úterý 22. prosince 2020

ano či ne?

Dnes byl článek zveřejněn na našem Kanál eM, takže si mohu dovolit kopírovat článek s malou anketou už i na blog. 
Téma novoroční předsevzetí či přání.
Jak se dozvíte v článku, já si novoroční předsevzetí nedávám.
A tuto otázku jsem položila pěti lidem ze svého okolí a vznikla malá anketa.
A jak to máte vy? 
Novoroční předsevzetí ano či ne?
Pokud ano, už je čas.
Mějte pohodový den.


Novoroční předsevzetí ano či ne?
Marta Dušková

Novoroční předsevzetí si prý lidé dávali už v době bronzové a předsevzetí či přání se týkala všech okolo, a ne sebe samotných. Není to tedy novodobá záležitost.
A jak to máte vy? Dáváte si novoroční předsevzetí?
Tuto otázku jsem položila pěti lidem, které jsem oslovila.

Karel Zeman, výtvarník:
Před čtrnácti dny mě přepadla sedmdesátka, a tak si nejvíce přeji, aby moje zdraví nadále vydrželo a mohl jsem spokojeně pokračovat ve své práci. Zastihla jste mě ve chvíli, kdy mi právě nakladatel oznámil, že se v této bláznivé době velice dobře prodávají verneovské komiksy a chce pokračovat v dalších příbězích. S brněnským scénáristou brzy začneme pracovat na sešitech 4 a 5, takže na příští rok bude práce dost. Co víc si přát než zdraví a pohodu v celé naší rodině a práci, která naplňuje. 
Snad také brzy spatří světlo světa 33 nových příběhů Rychlých šípů, které se měly dostat na předvánoční trh, ale ...

Barbora Tesnerová Kocourková, pracuje pro Detskéboty.cz:
Předsevzetí si nedávám a nikdy jsem nedávala, nevidím moc důvod dávat si nějaký cíl jenom proto, že končí starý a začíná nový rok. Pokud chce člověk udělat změnu, měl by do toho prostě jít bez ohledu na datum v kalendáři.

Karel Lojka, mělnický patriot a fotograf:
Asi Vás zklamu s novoročními předsevzetími, protože si už dávno žádná nedávám. Kdysi jsem si dal předsevzetí, že se příští rok ožením (v roce 1965). Samozřejmě k tomu dodnes nedošlo a je to už 55 let. Tak proto žádná předsevzetí už raději nemám. Raději nepokoušet osud.

Miloslava Havlíčková, ředitelka mělnického muzea
Místo předsevzetí plánujeme s kamarádkou cestu do Tanzánie a na Zanzibar. Chceme si vypůjčit auto a navštívit co nejvíce chráněných území, NP Kilimandžáro a domorodé kmeny Masajů a Hadzů. A pokud nám to coronavir nedovolí, v České republice máme tolik krásných míst, která stojí za návštěvu, že máme z čeho vybírat.

Adéla Dutková, studentka magisterského studia
Má novoroční předsevzetí jsou poslední roky stejná. Každý rok si přeji žít každý den naplno, a aby má rodina a přátelé byli zdraví. Pokud mám nějaký cíl, jdu si za ním nehledě na datum. Spíše než předsevzetí si rekapituluji uplynulý rok a jsem vděčná za vše, co se stalo a za to, že mohu žít život, který mám.

Ani já si novoroční předsevzetí nikdy nedávám. A musím přiznat, že tenhle text jsem psala roce 2014, a protože bych nezměnila ani čárku, použila jsem s drobnými úpravami i dnes.
Datum pro mě není ten správný impuls pro nějaké zásadnější rozhodnutí. V osobním životě ani nebilancuji a nehodnotím uplynulý rok, beru život, tak jak je, takže se mi k tomu ani předsevzetí nehodí.
Ne, že bych si je nedávala vůbec, jen je nemám ohraničená datem. Když už se pro něco rozhodnu, udělám to hned. No, tedy ne že bych to vždy splnila, jsem stejná jako většina lidí, ale pokusím se o to.

Vzpomínám si před lety na jedno rozhodnutí, tedy předsevzetí. Rozhodla jsem se uprostřed roku, že začnu pravidelně cvičit (jsem naprosto nesportovní typ a tělocvik ani v dětství nebyl můj šálek čaje) a koupila jsem si rotoped.
Impulsem nebylo hubnutí, to jsem tenkrát nepotřebovala, ale moje už ne úplně mladé tělo začínalo rosolovatět a nebylo pevné. Nevím, zda by to nebyly vyhozené peníze za tento stroj bez pesimistických slov mého muže: „po pár dnech z toho bude stejně věšák na šaty“!

