čtvrtek 31. prosince 2020

dnes jsem si uvědomila...


Vlastně nikdy jsem neměla potřebu si přát na Silvestra, aby byl příští rok lepší. Většinou byl dobrý s nějakými výkyvy tak, jak to bývá. 
Jednou nahoře, jednou dole. 
Naopak jsem si dávala pozor, abych to náhodou nezakřikla nějakým neskromným přáním a nebyl pak ten přicházející rok horší. Vždyť byl dobrý.
Letos je vše jinak a já si přeji, aby byl ten nadcházejí rok lepší aspoň o trochu a přinesl nám všem návrat k běžnému životu.
A na závěr roku přidávám ještě článek, malou úvahu na poslední den roku, který jsem psala pro magazín na dnešní den.
Takže ještě jednou všem svým virtuálním, facebookovým a dalším přátelům šťastné vykročení.


Tichý Silvestr 2020
Marta Dušková

Letos poslední slova do magazínu, poslední příspěvek, poslední přání. Zní to fatálně, ale já to tak necítím nikdy.
Jdu proti proudu. Silvestr pro mě je stejný jako jiný den, necítím ho jako milník. Vlastně spoustu let jsem na Silvestra byla v práci.

Oslavy na povel nemám ráda. Nebilancuji, nedávám si předsevzetí, nemám žádná očekávání. Těším se normálně z každého dne a na to, co přinese.
Letos to mám jinak, přece jen přání mám a stejné jako celý svět. Chci, aby to skončilo a brzy se vrátil běžný život. Když jsme ho žili, brali jsme to samozřejmě a ani nás nenapadlo, že to může být jinak.

Oslavovat, rozuměj bouchat šampaňské, můžu já kdykoliv, bez jakéhokoliv důvodu či příčiny, bez ohledu na datum. Silvestra fakt neslavím, ne teda vždy, a ne z principu. Když se sejdou přátelé, slavíme, ostatně jako Moravák to mám v genech, ale jako v jiný den. Svazuje mě odjakživa povinný předpoklad oslavy, to celkem stádní slavení a dotazy typu, jak jsi oslavila Silvestra, nesnáším. Ale každému, co jeho jest.

Letošní tichý Silvestr bez ohňostrojů, shromažďování a velkých oslav, zákaz vycházení pro mě není drama. Ale rozumím těm, pro které je to důležitý den. Ovšem letos je vše jinak.

Silvestra strávíme stejně jako v posledních letech sami s mým mužem a novým mazlíčkem poklidně. Mám jedinou tradici, kterou neporušuji. Přesně o půlnoci zavolám svým třem dětem a popřeji do nového roku. Moje mamka už spí, tak jí volám až ráno.

Mám vzpomínku na náš nezvyklý Silvestr roku 2014. Do té doby jsem si myslela, že jsem závislá jen na kávě. Bez ranní kávy mám mozek mrtvého delfína a nejsem schopná rozumně uvažovat. Mám spoustu jiných neřestí, ale ty si chci ponechat. Bez zapálené cigarety vydržím naprosto klidně několik hodin. Bez kávy ne. Ale v roce 2014 vznikla jiná závislost. Logické hry na počítači s mým mužem hrajeme dlouhou dobu. Sice při časově omezené hře, kde výhružně tikají hodiny, se stávám nepoužitelnou, nezvedám urputně vyzvánějící telefon, nerozhází mě ani připalující se guláš na plotně a letím k němu teprve, až mi skončí časový limit. A snažím se napravit, co se dá (a to jsem prý skvělá kuchařka) a občas vyleju za stálého míchání do h….u, ale ta pravá závislost to nebyla. Tu jsem měla teprve poznat.

Vše se změnilo emailem mojí sestry. Odkaz na hru 2048 mě zpočátku nijak nevzrušil. Nechávalo mě klidnou soutěžení mého muže s mojí sestrou, kdy si škodolibě posílali svoje výsledky a hodně soupeřili. Je to prý nejvíc návyková hra všech dob. Nerozuměla jsem tomu, proč si posílají sms s obrazovkami počítačů jako důkaz. Ovšem do té doby, než jsem začala hrát.

Myslela jsem si, že v „seniorském“ věku se nemůžu stát gamblerem. Matematice nerozumím, nemám tento druh inteligence. Možná proto jsem hře dlouho odolávala. Nerozuměla jsem té nepříčetné závislosti, kdy se ztrácí zdravý rozum a vy vidíte po několikahodinové hře všude čísilka, která musíte skládat logicky k sobě. Hrajete v duchu na televizní obrazovce, kde zrovna běží kultovní film Kill Bill, který máte rádi.
Vzpomínám si na první vítězství, kdy jsem poskládala čísla do kýžených 2048. Můj muž byl už na metě 4096. Heslo naší domácnosti bylo, počkej, dohraju a jdu vařit, dojdu s košem, dojdu pověsit prádlo, jdeme uklízet, zkrátka něco jdeme.
Tak pokud se chcete bavit na Silvestra jinak a hru neznáte, tak hrajte 2048.
Kdo jste dočetli až sem, děkuji moc. A lepší nový rok pro nás všechny. Rok 2020 už pro mě navždy bude ten „rouškový“.

