pátek 18. prosince 2020

nevím, jak je to možné...

ale už se nám to stalo zas a asi to není normální a určitě ne běžné. Předvánoční úklid neděláme už nějakých pětatřicet let. Tato naše tradice vznikla ještě v době, kdy byly naše tři děti malé. Malovaly a vystřihávaly vánoční stromečky a jiné vánoční dekorace a lepily je na okna. Protože malovaly úhly, vzdali jsme mytí oken. A abychom je nemuseli přes svátky napomínat, že špiní sedačku, křesla či případné koberce vánočním cukrovím a nás to neiritovalo, odpadl i tento úklid a tradice úklid se přesunula na leden. Myli jsme okna, čistili koberce se zašlapaným vánočním cukrovím a sedačky pomalu a v klidu a bez stresu. I úklid skříní jsem přesunula na tento čas. Mělo to logiku, děti dostaly nějaké nové oblečení a já v lednu třídila, co je komu malé a nahrazovala novým.
Od té doby vánoční úklid prostě neřešíme. Občas se nám ale stane něco, nad čím zůstává rozum stát. Tak jednou za tři čtyři roky připadne těsně před vánoci nějaká práce, kterou jsme několik měsíců odkládali a ještě by počkala. Nevím vůbec, jak je to možné. Nikdo nás k tomu nenutí a přesto se to u nás stává už celkem pravidlem.
Před třemi čtyřmi lety jsme si koupili do předsíně novou skříň, a když přišla 22. prosince návštěva, divila se, co se děje už u vchodu, kde trůnila stará skříň čekající na svého nového majitele. Ale ono nejde jen o to, že vyměníte jednu věc za druhou. Obvykle dáte něco nového třeba jen do předsíně a zjistíte, že budete muset obrátit celý dům na jih, protože najednou se toto a toto do sousedství nové věci nehodí a pak najednou zjistíte, že vlastně děláte velký předvánoční úklid.
Včera přišla naše kamarádka Bára a ještě před vchodem udiveně zvolá: ježíš, neříkej, že malujete teď před vánoci. Neřekla jsi, že si mám vzít montérky. Jo a budeš muset dělat větší úklid...
No opět se to stalo, nevím, jak je to možné. Mluvíme o malování přízemí, kromě obýváku, ten jsem malovala před dvěma lety a nepotřebuje opravu, už několik měsíců. No od léta. Ale furt se to odkládá, tu se zapomene koupit barva a stejně se do toho nechce...
Tak jsem si před Vánoci objednala barvu, ať ji tady mám, až mě to chytne. Obvykle totiž jsem malířem pokojů já. 
No zkrátím to. Do malování se pustil můj muž se Sárou. Vydržela s ním malovat toaletu, tou se začínalo, celou dobu a skákala po štětce. Naštěstí jsou tam téměř všude dlaždice. Pak se můj muž pustil do opravy stropu v předsíni a v kuchyni. Zateklo nám z terasy, to už sem tady psala. Bylo zapotřebí nejdřív oškrábnout omítku. Sára spořádaně seděla pod žebříkem po celou dobu konání a ani jí nevadilo, že na ni padá omítka. Ona prostě musí pracovat s námi a nic jí neunikne. Po malování je občas sem tam bílá.
No všechno se asi do Štědrého dne vymalovat nestihne, ale nějak nám to nevadí. Předsíň, kde už byly ve stropu díry, je krásná a ostatní uvidíme, jak to půjde.
Ne předvánoční úklid pořád neděláme a dělat nebudeme, jen jednou za pár let se nám to trochu vymkne a vždy je to nějaká větší práce. Jo teď jsem si vzpomněla na rekonstrukci kuchyně a kuchyňské linky, to je taky pár let a opět téměř na vánoce.
Fakt nevím, proč se nám to děje. 
Před dvěma dny volal syn, že trochu rekonstruuje obývák. Mám to asi po vás. 
No možná to máme prostě v genech, u nás se prostě neplánuje, u nás se jde do všeho po hlavě. 
Kdy jindy, než teď hned!
Hlavně že máme všude vánoční výzdobu.
A tak si tady žijem.
Mějte pěkný den. 

P.S. Foto je jen ilustrační, jiné momentálně nemám. A bordel esteticky nafotit neumím.

9 komentářů:

  1. Mart, my v listopadu bílili špajzku. U nás to byla nutnost, protože se tam udělala plíseň. Takže si umím představit, jak to u vás vypadá. A taky jsme si vzpomněla, jak jsme před lety, před Vánoci dělali novou elektriku v bytě. Ten rok jsme v létě měnili okna a při té příležitosti jsem říkala manželovi, že by bylo potřeba udělat novou elektriku. V kuchyni už nesvítilo světlo a syn nemohl najít odkud je připojené. No, nešlo to a těch důvodů bylo. Kam bychom všechno nastěhovali apod. Někdy v listopadu k nám měla přijet poprvé na návštěvu naše budoucí snacha. Luxovala jsem v pokojíčku a najednou jsem ucítila smrad jako když se něco pálí. Ihned jsem vypnula vysavač. Byla to zásuvka. Manžel sám uznal, že je potřeba zavést novou elektriku a neriskovat vyhoření. A následující si jistě umíš představit. Nábytek, který bylo potřeba vystěhovat, se vynosil na půdu a pak se vysekaly staré rozvody a natáhly nové. Máme syna elektrikáře a manžel mu zdatně sekundoval. Do Vánoc bylo hotovo a už bych takovou akci zažít nechtěla.
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
  2. Máš vyzdobeno, předsíň se na vás usmívá...... Vánoce, Vánoce přicházejí. :-)
    Hezký den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, :-). Já pamatuji ještě u rodičů dvakrát motování nábytkové stěny těsně před Vánoci a u nás pak dodělávání bytu po stěhování, aby bylo do Vánoc hotovo (odpadli jsme 22.12. těsně po půlnoci, ale dali jsme to :)).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, je to čtyřicet let, co jsme se nastěhovali do nového domečku. Ještě 24. dopoledne jsem šila záclonu do kuchyně. Přece nebudeme večeřet u holého okna. Tak tě plně chápu. M.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, omlouvám se za chyby.Plácá mi to telefon.Martina

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, moc zdravím a přeji hezký večer.Martina

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, my se do nového domu stěhovali, 20. prosince. Nechápu jak, ale dali jsme to :o)
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Holky, vy jste mi připomněly, že my jsme se vlastně do našeho předchozího domu taky stěhovali těsně před Štědrým dnem. Mějte pěknou čtvrtou adventní neděli.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.