sobota 24. října 2020

nečekané překvapení

Před časem jsme na Kanálu eM vyhlásili soutěž o knihu Báry, která si určila, jak se ukázalo, docela těžkou podmínku pro tuto hru. 
Zveřejnila jsem i na blogu.
Jak soutěž skončila, se dozvíte v článku viz níže a zároveň dnes dopoledne vyjde v našem magazínu. 
Bára mi volala, ježíši, co s tím a já velmi troufale řekla, že si s naším neúspěchem nějak poradím. 
Někdy se něco zdá jako těžký úkol, ale pak si uvědomíte, kolik vám je a že celý život se snažíte žít v pravdě a ono se ukáže, že to není nemožné. 
Jak jsem si poradila já, si můžete přečíst v článku níže. 
A komu nakonec kniha přijde? Čtěte pečlivě, třeba se tam někdo z vás najde a doufám, bude mít radost. A až se objeví ten dotyčný výherce, prosím ať mi napíše na m_duskova@seznam.cz svoji adresu, kam kniha poputuje i s autogramem.
Mějte pohodovou a klidnou sobotu.

Hrajeme o knihu Síla naděje – závěr
Marta Dušková

Na Kanálu eM jsme před časem vyhlásili soutěž o novou knihu regionální spisovatelky Barbory Walterové Benešové Síla naděje. Tento magazín se zrodil před více než měsícem, v pondělí 19. října skončilo šestinedělí, a avizovali jsme, že nejsme bulvár a chceme být seriózním regionálním periodikem, tak dodržujeme slib. A k tomu patří pravda, nepřikrášlovat skutečnosti.

Soutěž o knihu skončila naprostým fiaskem. Zřejmě se všichni zalekli podmínky soutěže o knihu, kterou si vymyslela sama autorka knihy. Nepřepokládám vzhledem ke komentářům, které se přece jen někde pod příspěvkem objevily, že by nebyl zájem o knihu samotnou. Nikdo však podmínku pro získání knihy nesplnil.

Já o knihu hrát nemůžu, navíc ji vlastním a čtu, ale nějak jsem se s tou podmínkou chtěla poprat kvůli sobě. Tak jdu s kůží na trh, navíc je vše už po dvaceti letech promlčené.

Tak tohle bych napsala já: Nikdy by mě nenapadlo, páč mám svoje přísné morální zásady, že kvůli svojí rodině obejdu zákony, respektive je téměř poruším a využiju svých známostí, abych svoje dítě zachránila. Nutno podotknout, že protekci nesnáším a použila jsem ji v životě asi jen jednou a právě tehdy. Proto, že jsem svoje dítě znala, věděla jsem, že porušilo rodinné zásady a životní pravidla určitě z nějakého závažného důvodu. Musím říct, že když jsem zjistila, že tím závažným důvodem porušení zásad jsem vlastně já a moje výchova, nebylo mi lehko u srdce. Mami, chtěl jsem ti dát vědět, že nepřijedu dnes domů, ale nebyl tam signál, tak jsem kousek popojel, a protože mi to šlo, popojel jsem autem ještě kousek, i když jsem chtěl přespat v autě. A pak se to stalo, nabourání veřejného osvětlení, tedy verdikt obecné ohrožení. Nebudu dál vysvětlovat. Doplňte si sami. Jen jsem chtěla svoje dítě zachránit před stigmatem trestního stíhání, ale trest jsem mu přála a taky ho dostal. Jen nevím, jestli jsem tenkrát neměla dostat trest i já.

Ale knihu chceme rozhodně někomu darovat. I přes nesplnění podmínek jsme s Bárou Walterovou Benešovou vybrali komentář ze čtyř, které se pod příspěvkem přece jen octnuly. Nejen že se nám líbil nejvíc, ale i vysvětloval, proč nikdo svůj příběh nenapsal. Autorka komentáře ještě neví, že získala knihu. Bude to pro ni překvapení a teprve ji budeme kontaktovat.

A tady je na závěr komentář, který nás zaujal a jsme rádi, že kniha Síla naděje bude mít svého majitele.

Jara D. 9. října 2020 15.26

Kniha je jistě zajímavá, ale o tom, co vše jsem musela pro rodinu a rodinné příslušníky obětovat, raději psát nechci. Myslím, že jsem udělala to, co je povinností každého v rodině a necítím, že bych dělala něco výjimečného.

A naši čtenáři se mohou těšit od 1. listopadu na čtení na pokračování románu Barbory Walterové Benešové, který je zatím jen v konceptu a tiskem nevyšel. Bude poprvé zveřejněn právě v magazínu Kanál eM.

9 komentářů:

  1. Výherkyni gratuluji.
    A máš pravdu, že to co ona napsala, bude asi důvod, proč se nikomu do psaní nechtělo.
    Klidnou sobotu, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, nějak nestíhám číst všechny příspěvky, pokud budu mít navečer chvilku, nakouknu na Tvé články.
    Myslím, že výherkyně bude mile překvapena a kniha ji udělá radost.
    Přeji fajn sobotu. D.

    OdpovědětVymazat
  3. Dovedu ta slova pochopit. Pro své lásky, děti jsme schopni udělat i to, co by nás za běžné situace prostě ani nenapadlo...
    Gratuluji Jarušce a všem přeji hezký víkend, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Jarce gratuluji. Tohle téma je zajímavé. Myslím, že může být i bolestné, když se člověk pohrouží do vzpomínek a najde tam nějaký ten okamžik, kdy... Ale obětovat se, když to má člověk zdůvodněné v sobě a cítí, že to tak má být, je správné. Krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
  5. Gratuluji Jarušce k výhře a přeji jí krásné chvilky při čtení knihy.
    Možná je nás víc, kdo jsme pro své dítě něco takového udělali, jen jsme nenašli odvahu o tom napsat. Ale máme to v sobě.
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. I ode mne putuje gratulace k Jarušce. Napsala moc pěkný komentář. Já to také tak cítím. M.

    OdpovědětVymazat
  8. Vyřešily jste to s Bárou pěkně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky všem za komentáře a mějte pohodový vstup do nového týdne.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.