pondělí 14. prosince 2020

vánoční tradice

foto Tereza Veselá

Včera vyšel článek, který jsem psala pro náš Kanál eM s názvem Jaké jsou vaše vánoční tradice. V rámci tohoto článku jsem oslovila pět žen a udělala malou anketu na téma rodinné vánoční tradice. Článek dávám dnes i na blog. U článku na Kanálu najdete fotografie z mého archivu, na blogu už ale byly v minulých letech. Dnes sem dávám na úvod foto čerstvé od naší Terezy, které souvisí s její odpovědí. Až si přečtete článek pochopíte.
Přeji vám pohodový vstup do nového týdne.

P.S. Díky Jarušce a Alence za emaily s údaji. Ještě čekám na Sabinu, abych mohla objednat dopravu přes zásilkovnu a poslat své obrázky.

Jaké jsou vaše vánoční tradice?
Marta Dušková

K Vánocům patří tradice, které se během let mění. Vánoce představuje ve většině domácnostech stromeček, který se v Čechách zdobí teprve od počátku 19. století. Dalším atributem svátků je cukroví, salát a kapr a adventní věnec. A možná jmelí, musí být darované. Ale každá rodina si v průběhu let vytváří své vlastní zvyky.

Oslovila jsem pět žen s otázkou, jaké jsou jejich rodinné tradice.

Milli Janatková, zpěvačka a výtvarnice: 
„Ráda tvořím adventní věnce, věšíme si barevné sáčky a punčochy s malými dárky na okna. Během Vánoc rádi pálíme svíčky a zdobíme náš stromek v květináči. Letos se chystáme na Vánoce za rodinou na Mělník a pak do Dobřichovic. V mezičase se potkáme s dalšími milými členy rodiny a opečeme si vánoční buřty. Těšíme se na vánoční trhy v mém rodném městě a pak na klid, rodinu, odpočinek i vánoční procházky. Zpíváme a zvoníme na rodinný zvoneček“.

Barbora Walterová Benešová, spisovatelka a tisková mluvčí:„Kromě tradičních zvyků jako cukroví, zdobení stromečku, salátu a kapra, máme k večeři kuřecí a vepřové řízky, rozkrajujeme jablíčko a chlapi rozlouskávají jednou rukou ořech, aby ochránili další rok rodinu. Máme ořechy tak tvrdé, že se jim to málokdy povede. Zpíváme koledy a válíme se“.

Kristýna Frelichová, propagace muzea:
„Na Vánoce dodržujeme rodinnou tradici a 23. prosince se sejde širší rodina a společně vaříme. Vaříme polévku, pečeme vánočky, nechybí obrovská mísa salátu, kapra naporcujeme, aby bylo vše připravené. Pak to rozdělíme a na Štědrý večer je každá rodina sama a sejdeme se až 25. prosince. Novodobou tradici máme od doby, co děti chodí do Skautu. Chodíme rozdávat betlémské světlo. Je to moc hezká tradice, navíc se přitom vyvětráme a doma se světýlko snažíme udržovat přes svátky a rozvážíme je rodině. Je zajímavé, že tradici společného vaření jsme si přinesli oba s mužem ze svých rodin“.

Zuzana Kořenářová, pokladna muzea:
„K našim rodinným vánočním tradicím neodmyslitelně patří Česká mše vánoční, každý rok jdeme na koncert. Letos si ji bohužel doma jen pustíme. Každoročně posloucháme Felix le Breux Evangelium podle Lukáše a po něm následují vánoční koledy z roku 1970. U vánočního stromečku žádný rok nechybí náš rodinný betlém, který pochází z roku 1927“.

Tereza Veselá, umělecká fotografka:
„Milujeme vánoční čas a dodržujeme s rodinou plno tradic, ať už těch po našich předcích, či těch, které jsme si vytvořili sami. Počínaje adventními kalendáři, vytvářením adventních věnců, zapalováním svíček každou adventní neděli, pečením cukroví i vánoček, konče pouštěním lodiček po štědrovečerní večeři. Z těch našich vlastních nových tradic bych uvedla třeba koupení nové skleněné ozdoby na stromeček každý rok."

