čtvrtek 29. října 2020

malé zpoždění

No už se stalo. Tento příspěvek měl na blogu správně vyjít včera. 
Píšu články někdy dost v předstihu, tak se mi to stane. Ale protože píšu o různých významných i nevýznamných dnech, patří sem i 28. říjen, i když ten určitě není nutné připomínat. 
Pojala jsem jej trochu jinak, protože historii všichni známe. V souvislosti s tímto svátkem jsem ještě objevila Český den s českými vlajkami, který už běží od roku 2018 a je to výzva právě na Den vzniku Československa k vyvěšení vlajek. O této výzvě jsem nevěděla nic.
Pokud chcete vědět víc, můžete si článek přečíst na Kanál eM. Oba články na blog nedávám, protože by to bylo příliš dlouhé.
Mějte pohodový a zdravý den.

Jak vnímáte 28. říjen vy?
Marta Dušková

Dnes je státní svátek Den vzniku Československa a připomínat jej se může zdát zbytečné, každý určitě ví, co se událo 28. října 1918.

Mnoho národů má svůj nejvýznačnější svátek a za zmínku stojí americký Den nezávislosti 4. července, Francouzi si připomínají pád Bastily 14. července a mají je silně v povědomí, což u nás tuto pozici 28. říjen nezastává. Je to možná proto, že Den vzniku samostatného československého státu není na úrovni vzniku Spojených států, vlastně si připomínáme již neexistující útvar. Faktem je ale, že nynější Česká republika je nástupnickým státem dřívějšího Československa a připomínat si, co tento svátek znamená, určitě stojí za to. Pro lidi, kteří žili v první republice, měl tento den velký význam a vyvolával v lidech národní hrdost. Slováci se nikdy příliš neztotožnili s událostmi roku 1918 a po rozdělení Československa 28. říjen jako svátek neslaví.

Den byl v průběhu let vnímám různě v závislosti na politickém režimu. Komunistická vláda si jej snažila přisvojit a zastínit buržoazní charakter. V letech 1951-1975 se tento den slavil jako Den znárodnění. Poté do roku 1988 došlo ke změně dne pracovního klidu na významný den. Jako státní svátek v nynější podobě se slaví až od konce 80. let.

Názor redaktorky

Mám pocit, že trošku se nám většina státních svátků anebo aspoň tento zvrtla pouze na téma konzumu. Když jsem si zadala do vyhledávače tento den, abych se něco dozvěděla, co třeba nevím, v této souvislosti na mě jako první vyskočila otázka, zda je možné si v tento den dojít na nákup do oblíbeného hypermarketu.
Opravdu potřebujeme trávit den volna právě takto? No nestrávíme, protože je zavřeno.
Ne že bych já snad vnímala tento den tak, jak by si asi zasloužil, jako den určité svobody a vymanění se z područí někoho jiného už kvůli našim předkům, ale nakupovat fakt nemusím. A v poslední době ani udělování řádů a medailí na hradě tento den nedělá svátečnější, ale je spíše důvodem k diskuzím a kritice.
Myslím si, a určitě nejsem sama, že řády a medaile by měly být udělovány lidem, kteří pro společnost udělali něco významného, něco neobvyklého, tedy například vědcům, lékařům, lidem za záchranu lidského života…, prostě něco opravdu záslužného.
Něco, co každý nedokáže.
Letos je hradní oslava odložena vzhledem k nouzovému stavu na příští rok.

8 komentářů:

  1. Marti, souhlasím s tebou, že je náš státní svátek, v porovnání s USA, či Francií tak trochu Popelkou. To, na co byly generace našich babiček a dědečků hrdí, se díky totalitnímu režimu kamsi vytratilo.
    My si udělali výlet, kdy jsme se zastavili v našem oblíbeném lese, kde jsme za hodinu a půl nasbírali koš hub. Přivezla jsem si krásný kámen, který bude na jaře mezi kytkama a větev na podzimní dekoraci. Pak zastávka v Liblíně, kdy jsem se kochala pohledem na Berounku. Pozdní oběd a pak po kávě jsem začala zpracovávat houby. Nejím je, ale ráda je sbírám a už méně ráda je pak zpracovávám. Manželovi jsem k večeři udělala smaženici a v půl dvanácté jsem poslední houby rozprostírala na plato v sušičce. Tak takový byl náš sváteční den.
    Měj krásné a pohodové dny🌹

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, zase jsi to hezky napsala, jen jsme slavili 28. říjen jako výročí Velké říjnové socialistické revoluce, která podle původního kalendáře připadla na 7. listopad 1917. Moji rodiče nad tím kroutili hlavami,
    ale nic k tomu neříkali, protože jméno T.G. Masaryk se vzpomínat moc nesmělo. Den znárodnění byl stanoven na 28. února. Jo, to byla ta všelijak upravená historie....Přeji ti krásný den a hlavně zdraví.

    OdpovědětVymazat
  3. Martino, u nás doma, když jsem byla dítě, se věci říkaly, jak byly, babička - mámy matka - vzpomínala na Masaryka a táta zas nám říkal, kam až ve 2.světové došli Američani ( byl ze Strakonic ) a babička nám povídala, jak schovávali před Rusáky mladé holky a že ti vojáci kradli kola, hodinky a kde co, já tedy žádné nedostatky neměla, hihi.Ale také jiné info, podle situace.Takže si iluze nepěstuji.Ohledně ČR - měla jsme i mapu republiky ještě s Podkarpatskou Rusí, ale kde je jí konec. A o tom, že v televizi a na internetu na tebe každý den vyskočí celebrity, které nic nedokázaly a o lidech, co něco umí a jsou neviditelní, už jsem psala vícekrát. Je to bláznivý svět.Nesmíme mu podlehnout. Pac a zdravím i Pavla a Kočindu. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, i já s Tebou souhlasím. To, že Slováci tento den neslaví je smutné. Pro mě tak nějak stále patříme k sobě.
    My jsme si včera jeli pro vnoučata, jsou u nás jen na dva dny i když děti by rády víc. Tak si je užívám. Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, nemám co dodat - souhlasím s tebou!
    Měj příjemný pátek, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Mám úplně stejnou zkušenost. Také jsem chtěla něco zajímavého najít a popovídat si o tom dnu s dcerou, a odkazů na otevření/zavření obchodů jsem našla hodně. Myslím, že bychom si ho měli více připomínat.

    OdpovědětVymazat
  7. A vlastně všechny dny, kdy je svátek. Aby to nebyl jen den volna, ale i pohled do historie na významné události .-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za další milé komentáře a doplnění k článku. Mějte pohodovou a zdravou sobotu.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.