P.S. Přiznávám, že tu hru hraji dodnes a už jsem několikrát dosáhla 4096. Jen nemá náboj závislosti, páč to umím. Nemusím nadávat sestře, že kvůli hře tak tak stíhám autobus do práce. No, nevím, jestli to není proto, že už většinou pracuji z domova.

13 komentářů:

  1. Sem tam si na počítači nějakou hru zahraju, ale spíš jen sporadicky.
    Myslím, že nejen rok 2020 zůstane v nás jako rok rouškový, ale i rok 2021 se o ten titul bude ucházet. Moc bych nám všem přála, aby tomu tak nebylo !
    Hezký Silvestr a v novém roce jen všechno dobré !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Jedné závislosti, té nikotinové, jsem se zbavila před 17 roky. Zato přibyla nová, také hraju hry a to na FB. Nějaké neřesti musíme mít, ne? ;-)
    Marti, přeji Tobě i celé rodině do nadcházejícího roku jen to dobré a hodně zdraví. Růža

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, já jsem zase ráda za každý den, kdy můžeme slavit. Jsem ráda, že jsme celkem zdraví, že se vídáme s rodinou a těch důvodů k oslavám je naštěstí dost. Ale na Silvestra jsme sami, udělám pár chlebíčků a kouknem na telku, možná skončíme u počítače a o půlnoci zajdeme na roh k sousedům na přípitek. Ale hry nehraji, na ty mi čas nezbývá. Často zpracovávám fotky a ty mi zaberou spoustu času. Možná navečer na 2048 kouknu, teď ne, potřebuji ještě něco nachystat. :o) :o)
    Do nového roku Ti přeji pevné zdraví a spoustu optimismu. D.

    OdpovědětVymazat
  4. Martino, tak ti přeji, aby příští rok nebyl horší, než všechny před ním, ať ti to píše a láska ať dál sídlí ve vašem domě.Pozdrav od mé slepice tvé Kocouře. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, tobě taky přeji hodně zdraví, štěstí, klid a pohodu.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, přeji klidný, pohodový rok ve zdraví a spokojenosti. J

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, přeji do nového roku hodně zdraví, štěstí a radosti z Tvé práce. Silvestr oslav, jak je srdci milo. V roce 2021 se těším na příspěvky do magazínu i Tvé malované obrázky a kočičí příběhy. Marie

    OdpovědětVymazat
  8. Drazí Dietlovi,
    tímto samozřejmě myslím i chlupatého záškodníka.
    Já, která mám genetický fond pro všechny závislosti typu sex, drogy a rock n roll, samozřejmě chápu, vnímám a nemám problém :) Ještě jsem s hrami nezačala a tak se těším na důchod.
    Přicházím s přáním, aby ten další rok byl klidný, normální a v našich srdcích zase ukotvila jako v přístavu láska a sdílení, nikoliv na sítích.
    Buďte zdrávi a těším se na nové příběhy plné humoru, nadhledu.

    OdpovědětVymazat
  9. Marti, přeji krásný, zdravý a hravý nový rok tobě i celé rodině! Helena

    OdpovědětVymazat
  10. Marti, krásný nový rok a musím napsat, že hru neznám a k závislostem jsem vždycky byla nakloněna :o)))..Ostatně nebylo by špatné dosáhnout 2048..teď myslím roku...to by mi bylo již úctyhodných 85 let...No tak radši budu myslet na zdraví v tom novém roce..zdraví pro všechny i celou tvou krásnou rodinu...Užívejte všech dní, které nám tento nový rok přinese ve zdraví..Inka

    OdpovědětVymazat
  11. Marti, na link na 2048 se budu snažit rychle zapomenout (stačí mi něco jako scrable na FB :). Já si na sivlestrovské oslavy taky moc nepotrpím. Jak chodím normálně spát poměrně pozdě, tak na Silvestra se dost často těším, až přestanou bouchat rachjtle a budu to moci "zalomit" :).
    Já se sice obávám, že na návrat k normálu si ještě počkáme, ale i tak přeju krásný rok 2021.

    OdpovědětVymazat
  12. Marti přeji celé tvé rodině krásný rok 2021, prožitý ve zdraví, štěstí a lásce.
    Iva

    OdpovědětVymazat
  13. Trochu opožděně děkuji všem za milá přání a jsem ráda, že vás mám.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.