čtvrtek 1. října 2020

nahlédnutí přes plot

Před pár dny se ke mně dostala informace o novém kulturním projektu. Tedy myslela jsem si, že je nový.  Vlastně bych sem ani tento článek nedávala, protože se týká jen našeho regionu, ale prostor mě natolik zaujal i přes plot, že jsem si říkala, že na blog fotky ze včera dám. 
A samozřejmě i koncept článku který teprve vyjde, abyste vlastně věděli, co a kde to je.
A opět jsem tento prostor objevila jen díky facebooku, když sdílel někdo z mých přátel. Byl to tedy docela náhodný objev.
Když jsem totiž posílala Báře odkaz na tento prostor, zda ho nezná, protože v tomto regionu již žije spoustu let, na rozdíl ode mě a mých sedmi let, odpověděla. Panebože, kde to je, to vůbec neznám. To je nové?
Ne není, bylo to založeno už v roce 2014. No a je to za našimi humny.
A protože se tady zmiňuji ještě o jednom prostoru v obci Vysoká, o kterém jsem na blogu už kdysi psala a víc fotek si můžete prohlédnout na odkazu, přidávám sem pár fotek ještě z Domu řemesel.
Já vím, do těchto prostor se jen těžko z vás někdo podívá, je to daleko od většiny z vás, ale třeba vás to zaujme i tak.
Tak to byl náš včerejší malý výlet, bez toho bych článek nemohla napsat, musela jsem si ten prostor zažít, i když jen přes plot.
Mějte pěkný den.






Kultura za humny v prostoru z 19. století
Marta Dušková

Znáte Farmstudio ve Vysoké u Mělníka? Já jsem na tento projekt náhodou narazila před pár dny a objevila jsem jej až po jejich akci Svatováclavské slavnosti.

V unikátním prostoru bývalého zemědělského statku z počátku 19. století vznikl nový projekt kulturního centra Farmstudio. Farmstudio, místo nevšední kultury. No, jak jsem se dočetla na stránkách www.farmstudio.cz , není to vlastně nový projekt, byl založen už v roce 2014.

Jela jsem si prostory prohlédnout bez pozvání, abych nasála atmosféru místa. Před odjezdem jsem si načetla informace z webu, jiné nemám. Miluju prostory dýchající minulostí, které někdo zachrání od chátrání a vdechne jim nový život a nový smysl. Již se tady pořádaly výstavy fotografií a maleb, festivaly a jiné akce, které mi unikly. Tak jsem aspoň nasála atmosféru prostoru. A snad mi příští akce už neuniknou. Ovšem měla jsem předpokládat, že se jedná o soukromý pozemek, a tedy bude zavřeno. Nicméně jsem fotila přes plot a místo se mi moc líbilo. Informace z webu sdělují, že se statek rekonstruuje svépomocí, bez dotací či jiné pomoci bez veřejných prostředků.

Ve Vysoké jsem před pár lety navštívila Dům řemesel Arcadis, který vznikl rovněž rekonstrukcí statku a proměnil se ve výtvarné centrum se stylovou kavárnou a vinárnou. Pořádají se tady výstavy, ale můžete i tvořit ve výtvarných dílnách, jako je keramická, ovčí babička, která učí práci s vlnou a je možné vyzkoušet i předení na kolovratu či tkaní na malém stávku. Dílnu výtvarnou či fotografickou není nutné nějak zvlášť představovat a papírová dílna nabízí recyklaci papíru a můžete si zkusit vyrobit i ruční papír. Kultura není jen prioritou měst.

Názor redaktorky
Při mojí návštěvě byla v galerii v Domě řemesel výtvarná výstava. Vystoupáme po schodech a saháme na kliku. Jak to, že je zavřeno? Dole na vchodových dveřích nic nebylo. Tenkrát mě zaujala a pobavila cedule na dveřích: Klíč od galerie vám zapůjčí v cukrárně. Tento vzkaz napsaný na pomačkaném papíru psaný rukou do prostředí naprosto zapadal a někdo s estetickým cítěním si vyhrál. Galerie se nachází v prostorách starého špejcharu a už samotný prostor je krásný, dýchá minulostí.






Dům řemesel, o kterém se zmiňuji v článku.



8 komentářů:

  1. Je dobře, že se staré budovy opravují a pak najdou nové využití. Vzpomněla jsem si na návštěvu bývalé sýpky v Nových Hradech, kde je po opravě muzeum kol a nově expozice motokol. Je to krásné místo. Díky za zajímavý článek.
    Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  2. I přes plot vypadá místo pěkně. A už jen to,že se statek rekonstruuje svépomocí.
    A cedule na dveřích v Domě řemesel nemá chybu :-))). To se člověk musí na místě usmát a v duchu zatleskat.
    Hezký den, Marti!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Sorry, ale tyhle jejich pokusy zkulturnit stavení nebo vejminek vždycky působí nepatřičně!

    Tedy až na ten žebřík vedoucí do nebe!

    OdpovědětVymazat
  4. Spousta starých staveb dávají dohromady dobrovolníci a z vlastních zdrojů. Tyto obětavé lidičky obdivuji. Bohužel se najdou i takoví, kterým to přijde jako zbytečnost a to mi je líto. Já si naopak těch opravovaných starých stavení vážím stejně jako lidí, kteří jsou schopni o ně pečovat a udělat z nich třeba právě ty galerie.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Marti,
    to místo vypadá opravdu zajímavě, jsem zvědavá, jak se to všechno bude dál vyvíjet:-)
    Přeji krásný den!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, taky mám ráda staré budovy, který někdo vdechl nebo se snaží vdechnou nový smysl a život. Obě místa vypadají pěkně a mají atmosféru
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, byla jsem v několika galeriích ze stodol a podobně a musím říct, že se mi vždycky líbila atmosféra, kterou se v nich s nadšením podařilo vykouzlit.
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj holky, myslela jsem si, že se tento prostor bude většině z vás líbit. Mně se právě v těchto starých staveních kultura moc líbí. Jednou jsem byla na velmi slavnostní vernisáži, kde byly obrazy instalované v plně funkční továrně na dřevo a moc se mi to líbilo. Kultura nemusí být jen v galeriích či divadlech. Mějte pěkný den.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.