čtvrtek 17. prosince 2020

další rozhovor na dálku


Dnes opět vykrádám sama sebe z nedostatku jiných témat a času a navíc doufám, že rozhovor s výtvarnicí a majitelkou kavárny bude snad zajímavý i pro vás. 
Je to další ze série rozhovorů na dálku, které už jsem napsala. 
O Silvii Belis jsem se už na blogu, myslím, několikrát zmiňovala. 
A článek, který zde sdílím, vyšel v našem magazínu včera. 
Jo a komiks Vlčí holka, o kterém se zmiňuji v článku, je pro dospělé a já jsem jej koupila naší Tereze, která má komiksy ráda, k narozeninám.
Mějte pěkný a pohodový den.

P.S. Ohledně výher mých obrázků: Sabi, prosím ozvi se, mám pro tebe dárek. Jo a je problém se zásilkovnami, takže zatím se mi povedlo zajistit dopravu pouze Rije a snad to dnes stihnu poslat. 
Jinak jsou zásilkovny plné a Alence pravděpodobně dárek odejde až po svátkách, přestože se snažíme každý den.
                      

Malý on-line rozhovor se Silvií Bellis
Marta Dušková

Mělnická rodačka Silvia Bellis je výtvarnice, kurátorka galerie Ve Věži a majitelka kavárny Café Živel. V současné době jsou to tři nelehké profese v jednom. V říjnu jsme o Silvii Bellis na Kanálu eM psali v souvislosti s jejím komiksem Vlčí holka, na kterém pracovala pět let. Kniha Vlčí holka je psychologický komiks, civilní příběh s prvky černého humoru a nádechem mysterióznosti. Kromě malování se Silvia věnuje hlavně práci se dřevem a některá její díla jsou vystavena i v kavárně Café Živel.

Dnes na otázky odpovídá Silvia Bellis.
1) Současná doba není pro nikoho lehká, pro někoho se toho možná v jeho práci až tak nezměnilo. Pro někoho je to těžší. U Vás se prolínají ale tři profese. Jste výtvarnicí, kurátorkou v galerii a majitelkou kavárny. Jak těžká je pro Vás současná situace?

Situace opravdu nebyla lehká, hlavně z finančních důvodů, když byly galerie a café Ve Věži i café Živel mimo provoz. Na druhé straně jsem si během této doby opravdu odpočinula. Tak "prázdnou hlavu" jsem neměla snad od roku 2013. Pomohlo mi to nabrat dech a dělat svojí práci opět v plné síle a s radostí.

2) Máte asi víc času na výtvarnou práci, ale máte chuť tvořit? Nepotřebuje člověk i ke tvoření inspiraci z běžného života?

Chuť tvořit byla obrovská, snažila jsem se zapracovat na nových námětech, a i když díky malému synkovi stejně nemám moc času, podařilo se mi zase zasít pár "tvůrčích semínek".

3) V září Vám vyšel krásný komiks Vlčí holka, ale plánované výstavy se pravděpodobně nemohly uskutečnit. Na čem teď pracujete či co připravujete?

Teď se snažím propagovat knihu hlavně přes internet a sociální sítě, přála bych si, aby se dostala více do médií, český knižní trh je velmi rozsáhlý, a tak nová knížka lehce zapadne. Moc se těším, až s ní budeme moci konečně vyjít ven. Plánujeme opožděný křest knihy a s ním spojenou výstavu. Dále pracuji na dalším komiksovém námětu, který ještě nebudu zveřejňovat, ten je zatím v plenkách, ale bude to zase nevšední téma.

4) Od čtvrtka 3. prosince už jste mohla otevřít dveře svojí kavárny Café Živel. Je zbytečné se ptát, zda z toho máte radost. Čeká na návštěvníky v kavárně nějaká novinka kromě posezení v krásném prostředí, skvělé kávy a občerstvení?

Hlavně jsme se snažili prostor zase o trochu více zútulnit a navodit v něm příjemnou předvánoční atmosféru. Hlavně moje kolegyně Iva propadla kouzlu Vánoc, takže máme opravdu krásně nazdobeno. Zařadili jsme také nové hřejivé zimní nápoje. Pro děti je to například speciální "medvídkový čaj" a pro dospělé Yuzu tea asijský citrusový čaj.

5) Trochu osobní otázka. Jak se pro Vás změnil Váš osobní život? Žije Vaše rodina ve zdraví?
U nás je naštěstí vše v pořádku. Jsme zdraví, a to je ze všeho nejdůležitější.

Děkuji za rozhovor a těším se opět někdy na osobní setkání.

5 komentářů:

  1. Zdravím Marti, opět krásný článek.V Mělníku jsem byla před mnoha lety a vždy, když čtu Vaše příspěvky, tak si říkám,že to chce výlet, no snad na jaře se to podaří. S posláním obrázku si nedělejte starosti, až budete mít i další adresu, klidně to nechte až po Novém roce, bude to klidnější. Zásilkovny, PPL a další nestíhají, jaké bylo moje překvapení s Českou poštou... Riskla jsem postu a poslala balíček kamarádce v úterý odpoledne a ve středu mě volala, že došel. No cena byla vyšší, ale u nich blízko žádná zasilkovna není. Mějte se hezky a těším se. Alena

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za rozhovor. Je to skutečně nelehké v této době. Takový člověk si práci vždy najde, i když je smutné, že to setkávání lidí chybí. Třeba v té kavárně.

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavý rozhovor. Pro podnikatele to v této době není jednoduché, hlavně po finanční stránce. A situace se bohužel nelepší spíše naopak. Mám docela obavy, co nám přinesou příští dny a nový rok.

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za rozhovor, Marti. Boj to je i když nás neobchází žádný virus.
    Přeji příjemný den a paní majitelce i nám všech co nejrychleji normální časy.
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentáře. Teď dělám jen tyhle malé rozhovory, kde se prolíná stejné téma a to současná situace. Na dálku by ty klasické rozhovory ani nešly, nebo já je aspoň neumím. Rozhovory musí být při osobním kontaktu a případně u šálku kávy. Těším se, až zase ty opravdové rozhovory půjdou tvořit a psát. Mějte krásné dny.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.