pondělí 5. října 2020

úsměv prosím...

V poslední době jsem kapku rozpolcená. Na náš nový magazín totiž můžu svobodně psát témata, o kterých bych pravděpodobně psala normálně jen na blog. Jsem ráda za tuhle svobodu, ale občas mi nezbývá jako dnes jen kopírovat, co už jsem napsala. 
A vy co čtete náš Kanál eM, vidíte už možná podruhé to samé, jako zrovna teď. Právě vyšel článek opět o mezinárodních svátcích. 
Tak se usmějte, páč dnes je den úsměvu.
Jistě za normálních okolností bych napsala blogový příspěvek jinak.
Ale v současné době píšu dva až čtyři články denně a pořád mě to moc baví, dnes už jsem napsala od rána dva, už mi pak moc prostoru a ba ani chuti nezbývá.
Měj pěkný den a ať potkáte samé usměvavé lidi aspoň dnes.

Nemračte se, dnes je den úsměvu!
Marta Dušková

Pátý říjnový den se slaví Mezinárodní den úsměvu a Světový den učitelů.

Svátek úsměvu vznikl v roce 1999, ale začalo to celé už v roce 1963. Jedna americká společnost oslovila tehdy ne moc známého výtvarníka Harveye Rosse Balla, aby navrhl její vizitku. Výtvarník tehdy namaloval legendárního smajlíka – usmívající se tvář a díky tomu později sám založil tradici Mezinárodního den úsměvu.

Úsměv nás nic nestojí a zlepší náladu nám i tomu, na koho se usmíváme. Nakonec smát jsme se naučili dřív než mluvit. Malé dítě dává najevo smíchem svoji spokojenost. Úsměv zlepšuje komunikaci mezi lidmi a je možné snadněji navázat kontakt. Češi se prý podle průzkumu Stem/Mark málo usmívají kvůli národní mentalitě a z nedostatku důvodů k úsměvu. K úsměvu nemusí být ale žádný důvod. Patří již k pozdravu a měl by patřit k prvotní komunikaci jakéhokoliv druhu. Je zdravý a podporuje imunitu a rozhodně snižuje stres a napětí organismu.

Pátého října se na celém světě slaví Den učitelů a organizace UNESCO vyhlásila tento den svátkem v roce 1994. V České republice se svátek dosud příliš neujal a za Den učitelů je považován 28. březen, kdy je výročí učitele národů Jana Ámose Komenského. V tento den každý rok vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy anketu Zlatý Ámos, což je anketa o nejoblíbenějšího učitele České republiky. Své učitele do ankety jmenují samy děti a k březnovému dni učitelů patří i korunovace oblíbených učitelů a učitelek a to již 27 let.

Letos o titulu nerozhodovala porota, ale semifinalisté. Nejvíce hlasů získal a Zlatým Ámosem školního roku 2019/2020 se stal Tomáš Mika, který na Gymnáziu Pierra de Coubertina v Táboře učí český jazyk a základy společenských věd. Letošní ročník se musel přizpůsobit současné mimořádné situaci.

„Neviditelný virus zabránil finálovému klání, nemohl se uskutečnit vzácný okamžik, kdy i kantorská autorita se přiblíží k dětské duši a společně z toho pak vytryskne vzácná souhra zkušeného orchestru. Názorný příklad, jak má vypadat škola,“ podotýká předseda poroty MUDr. Jan Cimický (zdroj MSMT).

Názor redaktorky:

Naše rodina má patrně smích v genech, protože se smějeme anebo aspoň usmíváme každý den. A nejvíc v situacích, které se zdají být naprosto zoufalé. Je to osvobozující a očistné. Zkuste to a nejen dnes. Jo, a soutěž Zlatého Ámose znám velmi dobře, několik let jsem byla jmenována do poroty krajského kola jako zástupce společnosti, která byla partnerem této dlouholeté akce.

18 komentářů:

  1. Marti, ráda si přečtu Tvé články i 2x. Zase jsem neměla tušení, že existuje Svátek úsměvů. Jak se říká, s úsměvem jde všechno líp.
    Měj den plný úsměvů.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Marti,
    moc pěkný článek!

    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, den úsměvu je dobré prožít nejen s úsměvem, ale i se smíchem. 😀👍
    Já už se usmívám od včerejška, důvodem je druhý negativní test na Covid v naší rodině. A to je přeci důvod jak hrom.
    Měj hezký den a "keep smiling" 🤣😀😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, každý den se najde důvod k úsměvu a ten tvůj je teda velký. Měj pěkný den s úsměvem.

      Vymazat
  4. Tak jó. Usmívám se :-).
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, i já ti posílám svůj dnešní úsměv pro hezký den.

      Vymazat
  5. Hezký den Marti. Článek je velice hezky napsaný a zajímavý...tak že ráno se na sebe usmát do zrcadla a ať to pak s úsměvem vydrží po celý den. Měj se moc pěkně a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, hezky napsáno. Tak heslo pro zítřek - s úsměvem jde vše líp. M.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, včera to bylo v pohodě a s úsměvem. Zmokla jsem až na kůži, úsměv mě neopustil. Snad to bude dnes stejné...
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, my doma se nejvíc smějeme někdy i řehtáme v naprosto zoufalých situacích. Měj se krásně.

      Vymazat
  8. Mám ráda veselé a usměvavé lidi, s nimi mne baví svět více, jak s kyselými obličeji.
    Mávám, jsi bohyně, já bych tolik článků nevypotila a to mne baví psát :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blondýnko, no ona psát do novin je jiné, jednodušší. Takže to ani není hodné obdivu. Prostě píšeš o událostech, zprávy z kultury či jiné zajímavé věci z regionu. Někdy se ti nabídnou hned, někdy musíš hledat. Horší je, že některá města zveřejňují informací o zajímavé akci zoufale málo, na článek to nestačí, tak pak nastává hledání všude možně a já se dozvím spoustu věcí, které jsem nevěděla. Napsat příspěvek na blog, aby dával smysl, je mnohem těžší a ty jsi mistr pera.

      Vymazat
  9. Úsměv by měl mít svátek každý den, protože s ním je svět hned hezčí :).
    Měj se fajn a ať máš hodně důvodů se usmívat

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, já se usmívám či směju anebo řehtám každý den, i kdyby jen mému vtipnému muži. Užívej si dovolenou.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.