středa 16. prosince 2020

Vánoce v muzeu



Zvu vás na pokračování výstavy v muzeu, jejíž první část je tady
Po dlouhé době jsem byla opět na výstavě a povídání v muzeu. 
A stihla jsem to jen tak tak. Od pátku bude muzeum opět zavřené.
Výsledek mého povídání si můžete přečíst v článku, který už byl zveřejněn na našem Kanál eM a já jej na blog dnes přidávám.
Mějte pěkné a pohodové dny a snad si výstavu aspoň trochu užijete takto přeneseně.


Muzeem se line vůně Vánoc a láká k procházce do dávných let
Marta Dušková

Letos není jednoduchý rok, a i Regionální muzeum Mělník muselo zrušit plánované výstavy. Vánoční výstava Advent v proměnách času byla přesunuta na příští rok. Ale muzeum bez vánoční atmosféry si lze jen těžko představit.

Pracovníci muzea se rozhodli nazdobit vánočně stálé expozice, aby se lidé v muzeu naladili vánočně a dozvěděli se spíše pohledem či pocitem, jak se Vánoce slavily dřív. Již ve vstupních prostorách se člověk ladí do vánoční nálady pohledem na ozdobený vánoční stromeček a výstavu novoročenek, které dorazily do muzea v průběhu let 2000 až 2020.

U pokladny vítá návštěvníky vánoční stromeček, pod kterým je vystavený betlém. 
Letošní výstava nese název Vánoce v muzeu a představuje proměny vánočních tradic v průběhu české historie.

Muzeum jsem navštívila osobně, něco nafotila a povídala si s Kristýnou Frelichovou.
„V měšťanském interiéru z 19. století je vánoční stromeček nazdoben sněhovými pusinkami, které se na stromeček věšely ozdobené svatými obrázky. Pusinky pekla naše etnografka a malinkaté obrázky se lepily bílkem. Jinak jsme zdobili muzeum všichni společně, všichni pracovníci historik, etnografka, uklízečky se vrhli na výzdobu. A protože k Vánocům neodmyslitelně patří i vůně, tak je na stolech napečené vánoční cukroví, perníčky..., aby návštěvník mohl vnímat atmosféru Vánoc všemi smysly“, vysvětluje nadšeně Kristýna Frelichová, z propagace muzea.

Ve stálé expozici v měšťanském pokoji je mimo jiné k vidění vějíř z druhé poloviny 19. století, který je zrestaurovaný, a ještě nikdy nebyl vystaven, protože se k žádné příležitosti zatím nehodil. Návštěvníci jej tedy mohou obdivovat poprvé v premiéře. Vánočně nazdobené stálé expozice mají také svoji premiéru. Vždy byla velká vánoční výstava a nebyl důvod zdobit svátečně ostatní prostory muzea.

„Vánočně je nazdobena i expozice kočárků v Ostruhové ulici. V dětském pokoji, jehož interiér je z 50. let, je stromeček nazdoben tak, jak si jej někteří z nás pamatují. Třpytivé třepení, který zakrývá celý stromeček a ani není vidět, že je zelený. Návštěvníci si tedy mohou zavzpomínat i na takové vánoční perličky. V expozici kočárků je vánoční interiér z přelomu 19. a 20 století, který je vystaven celoročně. V další stálé expozici je k vidění vánočně nazdobený lidový interiér“, doplňuje Kristýna Frelichová.

Vánoce v muzeu určitě stojí za návštěvu a nahlédnutí. Svátečně ozdobené a zářící expozice je možné shlédnout až do 10. ledna 2021.
















10 komentářů:

  1. Prošla jsem se vaší výstavou ráda. U nás letos klasická vánoční výstava není. Muzeum, kde se výstavy konají, je trochu vánočně vyzdobené jako doplněk k výstavám, které byly nainstalovány, ale už nedošlo na jejich zahájení.
    Hezký den, Marti !
    Hanka
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, hezká prohlídka. Obdivuji krásný nábytek, kočárek a ten vějíř je nádherný. I hezky nazdobené vánoční stromečky. Jen škoda, že budou muzea opět zavřena.
    Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný článek, Martičko! A ten Betlém dole - ten jsem měla jako malá holka. :) dokonce mi děda udělal umělý sníh a do té desky, na které stál, mi nějak přidělal světýlka. Už si nepamatuju, jak to bylo dělané... Také jsem chtěla zvládnout s dětma ještě nějakou takovou výstavu, ale bohužel... zvládli jsme ale aspoň tu vánoční prohlídku Kláštěrů v Krumlově. Aspoň že tak....
    Měj se krásně, Sabi

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Marti,
    moc pěkný článek! Vánoce v muzeu se mi líbí. Já jsem se nikam nestihla podívat, akorát jsem byla jednou na obědě v restauraci, když jsem čekala na léky. Musím říci, že divadla, kina a galerie mi hodně chybí. Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, rada jsem se prošla virtuálně výstavou v muzeu. Moc pěkně nazdobeno. Hezký večer. M.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, díky za pozvánku k vám. Muzeum by jistě stálo za to navštívit i osobně. Což mi připomíná, že v tom našem jsem nebyla už několik let. Měla bych to napravit :o)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, ještě žes nám vaši vánoční výstavu v muzeu zachytila. Já žádnou letos asi neuvidím (myslím, že muzea se do konce roku zaručeně neotevřou), tak jsem zvládla aspoň jednu virtuálně.
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, děkuji za nakouknutí, je celkem jasné, že letos žádnou vánoční výstavu neuvidím...
    Moc tě zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  9. Vánoční výstavy mi moc chybí, Ráno byla reportáž z prvorepublikové v Chomutově, nádhera.
    Tak aspoň virtuálně .....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem výstavu navštívila a mohla dát reportáž i sem pro vás. I mně výstavy, divadlo zkrátka kultura fakt hodně chybí. Mějte pěkné dny.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.