pondělí 28. prosince 2020

Noemova archa


Občas náhodou narazím na téma, které mě natolik zaujme, že se mu začnu věnovat a zjišťovat informace do hloubky. 
To se mi stalo i tady u informace o vzniku nového kostela. 
Vlastně spíše u komentářů, kteří stavbu, která ještě nestojí, začali okamžitě odsuzovat a ptali se, proč se nemůže postavit "normální" kostel. A protože už jsem vše k tomuhle tématu napsala do článku, který právě vyšel na Kanál eM, sdílím jej i sem. 
Nemůžeme přece očekávat, že novodobé sakrální stavby budou kopírovat baroko či gotiku.
Mějte klidný, pohodový den.



V neratovickém regionu bude stát Noemova archa
Marta Dušková

Při slově kostel si každý pravděpodobně vybaví gotickou či barokní stavbu. Jak by měla ale vypadat sakrální stavba současnosti? Jen těžko si lze představit, že architekti 21. století budou napodobovat stavby minulých staletí. Novodobá stavba by měla reflektovat současnou dobu.

Novodobých staveb kostelů moc nevzniká. Jen málokde kostel chybí a stavby hodné obdivu najdete všude ve světě. Město Neratovice však kostel nemá a byl to záměr komunistů založit město bez kostela. Neratovice jsou plné průmyslu a komínů. Ale dominanta tady chybí.

Kostel Nejsvětější Trojice a pastorační centrum Kardinála Josefa Berana bude stát na hranici Libiše a Neratovic na místě zarostlém křovinami a plném odpadků. Kolem kostela vznikne hřiště a park.

Návrh kostela pochází z dílny významného architekta Zdeňka Fránka, který se stal Architektem roku 2020. Návrh neratovického či libišského kostela je unikátní stavba, představující loď, Noemovu archu. Kostelní věž představuje člověka, který k lodi přistupuje a dotýká se jí. Kostel bude zasvěcen Nejsvětější Trojici a má sloužit k bohoslužbám a jako centrum společenského dění k pořádání koncertů, přednášek, výstav, workshopů, rodinných setkání.

Kostel staví farnost Neratovice za podpory Arcibiskupství pražského a mnoha dárců. Originální návrh stavby vyvolává protikladné emoce. Ale každá stavba či jiná činnost, která tzv. neodpovídá „normě“, vyvolává kritiku. Podrobné informace jsou k dispozici na www.kostelneratovice.cz .

Názor redaktorky
V komentářích ke stavbě kostela zaznívá: „Mně se návrh nelíbí. Proč nepostavíte normální kostel“?
Co je vlastně normální v architektuře? Co je možné považovat za normální v životě?
Normy či hranice si vymýšlíme my sami, ale každý z nás je originál. Nejsem sice věřící, ale kostely ráda navštěvuji. Obdivuji krásu staveb. A líbí se mi i tato.
Ostatně ani jiné novodobé sakrální stavby nejsou z pohledu zvyku či „normálnosti“ kostelem, jak si ho člověk v duchu představí. Zajímavou stavbou je například Kostel sv. Václava v obci Sazovice nebo novostavba římskokatolického kostela Martin v Krnově viz fotografie.
Možná to chce nadhled přijmout nové pojetí v životě a nedržet se vždy něčeho tradičního či „normálního“.
Nové kostely jsou otvírány nejen v čase bohoslužeb, ale i pro kulturní vyžití. Těžko si lze představit, že by bylo možno otevřít kostely, které jsou historickými památkami, síněmi výtvarného umění o něco víc než k bohoslužbám.


Kostel sv. Václava


Kostel Martin

8 komentářů:

  1. Tohle se taky zvedlo za odsuzovací vlnu, když se v Litomyšli stavěl poslední kostel. Ryze moderní stavba, kterou nemít na střeše kříž bude člověk neznalý považovat buď za plavecký bazén nebo tělocvičnu. Nakonec si lidé zvykli a stavba dostala mnoho ocenění. Jak píšeš, těžko můžeme v 21. století stavět repliky románských, gotických nebo barokních kostelů, to je strašný nesmysl...

    OdpovědětVymazat
  2. Architektura se opakovat nemá. A každé dílo by mělo mít svá "měřítka" s ohledem na dobu, v jaké vzniká. Ani já si nemyslím, že by se měly stavět repliky starodávných kostelů. Nicméně zrovna návrh , který je na prvních dvou fotografiích se mi nelíbí. Naproti tomu stavba kostala v Krnově, ta je pro mne architektonicky zajímavá. A třeba kaple v Bukovanech i Kyjova - taky je to moderní nový kostel a je krásný, svým tvaroslovím se hodí i do okolní zástavby. A když se pozastavím nad prací pana architekta Fránka, konkrétně nad sakrálními stavbami, tak třeba motlitebna v Litomyšli nebo v Černošicích je naprosto úžasná. Takže ono je to i o přístupu jednotlivce, o vkusu každého samého. Moderní se mi líbí, ale neznamená to, že se mi musí líbit vše.
    Marti, měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, myslím, že každá doba má své . I když návrhy na prvních fotečkách se mi nelíbí. Kostel v Sazovicích znám , často kolem něj jezdíme a podle mě do okolí hezky zapadl. I když podle těchto foteček to není moc poznat, pohled zblízka je lepší.
    Marti, měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
  4. Přiznám se, že návrh nového kostela se mi nelíbí. Ale kostel na dvou posledních fotografiích ano.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, já souhlasím s tím, že současná doba má mít svoji architekturu, nicméně ne vše je architektura povedená. Bydlím kousek od kostela postaveného na jednom z největších pražských sídlišť asi před deseti lety a musím, říci, že už jsem si na něj sice zvykla, ale líbit se mi nezačal. Připomíná něco mezi silem a odpalovací rampou - zejména k té strany, kolem které chodím, a podle mne není ani proporčně vyvážený. Ale třeba ve Strašnicích je nový kostel povedený, libil se mi i kostel v Luhačovicích.
    Každopádně zajímavý článek na zajímavé téma
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, máš pravdu, že každá doba si žádá své. Občas ale mám s moderním pojetím problém. Moc se mi líbí poslední dvě fotky, ty předtím vůbec. Také hodně záleží na okolí, které stavbu doplňuje. Zrovna fotka kostela sv. Václava shora ukazuje, jak s okolím neladí. A to je právě o názoru každého z nás :-).
    Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, návrh jsem zahlédla. Rozhodně upoutá, podle mě záleží taky na tom, kde bude stát. Taková stavba chce dostatek prostoru. Ve srovnání s Evropou se u nás nových veřejných architektonicky zajímavých staveb staví opravdu málo. Když si vzpomenu na Londýn, Barcelonu - a jistě při vzniku taky každý nejásal a teď se na to jezdí dívat celý svět.
    Přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za všechny milé komentáře. Článek ale nebyl o tom, zda se nám uvedená stavba líbí či ne. Nebude a nemusí se líbit všem. Spíš jsem chtěla napsat o tom požadavku "normálnosti", kterému moc nerozumím. Mějte pohodové dny.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.