sobota 3. října 2020

svátky neznámé i známé

Já vím, že už je dnes 3. října, ale když už jsem si s tím dala takovou práci a na Kanál eM bylo zveřejněno včas, rozhodla jsem se dát článek i sem. Věděla jsem, že 1. října je Mezinárodní den lékařů a zároveň seniorů. A když už o něčem píšu, načítám si všude možně informace, ne vždy jsou totiž přesné a tak hledám důvěryhodné weby. Nakonec mi psaní článku trvalo docela dlouho. No zjistíte sami přečtením článku, který na blog kopíruju, kolik mezinárodních dnů se vejde do 1. října. Většinu jsem neznala. Už se z toho stal i malý seriál na našem webu a já psala o svátcích 5. října a 13. října, to teprve vyjde, ale žádný den už není tak nabušený jako první říjnový den.
A jak jste na tom se znalostí mezinárodních svátků vy?
Mějte pěknou a pohodovou sobotu.

Víte, kolik svátků se vejde do 1. října?
Marta Dušková

Významný je Mezinárodní den lékařů, který se slaví od 1. října 1984 z podnětu Mezinárodního hnutí lékařů za odvrácení jaderné války. Tento den si zaslouží být vyhlášeným Mezinárodním dnem na počest všem lékařům zachraňujícím životy lidí. Jedná se o obdivuhodné a náročné povolání, Hippokratova přísaha nemá hranice.

Mezinárodní den seniorů vyhlásila OSN v roce 1990 a poprvé se slavil v roce 1991. Některá česká města se do oslav svátku seniorů zapojují a připravují zábavné programy. Snaží se vybudovat tradici oslav svátku seniorů a zvýšit povědomí o problémech, se kterými se senioři potýkají. Důvodem svátku je pravděpodobně zvyšování průměrného věku obyvatel, který je celosvětovým trendem. Vyšší životní standardy a zlepšující se lékařská péče jsou důvodem zvyšujícího se počtu seniorů.

Světový den vegetariánství byl jako celosvětový svátek vyhlášen v roce 1977 Mezinárodní vegetariánskou unií. Smyslem tohoto dne je seznámit lidi s výhodami vegetariánství, ukázat alternativy stravy.

V tento den se slaví Mezinárodní den kávy, který vyhlásila Mezinárodní organizace pro kávu. Podle Wikipedie není přesné datum vzniku známo, ale první akce tohoto druhu se poprvé konala v Japonsku v roce 1983. Oslavy tohoto proslulého nápoje probíhají v Rakousku, Japonsku i v České republice. Káva je považována za povzbuzující nápoj a pití kávy je pro mnohé společenský rituál, jiný nemohou bez kávy začít běžný den. V poslední době se hovoří o pozitivních účincích kávy na zdraví. Káva obsahuje antioxidanty, které brání předčasnému stárnutí buněk, posilují nervový a imunitní systém a obsahuje dokonce více antioxidantů než zelený čaj či kakao.

Prvnímu říjnovému dni patří i Světový den cyklistiky, který asi není třeba představovat. Prostě i kolo má svůj den. Dalším svátkem, který se v tento den slaví, je Mezinárodní den hudby, který založili největší skladatelé 20. století a UNESCO jej pak vyhlásilo platným.

Názor redaktorky:

Nevím, kdo vymýšlí mezinárodní svátky, ale z tohohle výčtu mi opravdový smysl dává snad jen Mezinárodní den lékařů. Naše seniory bychom si měli připomínat furt a měli by být součástí našeho života. Pro mě nemá žádný význam ani den kávy, protože bez ní den nezačnu. Já se přiznám, že o některých svátcích jsem nevěděla, ale klidně budu bez toho žít. Nicméně článek jsem napsala pro zajímavost.

9 komentářů:

  1. Krásné sobotní ránko,že je den seniorů jsem absolutně nevěděla,to bych se teda měla stydět a o plno věcí koukám.Je to zajímavé kolik toho je.Ti lékaři mě taky zaujaly.Tak bych se měla polepšit.Krásnou snad slunečnou sobotu <3

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem překvapená kolik svátků připadá na 1.října. Netušila jsem, že existuje Mezinárodní den lékařů a Mezinárodní den seniorů a další svátky. Stále se dozvídáme něco nového, stále se učíme. A tak to má být.
    Marti, přeji krásnou sobotu.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, každý den je nějaký svátek a ani není v našich silách o všech vědět. :o) Přesto si myslím, že každý den je důvod k oslavě. Už jen proto, že jsme. :o)
    Přeji pohodovou sobotu. D.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, díky své spolužačce o všech těchto svátcích vím. Máme na WhatsApp spolužáckou skupinu a jsme díky Věrce v obraze. Každé ráno nás o jednotlivých svátcích informuje. Přiznám se, že nebýt jí, asi bych o žádném svátku nevěděla.
    Měj krásnou sobotu 🌹

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, hezky jsi to sepsala. Ano,. každý den je svátek něčeho a tak bychom si měli každý den užít ať už patří komukoliv. Přeji Ti krásný a pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  6. Den bohatý na události. Ba i měsíc!

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, nedávno jsem si všimla, že vlastně skoro každý den je Mezinárodním dnem... něčeho nebo někoho. 1. října se toho tedy sešlo :o)
    Přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj holky, jak víte, ani já jsem spoustu svátků neznala. Ale přiznávám, že se tím začínám zabývat a píšu o svátcích další články a baví mě to. Pátrat, jak to vzniklo, jakou to má historii atd. Možná se zase časem nějaké svátky dám. Mějte pohodovou neděli.

      Vymazat
  8. Marti, zajímavé, tak jsem o žádném svátku nevěděla - ani o dni lékařů ani o seniorech nebo vegetariánství... Ony se zajímavě přibývají, ubývají nebo se stěhují i jména v kalendáři :)
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.