středa 2. prosince 2020

světla v domě



Pokračování prezentace našeho dekorování domu. 
Ne, že by to bylo k chlubení, ale dokumentuji každý rok vlastně hlavně pro sebe, páč zapomínám. Občas se dívám na fotky z minulého roku, jaké byla třeba barva vánočních ozdob na girlandě na schodech. Jinak se nám výzdoba až tak nemění. Začala jsem se trochu krotit a přestala jsem nakupovat každý rok nové ozdoby a dekorace. Byla to moje adventní tradice a ráda jsem překvapovala děti. Zdobila jsem stromek v noci před Štědrým dnem a děti ráno běžely natěšené, jaký stromeček přinesl Ježíšek. Dodržování této tradice vyžadovaly, i když už byly téměř dospělé. Navzájem se budily a ještě v noci se chodily dívat na stromeček, i když ve tmě toho moc neviděly.
Dnes bych si s ozdobami mohla otevřít stánek na trhu. Mám všechny možné barvy. Občas ozdoby půjčuju a ne vždy se mi všechny vrátí. Tak možná přijde čas, kdy si budu moct koupit zase nějakou novou sadu. Akorát barvy mám všechny možné. Najdete u mě kromě tradičních barev také bílou, černou, zelenou, oranžovou...
Dnes dávám další kus ozdobeného domu. Není to zdaleka vše, ale někde se dost blbě fotí, na vrátka na věnec jsem se ještě nešla podívat a to můj muž zavěsil už v pondělí. A nějak mi nezbývá čas ani na to focení. Nebo možná chuť?
Některé fotky se povedly míň, některé víc, ale všechny doufám připomínají atmosféru adventu.
Mějte pěknou a pohodovou středu.







14 komentářů:

  1. Ahoj Marti, to my zase máme naopak vánoční stromeček každý rok se stejnými ozdobami. Už ani nevím, kdy jsem naposledy nějaké kupovala, to snad když jsem si zařizovala vlastní domácnost. Máme mezi nimi i staré ozdoby, po babičce a nebo s námi nějak citově, památečně propojené. Máme je jako svátost afakt je opatrujeme a opatrně s nimi zacházíme. Já jsem prostě konzerva, mám ráda ty zaběhlé, neměnné pořádky a mám pocit, že mí blízcí jsou naladěni na stejnou notu jako já :o)
    Vy to máte to doma moc hezké, útulné :)
    Marti, měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, máte doma hezky nazdobeno.
    Poslední roky stromeček nekupujeme, nějak se do našeho malého bytu už nevejde. Ale máme malý, umělý. Původně jsem ho koupila jako dekoraci pro panenky a zalíbil se mi. Ale dávám si do vázy větve, které nazdobím, to pro vůni jehličí.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  3. Hezké ráno,nádherně vyzdobeno,myslím,že mám co dohánět a to se letos tak snažím :) Je to fakt krásný,už krásně vánoční a to já mám tak ráda.Moc hezký den.

    OdpovědětVymazat
  4. Zapracovali jste, krásně to už u vás zavání Vánocemi.Prostě paráda !
    Klidný den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Martičko, máš to doma moc krásné. Světélka jsou naprosto kouzelná. Já je úplně zbožňuju. A co mě tedy úplně nejvíc dostalo je ta Tvá nádherná komoda!
    Měj se pěkně, Sabi

    OdpovědětVymazat
  6. Máš to moc hezké Marti. Já jsem dala na okno svícen a druhý den už praskla žárovka a nemůžu ji nikde sehnat. Snad zítra až otevřou ostatní obchody, tak se zeptám jestli ji nemají v elektře...Jinak můžu svícen vyhodit. Už loni jsme horko těžko sháněli žárovičky... Tak dám něco jiného...Přeji Ti krásný a klidný adventní čas.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, já dekoruju hodně málo. Letos jsem zatím zůstala u adventního svícnu a jedné vázičky s chvojí. Ale ještě chci dát někam světýla - podobně jako to ty máš na parapetu okna. Akorát nemáme parapet ... ;-).
    Ozdoby mám odjakživa červené, jen jsem občas vyměnila řetězy (střídáme zlaté a stříbrné). Loni syn navrhoval update do modrostříbrna, ale letos do nakupování ozdob asi pouštět nebudu - celkem se obchodům spíš vyhýbám.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Marti,
    já ještě moc nazdobeno nemám. Mám koupenou jednu vánoční hvězdu, která je zatím v kuchyni, ale pak bych ji chtěla mít v obývaku na stolku, kde na Vánoce bude stromek. Taky jsem do chodby na botník dala takový ozdobný stromek, který je ale celkem jednoduchý. V kuchyni ve velké váze mám větvičky a barborky. A na konferenčním stolku v obýváku je adventní tácek se svíčkami. O víkendu bych chtěla vybalit další ozdoby a věnec na dveře. Zítra mám v plánu koupit ještě nějaké jmelí a větvičky. Stromek mívám tradičně v červené se zlatou a stříbrnou. Moc se mi líbí, jak sis nazdobila parapet. Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz
    PS: u mě na blogu právě běží adventní soutěž, tak tě zvu:-)

    OdpovědětVymazat
  9. A já taky zdobím, svítím, voním byt a mám z toho stejně fajn pocit jako ty.
    Jen mi adventní stůl rozebírá Míša několikrát denně, takže ho mám stále nový.
    Pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
  10. Marti, zdobím moc ráda. I náš stromeček procházel za ty roky vývojem - letos bude asi potřetí stejný - háčkované vločky a ozdoby v barvě zašlého zlata...
    Užij si zdobení i celý den, Helena

    OdpovědětVymazat
  11. Taky máme spoustu barev, ale v posledních letech využívám hlavně bílou a červenou

    OdpovědětVymazat
  12. Moc hezké osvícení. Líbí se mi ten svícínek se dvěma svíčkami. My někam dali svícínek a nemůže najít. Počítám, že se objeví po vánocích, když ne při vánočním úklidu :-) Krásné dny

    OdpovědětVymazat
  13. Martí, hezky je u vás. Stromeček už máme pár let stejný a zdobím a svítím moc ráda. Měj hezký adventní čas. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za všechny milé komentáře, na které opět odpovídám najednou, už se to sakra stává tradicí... Tu komodu jsem si koupila před lety v Paříži k narozeninám, je starožitná, není to replika, a když ji otevřu, voní minulostí. Ten skleněný svícen na dvě svíčky jsme si koupila před pár lety v antiku a mám ho moc ráda. Svícnů doma máme víc, než normální rodina potřebuje, možná je tady někdy představím, i když mám dojem, že už tady možná někdy byly. Mějme všichni pohodový advent.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.