pátek 6. srpna 2021

designový box na knihy

 
Tak dnes bude na všech informačních kanálech, které spravuju, to samé. 
Ta samá reportáž z výstavy, kterou jsem navštívila ve středu a byla jsem na ni opravdu zvědavá. 
A časově mi to vyšlo tak, že tenhle článek a fotografie vychází právě dnes.
Podrobnosti, o čem ta výstava vlastně je, najdete v článku.
Mějte pěkný pátek.









Který z návrhů biblioboxů bude stát na náměstí Karla IV.?
Marta Dušková

Město Mělník je jedním z mála měst, kde zatím nestojí bibliobox, který umožní čtenářům knihovny vracet vypůjčené knihy kdykoliv bez časového omezení.

Výstavu studentských návrhů biblioboxů-art pro Městskou knihovnu Mělník připravila Městská knihovna Mělník. Prezentaci jedenácti modelů v prostorách knihovny je možné shlédnout do středy 18. srpna. Na zpracování modelů biblioboxů se podíleli studenti různých ročníků UMPRUM, kteří zpracovávali návrhy na základě jednotného zadání v rámci klauzurních prací. Ke spolupráci byl osloven konkrétně Ateliér designu, nábytku a interiéru z Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.

Mělnický bibliobox-art, který bude umístěn v blízkosti knihovny, by měl být nejen sběrným místem pro vrácené knihy, ale i malým uměleckým dílem, který designovým zpracováním osloví nejen obyvatele města, ale i turisty a náhodné kolemjdoucí.

"Do užšího výběru byly vybrány z těchto jedenácti návrhů čtyři, které splňovaly zadání a i se zamýšlí nad technickým řešením, protože někteří studenti zpracovali jen návrh, ale už nepočítali s nějakým mechanismem, který tu knihu pojme. Z toho důvodu komise vybrala čtyři návrhy a z těch se bude vybírat vítězný. Záleží na uzavření smlouvy s krajským úřadem, který dal na realizaci biblioboxu dotaci, ale stavba se plánuje na příští rok. V této chvíli však nedokážu říct, kdy to přesně bude", upřesňuje k tématu výstavy ředitelka knihovny Hana Lumpeová.

Přichází v úvahu zřejmě model s písmenky či žlutá skříň s reklamní plochou se stojanem na kola, ale v konečné fázi bude rozhodující dopracování návrhu, protože na výstavě je prezentována jen základní představa biblioboxů.

Projekt Mělnický bibliobox-art je na základě žádosti Mělnického kulturního centra, pod nějž knihovna spadá, podpořen a financován z Participativního rozpočtu Středočeského kraje.




















9 komentářů:

  1. Zajímavá výstava na dané téma. Rozhodování pro vítězný návrh nebude asi jednoduché.
    Hezký den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Koukám, jak se Mělník snaží, je to paráda. I ta budova s knihovnou vypadá naživo dobře. Za mě asi ten poslední model, i když ten stojan na kola se mi nezdá moc funkční. Ale to je věc projektanta, aby tam kola stála. Nápad super. J.

    OdpovědětVymazat
  3. To je hodně zajímavé, Marti. Děkuji za zprostředkování. Měj se pěkné, Sabi

    OdpovědětVymazat
  4. Je to zajímavé. U nás ve vestibulu nádraží ČD stojí klasický regál na knihy a může se tam bezplatně půjčit co kdo chce a také knihy donést. Starých detektivek už jsem tam také pár odnesla. Tady si je půjčí a na jiném nádraží nebo při návratu, případně až po přečtení knížku vrátí nebo si ji nechá...To záleží na uvážení čtenáře. Taková knihovnička je i v Lipové na autobusové zastávce, v Telči v Zámeckém parku a u Štěpnického rybníka jsou k tomu přizpůsobené lavičky s úložným prostorem. Je to dobrý nápad. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, myslíš knihoboxy, to je něco jiného. Jsou i na Mělníku, dnes jsou už asi všude, tohle je na vracení knih, které patří knihovně. Měj pěkný den.

      Vymazat
  5. Marti, to je zajímavá výstava. Jsem zvědavá, který návrh zvítězí. Zjišťovala jsem, jestli jihlavská knihovna bibliobox má a zjistila jsem, že ano.

    OdpovědětVymazat
  6. Boxy na vracení knih do knihovny jsou skvělá věc (chodím si půjčovat cestou z práce, takže nemusím tahat knihy na vrácení sebou do práce a zpátky, ale vrátím příležistostně v rámci procházky nebo cestou na nákup). A udělat z nich i zajímavý kousek veřejného prostoru je fajn nápad. Tak doufám, že se knihovně vydaří.
    Hezký víkend Marti

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, tohle nebude lehké vybírání! Boxy jsou skutečně super nápad, líbí se mi, že se dal prostor mladým!
    Přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Pěkná výstava, taky jsme si domu pořídili menší knihovnu od značky vasagle z webu finecase. Pro někoho kdo má dost knížek je knihovna jediné rozumné řešení a my rádi čteme a vaříme :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.