středa 9. prosince 2020

další dny, které stojí za připomenutí

Ano, už se stává pravidlem, že na blogu upozorňuji na významné dny, především mezinárodní. Vlastně tady vzniká nová rubrika významných dní. A podle vašich komentářů se mi zdá, že se vám líbí.
Někdy mi píšete, že o dnu víte, ale nevíte, kdy je. Někdy píšete, že jste o něm ani nevěděli.
No musím přiznat, že jsem na to naprosto stejně. 
Ovšem moje milá kolegyně mi označila do našeho plánu Kanál eM všechny významné dny až do konce roku a já si z nich vybírám ten, který mě zaujme a o kterém bych chtěla případně napsat.
Je teď příjemné, že po letech píšu naprosto svobodně bez příkazů a co já sama chci. Takže zpočátku jsem si říkala ani náhodou, tohle dělat nebudu! Na to teda zapomeň.  
Nakonec jsem napsala první článek 1. října na Mezinárodní den lékařů, který mi přišel obzvlášť v této době hodný připomenutí a k tomu jsem přidala Mezinárodní den seniorů, který připadá na stejné datum, a pak mě to celkem chytlo. Někdy je jednoduché získat o dnu informace, někdy mě to stojí velké úsilí hledání informací a navíc nechci přebírat a krást, co už někdo napsal a chci napsat něco svého. Pokud už nějakou informaci převezmu, uvádím zdroj. Sama bych na vyhledávání dnů čas teď teda fakt neměla. Ono téměř na každý den vychází nějaký "jakože" významný den, ale já třeba o Světovém dnu počítačové gramotnosti 2. prosince či Světovém dnu dětství 11. prosince psát nechci. 
U některých ani nechápu důvod jejich vzniku, panebože. 
To už by mohl být den rýmy, den kašle, den vzteku, pozdravu a podobně. Jo, já vlastně ani nevím, jestli tyhle dny náhodou nejsou. Jo myslím, že den pozdravu je. Mohla bych vlastně psát celý rok o těchto dnech a na zajímavější a důležitější témata by mi ani nezbyl čas.
To už by byly všechny dny v roce asi pořádně narvané.
Dnes je den boje proti korupci. Tady je myslím jasné, o co jde a není potřeba vysvětlovat.  
Ještě sem přidávám článek ze 3. prosince, který připomíná Mezinárodní den zdravotně postižených. 
Ať tady máme všechny dny, které mi přišly natolik významné, že jsem o nich napsala. 
Mějte pěkný den.

P.S. Děkuji za milé komentáře u adventní soutěže. Zatím to vypadá, že dárek získají všichni zúčastnění. Hrajeme do soboty 12. prosince.


Korupce je celosvětový problém
Marta Dušková

Dnes 9. prosince je Mezinárodní den boje proti korupci. Je to každoroční událost, a to od roku 2003, kdy 31. října tohoto roku byla slavnostně podepsána Úmluva spojených národů proti korupci.

Vznik souvisí se znepokojením států této Úmluvy se závažností problémů a hrozeb, které korupce představuje. Podrývá instituce a hodnoty demokracie, ohrožuje etické hodnoty a spravedlnost.

Mezinárodní den boje proti korupci má zvýšit povědomí a informovanost o korupci a jak proti ní účinně bojovat.

„Koordinací vládní protikorupční politiky je pověřena ministryně spravedlnosti. Na Ministerstvu spravedlnosti má v gesci oblast boje proti korupci Odbor střetu zájmů a boje proti korupci. V roce 2019 se odpovědným resortům podařilo prosadit několik dlouho diskutovaných opatření: v Parlamentu byl definitivně schválen tzv. nominační zákon, který stanoví transparentní nominační postup pro výběr uchazečů o řídící a dozorčí funkce v právnických osobách s majetkovou účastí státu. Dále byla schválena novela zákona o registru smluv, díky které byly zrušeny výjimky pro státní akciové firmy obchodované na burze (např. ČEZ, České dráhy). Vláda v roce 2019 rovněž schválila návrh zákona o lobbování, jehož cílem je stanovit jasná a vymahatelná pravidla pro lobbování na nejvyšší úrovni, a novelu zákona o soudech a soudcích implementující mimo jiné doporučení Skupiny států proti korupci při Radě Evropy (GRECO)“.

Priority boje proti korupci:

· Výkonná a nezávislá exekutiva

· Transparentnost a otevřený přístup k informacím

· Hospodárné nakládání s majetkem státu

· Rozvoj občanské společnosti 

Zdroj: Justice CZ, boj proti korupci www.korupce.cz

V České republice se odhalováním korupce zabývá i nevládní protikorupční organizace Transparency International, která bojuje proti korupci již od roku 1998 - www.transparency.cz . Právníci organizace bezplatně pomáhají stovkám klientů a oznamovatelů, kteří potřebují radu. TI řeší desítky korupčních kauz v ČR, připomínkuje zákony, upozorňuje na nekalosti. Korupce je celosvětový problém a vyskytuje se v mnoha oborech, nevyjímaje politiku.


Žijí mezi námi, chtějí se zapojovat do společnosti a pracovat.
Marta Dušková

Mezinárodní den zdravotně postižených byl poprvé vyhlášen 3. prosince v roce 1981 Valným shromážděním Organizace spojených národů a v České republice si tento den připomínáme od roku 1993. Tento den vznikl za účelem zvýšení osvěty a informovanosti mezi širokou veřejnost o problematice, se kterou se postižení lidé denně setkávají.

Tento den má připomenout, že postižení žijí mezi námi a mají právo na svůj plnohodnotný život v rámci svých možností. Tvoří odhadem 15 procent světové populace a v České republice je jich milion a pořád se potýkají s výraznými problémy a diskriminací.

V České republice zastupuje zájmy osob se zdravotním postižením nezisková organizace Národní rada osob se zdravotním postižením ČR www.nrzp.cz . Organizace jedná se státními a veřejnými institucemi v zájmu zdravotně postižených a snaží se především o jejich integraci do společnosti. Na webových stránkách rady je poskytováno bezplatné sociální poradenství pro zdravotně postižené, je zde zveřejněn seznam projektů podpory a pomoci a další informace.

5 komentářů:

  1. Ahoj Marti,
    moc pěkný článek, je důležité si připomenout, že ne všichni mají stejné a rovné podmínky. Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný večer Marti. nezbývá než souhlasit a Hankou. Měj se moc hezky a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
  3. Člověk si u mnohých důležitých věcí řekne, že to je jasné! Ale ne všem. Připomínat, připomínat!
    Marti, děkuji za tento článek a přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Souhlasím s Helenkou, je potřeba důležité věcí připomínat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milé komentáře a za vaše názory. Mějte pěkné dny.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.