A jaké tradice se udržují u nás? Již 40 let nám přináší stromeček Ježíšek v předvečer Štědrého dne. Když byly děti malé, každý rok se těšily, jakou novou barvu bude mít.
Tradice u nás zůstala, i když děti dospěly, samy ji vyžadovaly. Tradičně před večeří bral muž naše tři děti ven a bruslili a já připravovala štědrovečerní večeři.

Součástí štědrovečerního stolu bývá u nás desítky let exotické ovoce. Dnes už je běžné, ale kdysi to byla zvláštnost. Pouštění lodiček po večeři nechybí nikdy. Tato tradice prodlužovala krásné napětí v očekávání zazvonění zvonečku. Dnes jsme sami s mým mužem, vlastně tři, ještě čtyřnohý člen rodiny, ale tradice dodržujeme pořád. Jen ten stromeček už nemusím zdobit v noci. Jo a nebruslíme.

Novodobá vánoční tradice u nás vznikla, když si naše děti založily vlastní rodiny. Každý rok se scházíme 25. prosince a já toto setkávání miluju.

6 komentářů:

  1. Ahoj Marti, my máme jednoduché tradice. Už od dětství byl stromek u mě, nejdříve v pokoji, nyní v mém bytě. Já balím dárky i za tátu a mamku pro všechny kromě sebe. Mamka vaří večeři. Máme kureci a vepřové řízky, salát, pecene brambory. Je u nás babička, kterou pak vezmeme domů. Ještě před Štědrým dnem chodím pro betlémské světýlko. Měj se krásně, Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, u nás tradičně zdobí stromeček manžel se synem dopoledne na Štědrý den. Stejně tak dárky balíme až na Štědrý den dopoledne. A ve vchodě našeho malého paneláku se nějak zavedla tradice poledního setkání sousedů na schodech, kdy si ochutnáme cukroví a připijeme. U nás tráví Štědrý den moje máma, takže tu pak vždycky před půlnocí doprovázíme domů (bydlí kousek od nás).
    Jsem zvědavá, co se tu ještě sejde za vánoční tradice :)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za tento článek. Já si zas uvědomila, jak důležité jsou tyto vánoční tradice. I když se někdy tváříme tak, že je to jen zdržování od dárků - je vlastně možná i důležitější. Kolem nohou stolu dáváme řetěz, to aby rodina držela pohromadě. Šupina pod talířem, která pak putuje do peněženky, aby byly penízky. Rozkrojené jablko, musí být hvězdička. A pouštění skořápek a dohadování se, která je čí. A zvoneček. Ten musí být. A samozřejmě podělíme i zvířata, která máme. A pokaždé se těšíme na novou vánoční pohádku na štědrý den. A už jen to, že se svátečně oblečeme a užijeme si ty společné chvíle. To k vánocům patří.

    OdpovědětVymazat
  4. Poslední roky jsme trávili vánoční svátky různě. Buď s rodinou našeho syna nebo s manželovým tatínkem u něho a loni jsme byli sami dva, protože jsem byla krátce po operaci žlučníku. Takže místo smaženého kapra a salátu jsem měla rybí file a vařené brambory. A letos to vidím podobně. Stromeček máme jen malý, umělý, nám stačí.
    Vzpomínám si na Vánoce, které jsme strávili s vnoučaty. Syn s dětmi ozdobil stromeček, který stál v obývacím pokoji a my pak trnuli, jestli děti stromek neshodí. Přežil to a děti pod ním našli spoustu dárků. Snad to letos vyjde a zase budeme trávit vánoční svátky s vnoučátky.

    OdpovědětVymazat
  5. Zdá se, že navzdory všemu Vánoce skutečně budou!!!
    Miluju je, tradice musí být. Tradiční večeře 23. se sousedy (letos myslím po 15té), Štědrý den dopoledne se jede na hřbitov, manželův bramborový salát, moje rybí polévka, šupiny pod talíři, ...
    Marti, děkuji za krásný článek.
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Potěšilo mě, že jste se přidali se svými tradicemi. Děkuji a všem pohodové dny.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.