče kočičí asistence, tak na distanční výuce nemám jen své žáky, ale také tři chlupaté asistenty, kteří dost žárlí na notebook a neustále se staví mezi mě a notebook (kameru).
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.