úterý 1. prosince 2020

původně jsem si myslela,

že na blog nebudu dávat, co je dnes za den. Myslím, že většina z nás o něm ví a možná máme pocit, že se nás tohle vůbec netýká. 
No, ať už je to jakkoliv, rozhodla jsem se nakonec článek psaný do našeho magazínu, který vyjde dnes, dát, protože zatím jsem sem dávala všechny významné dny, o kterých jsem psala.
Tak proč ne tento. Na dnešek stejně nemám připraveno vlastně žádné téma a právě jsem teď ráno dopsala třetí článek, takže upřímně psaní mám docela dost.
Jo, já vím, že úvodní foto s tématem vůbec nesouvisí a svíčky naší Terezy už jste včera viděli, ale jednak nemám momentálně žádné foto, které by souviselo a to co bude na Kanál eM, sem nechci dávat a navíc jsem chtěla, aby se svíčky ještě jednou zaskvěly v plné kráse. Mám z nich velkou radost. Teri, ještě jednou děkuji.
Všem přeji pohodové úterý.

Dnes si připomínáme den boje proti AIDS
Marta Dušková

Světový den boje proti AIDS připadá na 1. prosince každý rok a poprvé byl jako celosvětově významný den vyhlášen Světovou zdravotnickou organizací (WHO) v roce 1988.

Je příležitostí k osvětě o pandemické smrtelné nemoci AIDS, k povzbuzení boje proti ní a viru HIV, a i uctění památky jeho obětí.

Epidemie není omezena pouze na rozvojové státy a od té doby, co byl nahlášen první případ, změnilo onemocnění svět. První informace o nemoci aids se objevila 5. června 1981. Už si vyžádala více než 25 milionů obětí a každý rok stoupá počet nakažených, mezi nimiž jsou i malé děti. Velká část nakažených bohužel o své nemoci neví i několik let a více než polovina nakažených se neléčí, protože nemají k lékům přístup – zdroj Organizace Lékaři bez hranic.

Osvětě a prevenci je v současné době věnována velká pozornost a podle OSN by se mohlo podařit do roku 2030 epidemii zastavit. V roce 1996 vznikl program OSN pro boje proti HIV a AIDS.

V tento den 1. prosince se konají akce prevence AIDS a každý, kdo má zájem, si může nechat zdarma udělat testy.

Národní program boje proti AIDS v České republice, kde je možné nalézt všechny potřebné informace, je dispozici na www.prevencehiv.cz . Národní linka pomoci AIDS 800 144 444 je zdarma a volat je možné od pondělí do čtvrtka v době od 9 do 12 a od 13 do 18 hodin, v pátek od 9 do 12 a od 13 do 16 hodin. Na webových stránkách je možnost využít i internetové poradny, jsou zde zveřejněna HIV centra a další informace o testování.

V současné době celý svět bojuje s jinou pandemii, o to důležitější možná je připomenout i boj proti AIDS a HIV.

6 komentářů:

  1. Ahoj Martičko,
    je dobře, že tyhle dny připomínáš. Je potřeba na to myslet. Týká se to nás všech, i když se v tuhle dobu zdá, že kolem nás řádí mnohem větší strašák...
    Svíčky jsou ovšem náherné!
    Měj pěkný den
    Sabina

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, je dobře, že jsi tento den připomněla. Někdy mi připadá, že se na tuto vážnou nemoc zapomnělo. Jen si myslím, že zastavit epidemii AIDS do roku 2030 je nereálné.
    Včera jsem zapomněla pochválit svíčky, máš šikovnou dceru.
    Pro naši rodinu je 1.prosinec také významný den, před 8 roky se narodila náš vnouček Vašík.
    Měj hezky den.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, tak já se přiznám, že vím, že je Den boje proti AIDS, ale nepamatuji si, na který den připadá.
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, včera jsem zapomněla pochválit ty svíčky!
    A o tomhle významné dni vím, stejně jako Stáňa si nepamatuji datum. Letos mám pocit, že se na spoustu důležitých a život ohrožujících aspektů kvůli pandemii zapomíná.
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Ty svíčičky jsou kouzelné. A možná se k tématu i hodí. Jako naděje nebo i vzpomínka. Děkuji za tato shrnutí významných dnů, které děláš. Je to pro mě vždy zamyšlení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za milé komentáře a jsem ráda, že vás cyklus baví významných dnů baví. Mějte všichni pohodové dny.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.