Několik týdnů jsem lezla s velkým odporem na ten "hnusný stroj" a chtělo se mi zvracet a říkala jsem si, panebože on bude mít pravdu!
Strašně se mi nechtělo, ale vždy jsem si vzpomněla na ironickou poznámku a zatnula zuby. Hnacím motorem pro mě bylo dokázat, že nebude mít pravdu. Normálně nemám potřebu něco někomu dokazovat, nevím, proč tenkrát. Po pár týdnech mě to začalo bavit a už mi to chybělo.
Už je to téměř dvacet let a mám už k dispozici další cvičící potvory, které občas využívám. A už to není můj muž, který mě drží, ale trochu si udržovat kondici je nutné a taky mě to baví. Po nehodě jsem se sice musela některých strojů vzdát, ale nahradila jsem je jinými. Jo a ten původní rotoped ještě mám.

Takže novoroční předsevzetí ano či ne?
Nemám na to vyhraněný názor, pro mě určitě ne, ale každý jsme originál, každý podle svého gusta. A jak jste si všimli, vybrala jsem si do malé ankety nechtěně lidi ze svého okolí, kteří to mají stejně jako já. Všem tímto děkuji za účast.
Pokud si ovšem novoroční předsevzetí dáváte, je nejvyšší čas přemýšlet o tom, co chcete změnit.

8 komentářů:

  1. Marti, novoroční předsevzetí si nedávám. Také znám ta rozhodnutí, že bych měla se sebou něco udělat. Před lety jsem si říkala s každou vykouřenou krabičkou cigaret, že už si další nekoupím. Nějak se nedařilo a já kouřila jak puklá kamna. Zastavily mně až zdravotní problémy, když jsem s podezřením na infarkt ležela v Brně v nemocnici. Zdvižený prst a přestože vyšetření infarkt nepotvrdilo a nikdo mi nezakazoval kouřit, další krabičku cigaret jsem si nekoupila. Už je to 17 roků. Ovšem pak jsem začala nabírat na váze a ve snaze něco pro sebe udělat se u nás také ocitl rotoped. Občas jsem na něm šlapala, u toho jsem si pustila televizi, aby mi to rychleji utíkalo. Později udělal místo postýlce pro vnoučka a skončil v kočárkárně a tam je dodnes. Jestli bych něco chtěla změnit? Určitě ano, ale předsevzetí si dávat nebudu.
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
  2. Předsevzetí s novým rokem si nedávala, nedávám a dávat nebudu. Vím, že bych ledacos chtěla jinak, ale to nezměním nějakým předsevzetím. To buď chci nebo nechci :-).
    Hezký den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti,
    konečně jsem si přečetla alespoň jeden Tvůj článek. Nemám na nic čas, ale ani chuť. Baronek je na tom čím dál hůř a já nemyslím na nic jiného než na něj, jak mu pomoct nebo co jsem udělala špatně a měla jsem udělat lépe. Ale novoroční předsevzetí? Ne, to si nedávám. Já si své "cíle" průběžně stanovuji během roku a to tak, aby byly pokud možno splnitelné. Jsem hodně zásadová a tak by mě předsevzetí jen stresovalo. Nejprve, že ho "musím" splnit a pokud bych to "nedala", tak by mě zase stresovallo, že jsem to nedotáhla dfo výsledku atd. Takže ne, nedávám si předsevzetí. :)
    Přeji Ti krásné předvánoční dny. Snad máte doma trochu veseleji, než teď my...
    Sabi

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavý článek. Já osobně si žádná předsevzetí už nedávám, protože mám plány do budoucna, ale v našem věku může plány ledacos překazit jako letošní rok nám pokazil všechny plány na cesty ten hnusný koronavirus. Nic s tím nenaděláme. Tak že si spíše budeme přát, aby v novém roce byli všichni zdraví, nemocní, aby se brzy uzdravili, zdravotníci aby si mohli konečně odpočinout, aby byli všichni k sobě milejší, ohleduplnější a tím i spokojenější. Já už se asi k počítači nedostanu a tak Ti přeji
    krásné a pohodové Vánoce v pohodě a ve zdraví a posílám přání i Báře.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Marti,
    já si předsevzetí nedávám. Když se pro něco rozhodnu, tak do toho jdu ráda rovnou, abych neměla čas si to rozmyslet a moje lenivá stránka nezvítězila...Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Hanka před mnou to vyjádřila naprosto přesně - k tomu není potřeba žádné datum, stačí chtít :o)
    Marti, moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, já se přidám k tobě do řady těch, co si předsevzetí na Nový rok nedávají.
    A přeju klidný poslední předvánoční den

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, ani já si žádná předsevzetí nedávám. O to víc si přeji nejen pro sebe a své blízké zdraví,moc moc. J

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.