středa 30. prosince 2020

malá galerie z minulých let


A trochu historie ohňostrojů. 
No letos jich moc nebude. Aspoň teda v našem regionu. 
A dovolte mi na úvod citaci, kterou mám v článku, který dnes vyjde.
„Krásné, okouzlující, ale také velmi hlasité a škodlivé..."
Letos tedy nebudeme muset hlídat Sárinku, jako vloni ještě Justýnku, která vyběhla neočekávaně ven a my ji hledali a děsili se toho rámusu. 
Naštěstí přiběhla rychle domů a vyděšená.
Článek o Silvestru a jak jej třeba trávíme my, už je napsaný a zveřejněn bude zítra.
Dnes vás zvu do naší malé galerii ohňostrojů, které jsme zachytili s mým mužem v průběhu posledních let od nás ze zahrady či z terasy. 
A samozřejmě zveřejňuji článek o historii ohňostrojů.
Mějte pěkný den.






Jak stará je historie ohňostrojů?
Marta Dušková

Aneb letos Silvestr potichu. Původně na úvod tohoto článku měla být pozvánka na plánovaný tradiční novoroční ohňostroj v Kralupech nad Vltavou, který byl avizován minulý týden. Bohužel letos už to tak prostě je, že některé akce se musí zrušit. Nicméně článek není jen o pozvánce a na přiložených fotkách se můžete podívat na menší ohňostroje z minulých let.

Podle některých informací je historie ohňostrojů stará 2000 let a první zmínky pocházejí ze starověké Číny. Legenda prý praví, že čínský kuchař smíchal dřevěné uhlí, síru a ledek. Směs byla vměstnána do ucpané bambusové trubičky a zapálená. Následně explodovala. Zvuk, který vznik byl tak hlasitý, že vyděsil všechny lidi. Přece jen byl tento zvuk pro lidi zcela neznámý a nový. Číňané proto začali věřit, že pokud dokáže zvuk vystrašit lidi a zvířata, dokáže vystrašit a zastrašit i zlou sílu NIAN (mýtická bytost). Ta totiž údajně požírala úrodu i lidi samotné.

Ať už je legenda založená na pravdě či nikoliv, je zřejmé, že petardy a ohňostroje nejsou vynálezem moderní doby. Jsou spojeny s objevením černého prachu, který je často mylně nazýván střelným prachem.

I dnes je Čína považována za největšího výrobce a exportéra ohňostrojů.
Ohňostroje jsou součástí oslav příchodu nového roku v celém světě. V poslední době se zvedá vlna odporu proti tomuto způsobu oslav. Vznikl dokonce projekt Silvestr potichu www.silvestr-potichu.cz .

Citace z webu:
„Krásné, okouzlující, ale také velmi hlasité a škodlivé. Ohňostroje. Zraňují lidi i zvířata, způsobují požáry i zbytečné odpady. My na to upozorňujeme a předkládáme fakta. Přidej se i ty a slav s námi Silvestra potichu!“

A co vy? Umíte si představit Silvestr bez hluku?



6 komentářů:

  1. Zajímavý článek Marti. Ano i já ty petardy a rámus nějak nemusím a vadí to i ptákům a zvířatům venku. Strašně tím trpí protože mají ještě citlivější sluch než my, lidé. Přesto se u nás ve městě ozývají večer petardy a i když je zákaz pobytu venku po 21 hodině, tak myslím, že někteří jedinci stejně střílet budou a nic je neodradí. Mně osobně to přijde jako zbytečné vyhození peněz za pyrotechniku a navíc nebezpečné pokud s tím nemanipuluje odborník, který to umí sestavit a vytvořit hezký ohňostroj s omezenou dobou a na jediném místě. V NP České Švýcarsko už jsou ohňostroje zakázané několik let a přesto se najdou jedinci, kteří zákaz porušují. Přeji ti krásné posledni dny tohoto náročného roku a v tom novém hlavně hodně zdraví , štěstí, lásky, pohody,spokojenosti a osobních i pracovních úspěchů.

    OdpovědětVymazat
  2. Půlnoční ohňostroj na přelomu roku, který u nás každý rok rozářil nebe jsem schopná zkousnout. I když vím, že pro zvířata je to velice nepříjemná záležitost. Jenže ono nezůstane nikdy při tom jednom a někteří jedinci se vyžívají v nekonečném amatérském rámusení a to mi tedy vadí.A hodně.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Mám bratra, který miluje ten moment třesku.
    Už od malička vyráběl z dostupných chemikálií různé třaskaviny.
    Proto mi nedělá problém pochopit tuto vášeň a ke kulatinám jsem mu koupila veliký ohňostroj a byl nejspokojenější.
    Ten si vybouchal na Silvestra na skále, mimo domy, mimo civilizaci.
    Líbí se mi organizované ohňostroje, mají atmosféru a kouzelné dělalo město Lovosice.
    Nemusím petardy, které se bouchají uprostřed města a děsí zvířata, lidi a celý svět.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, ten půlnoční ohňostroj , který se konal v Turnově mi nikdy nevadil.Jezdili jsme se podívat a muž fotil.Ale vadí nám petardy a jako každý rok už vybuchují během svátků každý večer.Nechápu, jak můžou odstřelovat lidi u nás ve vesnici.Každý má pejska a jsme blízko lesa.Strašně nás to sejří každý rok.Uvidíme , jak to bude zítra. Martina

    OdpovědětVymazat
  5. Mám známého, když roky dělal ohňostroje v Hradci Králové. S hudbou, vždycky to byla veliká nádhera! Náš jinak nic moc výhled na paneláky je dnes k užitku - ohňostroje vidíme, ale skoro neslyšíme. Aaron se nebojí, ale věřím, že zvířata mohou mít celkem velký šok.
    Přeji hezký poslední letošní den, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Jako malá jsem se ohňostroje bála, na náměstí, kde se v Jihlavě ohňostroje pořádají, jsem stávala co nejdál. Něco z té bázně ve mě zůstalo a dodnes ho raději pozoruji z dálky. Chápu, že zvířátka to vnímají jinak a tak se přimlouvám za tiché Silvestry. Konec roku můžeme oslavit i potichu.
    Přeji pohodový poslední den roku.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.