pátek 11. prosince 2020

ani jsem si neuvědomila,



že už je vlastně čas. A nebýt originálního a krásného přání vyrobeného naší Terezou, ostatně jako každý rok, ani bych si možná nevzpomněla, že už je čas na vánoční přání. 
Jo, Teri, ještě jsem ani nepoděkovala, takže děkujeme.
Vzhledem k přípravě článků v předstihu jsem v kalendáři dopředu, takže to ve mně vyvolává naprosto opačný efekt, než by mělo. Mám dojem, že je na vše čas.
Pohledy už mám připraveny, tak jen poslat.
Pohledy jsem tentokrát nakoupila na Fleru vzhledem k letošním mým neblahým zkušenostem. Možná se to sem dnes nehodí a mohla jsem si to odpustit, ale bohužel jsou ještě lidé, kteří Vánoc chtějí využít a berou mi svobodu rozhodnutí a tím i radost, že pomáhám.
Takže, přátelé, takhle už ne.
Během roku podporuji aspoň málem některé projekty či lidi, které znám a na loňské vánoce vládl u nás skutečný dárek od Člověka v tísni a tam jsem koupila dárek i letos.
Vloni jsem na doporučení objednala u neziskové organizace vánoční pohledy, aby to mělo ještě větší smysl, podpořit a zároveň potěšit ty, kterým ho pošlu.
Nicméně tím se zvedla lavina nevyžádané pošty a to nejen od sdružení, kde jsem pohledy nakoupila. Neustále se nám plní schránka od organizací, které neznám, o kterých jsem nikdy neslyšela a přiznám se, že poslední měsíc obálky, přes které svítí pokaždé růžová složenka, už vyhazuju bez otevření. 
Kde všichni vzali moji adresu, je naprosto jasné a já tohle nemíním podporovat a nepřeju si, aby někdo prodával, což se děje, moje údaje. 
Ano, na charitu myslím i v průběhu roku a ráda podporuji potřebné a jsem hodná a empatická, ale nejsem blbá. 
Takže letos na vánoce nic takového. 
Na vánoční svátky už bude navždy jen Člověk v tísni. Tam mi nic nenutí.
A od teď budu podporovat zase jen projekty, kterým budu věřit.
Ale abych měla dobrý pocit, nenakoupila jsem pohledy tovární výroby, ale podpořila někoho malého, kdo se snaží. Tyto pohledy s jelenem mě uchvátily hned svojí čistotou kresby a jednoduchostí, tak snad potěší i ty, kterým je pošlu. 
To velké a několika stránkové přání s andělem jsem dostala jako dárek.
Mějte pěkný den.

P.S. A ještě připomínka. Do zítra běží na blogu adventní soutěž.


8 komentářů:

  1. Marti, máš pravdu, že pak chodí jen složenky i z míst, o kterých člověk neměl ani tušení. Já pravidelně přispívám teď každou neděli na při advetních koncertech na Čt1. Minule to bylo na výcvik asistenčních psů pro postižené. Potkávám tu ve městě paní s takovým psem a vždycky mám slzy v očích, když vidím, jak jí ten pes (zlatý retrívr) neskutečně pomáhá. Na oblečku má nápis :" Nehladit, pracuji!" Převádí ji přes silnici, vede tu paní městem, u překážek zastaví a upozorní, zná zvuk semaforu a ví, kdy může přes přechod jít. Je to neskutečný pomocník a tak na takový výcvik pošlu peníze ráda, když vidim, že pak pomůže tam, kde je to důležité. Přeji Ti krásné dny v čase předvánočním a posílám pohlazení Sárince.

    OdpovědětVymazat
  2. Pohlednice jsi koupila moc pěkné. Líbí se mi.
    S těmi složenkami máš pravdu. Já ráda přispěju na dobrou věc, ale je fakt, že poslední dobou si pořádně ověřím o co jde.
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, možná vím, kterou neziskovku myslíš. Loni jsem je také podpořila nákupem vánočních pohlednic a letos mi také od nich přišla nevyžádaná pošta. Zaplatila jsem je, ale je to naposled. I já se během roku snažím alespoň malou částkou pomáhat, ale tam, kde to chci já. Navíc jsem si vánoční pohlednice objednala na Fleru.
    Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, u nás je to podobně jako u děvčat výše, manžel také dostává poslední dobou množství složenek - neznámých org., já pomáhám jinak, hlídám jednoho človíčka, starám se o vnučky, občas pošlu na známou char. nějakou menší částku.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. Já už peníze neposílám.My s mužem každý rok před vánoci vytřídíme oblečení, podotýkám, že ne žádný rozedraný hadry.Klidně bychom je mohli prodat
    ale odvezeme do krámku charyty.Zrovna dneska muž odvezl pytel slušného oblečení.Marti přeji dobrou noc.Martina

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, moc se mi líbí přání s dětmi i ta, co si nakoupila.
    I my máme plnou schránku podobné korespondence jako ty. Někdy to je víc než neomalené a téměř vyděračské...
    Ráda si vyberu sama, stejně jako ty.
    Měj hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, přáníčka jsi vybrala pěkná. Mne nejvíc vadí organizace, které mi posílají se složenkou nevyžádané dárky - propisky, tašky, bloky. Pokud se rozhodnu přispět na něco, tak chci, aby na tu věc mířily všechny prostředky, které tam pošlu a nechci za ně další věc, kterou většinou nepotřebuji. Myslím, že to v člověku má vyvolávat podprahový pocit závazku ("něco jsem dostala, tak je slušnépřispět") a tahla manipulace mi vadí. Taky si ráda vyberu projekt, na který přispěju (momentálně většinou Cestě domů, která zajišťuje domáci hospicovou péči)
    Pěkný adventní víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za názory, popsali jste přesně, co si myslím já. Mějte pěknou adventní neděli.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.